Ambasadorul George Maior: Romania, al doilea mare furnizor de informatii pentru NATO

E.b. | 10.06.2017

Ambasadorul George Maior a precizat ca Romania este, potrivit estimarilor noastre, al doilea cel mai mare furnizor de informatii in NATO.

Pe aceeași temă

 

 

Intr-un interviu acordat publicatiei online de securitate The Cipher Brief, George Maior a spus ca Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa faca mai mult pentru a-si reforma componenta de informatii, atat in plan civil cat si militar, conform ziare.com.

 

Informatiile, spune Maior, ambasadorul Romanie in SUA,  reprezenta "prima linie de aparare in fata amenintarilor cu care ne confruntam".

 

Invitat sa comenteze colaborarea dintre Romania si SUA in domeniul schimbului de informatii, George Maior, care a fost si sef al SRI, a mentionat ca este vorba de "una din cele mai dezvoltate relatii", care "nu numai ca se bazeaza pe un schimb solid de informatii in materie de combatere a terorismului sau proliferarii, ci functioneaza si in termeni de angajament global pentru confruntarea marilor provocari carora trebuie sa le facem fata, mai ales antiterorismul".

 

Ambasadorul Romaniei in SUA a mai subliniat ca angajamentul statelor NATO fata de relatiile transatlantice este unul "solid", dar in acelasi timp fiecare tara trebuie sa-si asume o mai mare responsabilitate in ce priveste dezvoltarea si adaptarea acestor relatii la provocarile curente si viitoare.

 

"Este tocmai ceea ce facem in Romania. De exemplu, am majorat deja bugetul apararii la 2% din PIB, in baza unei decizii luate acum doi ani, in contextul anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia, ceea ce vine in sustinerea Aliantei si a pozitiei sale pe flancul de est, foarte expus din motivele sus-mentionate", dar si pe fondul amenintarilor asimetrice legate de terorism si imigratia ilegala, a amintit George Maior.

 

Ambasadorul Romaniei la Washington a facut aceste remarci rugat sa comenteze situatia creata dupa ce la summit-ul NATO de la sfarsitul lui mai de la Bruxelles presedintele american Donald Trump nu a confirmat mentinerea principiului apararii colective a Aliantei (Articolul 5) si dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat ca Europa trebuie sa-si asume o mai mare responsabilitate in ce o priveste. Liderul de la Casa Alba a pledat, in schimb, insistent pentru cresterea bugetelor apararii ale statelor aliate.

 

************************

 

Presedintii Klaus Iohannis si Donald Trump s-au intalnit, vineri, la Washington. Trump l-a intampinat pe Iohannis si i-a urat "bun venit unui adevarat aliat". Totodata, la inceputul discutiilor dintre cei doi din Biroul Oval, Trump a mentionat si "parteneriatul maret" dintre Romania si SUA.
 
Cei doi au sustinut apoi o conferinta de presa comuna, in Gradina Trandafirilor de la Casa Alba, in care Trump a aplaudat curajul lui Iohannis in lupta anticoruptie, a anuntat ca Statele Unite il sustin oficial in aceasta lupta si ca au incredere ca seful statului roman o va castiga