Marea Britanie: liderul Ukip demisionează după ce a pierdut singurul mandat de parlamentar

Dora Vulcan | 09.06.2017

Liderul partidului eurofob Ukip Paul Nuttall a anuntat vineri ca demisioneaza, dupa ce partidul pe care il conduce a pierdut unicul fotoliu de parlamentar pe care il detinea, in urma alegerilor, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Paul Nuttal a fost o umbră palidă a lui Farage, fostul lider al UKIP care şi-a dat demisia de la conducerea formaţiunii doar după ce şi-a îndeplinit misiunea şi a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Nuttal a spus ieri, ca după un triumf, după ce tocmai a pierdut singurul mandat pe care formaţiunea îl deţinea în parlament, că "o nouă eră trebuie să înceapă cu un nou lider". Nuttal nu a spus care este marea eră care dă să înceapă după un eşec atât de lamentabil.

 

 

  • Legislativele anticipate din Marea Britanie. Conservatorii Theresei May au câştigat alegerile dar au pierdut majoritatea necesară guvernării

 

 

Partidul Conservator a pierdut majoritatea in Parlamentl britanic, Theresa May fiind sanctionata de electorat. Cu doar zece zile inaintea declansarii negocierilor pentru Brexit, May este intr-o pozitie mai slaba. Cu atit mai mult cu cit seful laburistilor, Jeremy Corbyn, i-a cerut demisia.

 

 

 

Dupa anuntarea rezultatelor pentru 633 de locuri din legislativul britanic, partidul lui May are 312 de parlamentari, ceea ce inseamna ca nu mai poate atinge majoritatea de 326 necesara in parlamentul cu 650 de locuri.  Potrivit ultimelor calcule Reuters, May nu mai poate castiga majoritatea in Parlamentul de la Londra.

 

.Numarul de mandate obtinute pana acum:

 

Conservatori: 312

Laburisti: 259

Liberal-democrati: 12

SNP: 34

Verzi: 1

Ukip: 0

Altii: 22

Circumscriptii fara rezultate finale: 10

 

 

In conditiile in care dupa alegerile de joi nu se detaseaza niciun castigator clar, Theresa May a dat de inteles ca va continua sa lupte, desi este pe cale sa-si piarda majoritatea in legislativ.  “La acest moment, mai mult decat orice altceva, aceasta tara are nevoie de o perioada de stabilitate”, a declarat May dupa ce si-a castigat propriul loc de parlamentar in circumscriptia Maidenhead de langa Londra.

 

 

UPDATE 07.05 Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a considerat ca prim-ministrul conservator, Theresa May, ar trebui sa demisioneze dupa pierderile suferite de partidul sau la alegerile parlamentare britanice de joi, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Ea a pierdut colegii conservatoare, a pierdut voturi, a pierdut sustinerea si increderea. Este suficient pentru ca ea sa plece si sa lase locul unui guvern cu adevarat reprezentativ", le-a spus Corbyn alegatorilor sai, vineri dimineata.



UPDATE 06.50: 249 de laburisti si 290 de conservatori vor intra in legislativ, arata ultimele date anuntate de BBCNews. 



UPDATE 05:50: 205 de laburisti si 191 conservatori vor intra in legislativ dupa numararea rezultatelor din 450 de circumscriptii.

Britanicii au centralizat pana in acest moment rezultatele din 450 din cele 650 de circumscriptii electorale din intreaga tara, iar 205 pozitii au fost castigate de laburisti, in vreme ce alte 191 au revenit conservatorilor din Marea Britanie, transmite news.ro citand Reuters.

Nationalistii scotieni au reusit sa castige pana in acest moment  pozitii, pierzand circumscriptii esentiale in fata conservatorilor si laburistilor, intr-un vot care este vazut de analistii politci drept un strigat impotriva unui nou referendum pentru independenta Scotiei.

 

UPDATE 00.44  Fostul lider al Lib Dem, Ming Campbell, a declarat că partidul său nu va face nicio coaliție cu Conservatorii. Liberal Democrații obțin 14 locuri. „Niciun pact, nicio înțelegere, nicio coaliție, nici cu conservatorii, nici cu laburiștii”, a declarat Lord Campbell. „Tim Farron a fost foarte clar în această privință. Ne-am ars o dată cu o coaliție. Sunt prea mari diferențele politice”, a precizat Campbell.

 

 

UPDATE:  Exit-poll 00.00 - Conservatorii Theresey May ar fi obţinut 344 de mandate, partidul de opoziţie laburist, condus de Jeremy Corbyn, 266 de mandate,  Partidul Naţional al Scoţienilor -  34 de mandate iar liberal- democraţii ar fi primit 14 mandate, transmite Reuters.

 

 

 

Conservatorii au nevoie de 326 de mandate pentru a-şi asigura majoritatea. Christian Mititelu, fostul director al BBC România, a explicat la TVR că, în aceste condiţii, conservatorii Theresey May nu vor putea asigura o majoritate în parlament şi, cel mai probabil, în cel mult două luni Marea Britanie va avea din nou alegeri legislative. Mititelu pune rezultatul slab obţinut de conservatori nu atât pe seama atentatelor cât a campaniei slabe a doamnei May. În opinia sa, campania pentru prezidenţiale a actualului premier a fost una de factură "semiprezidenţială" fără o definire precisă a problemelor pe care Marea Britanie le are de rezolvat pentru cetăţenii săi.

 

 

 

***

 

 

 

46,9 milioane de britanici sunt așteptați să se prezinte joi la urne în cele aproape 40.000 de secții de vot deschise în întreaga țară, pentru alegerile legislative anticipate, ale căror rezultate sunt considerate cruciale pentru Brexit, informează EFE.  Dintre cele cca 46,9 milioane de persoane cu drept de vot se estimează că-şi vor exercita votul cca 30 de milioane. Scrutinul a fost convocat la 18 aprilie de prim-ministrul conservator Theresa May pentru a-și consolida mandatul în perspectiva negocierilor cu Bruxellesul pe tema Brexit-ului. Urnele se vor inchide la ora 22:00, ora Marii Britanii, adica miezul noptii in Romania, iar rezultate partiale vor fi facute publice o ora mai tarziu. In jurul orei 08:30, vineri dimineata, castigatorul isi va declara victoria, iar invinsul va recunoaste infrangerea, pentru ca rezultatele vor fi oficiale.

 

 

 

 

  • Șefa executivului britanic, conservatoarea Theresa May, a votat joi dimineaţă, la ora locală 09:20 (08:20 GMT), împreună cu soțul ei, Philip May, la o secție din localitatea natală Sonning, comitatul Berkshire (sud-estul Angliei), informează DPA și EFE, preluate de Agerpres.

 

 

 

 

 

 

May s-a prezentat la vot având asupra ei cartea de alegător, pe care mulți britanici o folosesc pentru a se identifica la secțiile de votare. Cărțile de alegător nu sunt obligatorii în Marea Britanie, notează agenția de presă germană, care adaugă că Theresa May speră ca, în urma acestui scrutin, să poată spori majoritatea parlamentară a Partidului Conservator. 
 

 

 

Calmă, Theresa May s-a prezentat la vot îmbrăcată cu un sacou alb și pantaloni negri și nu a făcut nicio declarație ziariștilor care o așteptau în fața secției de vot.

 

 

 

 

 

 

 

  • Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a votat joi dimineață într-o secție amenajată în cartierul londonez Holloway, din nordul capitalei britanice, informează EFE, preluată de Agerpres.

 

 

 

 

 

Corbyn părea relaxat și surâzător, notează sursa citată. 

 


 

Miercuri, în ultima zi a campaniei electorale, liderul laburist a deplâns faptul că ''această generație s-a văzut grav afectată de austeritatea care a urmat crizei bancare'' din 2008.

 

 

Jeremy Corbyn a insistat că partidul său oferă ceva foarte diferit pentru viitor, și anume alegerea dintre ''frică și speranță''.

 

 

 

Prognoze

 

 

Cursa este cu mult mai stransa decat se asteptau multi, in urma cu o luna, scrie The Telegraph, preluat de ziare.com.

 

 

Conservatorii Theresei May au pierdut constant teren, in ultimele saptamani, in timp ce laburistii lui Jeremy Corbyn sunt in continua crestere, arata un grafic realizat de The Economist.

 

 

Conservatorii conduc cu 43,1 la suta in preferintele electoratului, in timp ce laburistii au 36,8 la suta. Pe locul 3 sunt liberal-democratii, cu doar 7,8 la suta, in timp ce UKIP are 4,6 la suta.

 

 

De remarcat ca, atunci cand a convocat alegerile anticipate, May isi conducea partidul la 17 procente in fata laburistilor, insa cota a scazut semnificativ dupa atentatele din Manchester, din 22 mai.

 

 

 

Sunt puse in joc cele 650 de locuri din Parlamentul britanic, dupa ce 522 de alesi din fosta Legislatura, cu mult peste pragul de doua treimi necesar, au votat pentru alegeri anticipate.

 

 

 

In continuare, se va forma un guvern sau va fi o coalitie de guvernare. Acest nou guvern va avea sarcina de a negocia iesirea tarii din Uniunea Europeana. Theresa May doreste ca acest proces sa fie unul "dur".

 

 

Inaintea declansarii anticipatelor, conservatorii aveau majoritate in Parlament - 330 de locuri, fata de minimul necesar de 326. Insa acum sondajele arata ca partidul premierului va rata majoritatea in noua Legislatura, dupa alegeri, astfel ca va fi nevoie de o alianta la guvernare. The Independent noteaza ca, la sfarsitul lunii mai, conservatorii erau creditati cu 310 locuri in urma alegerilor de joi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22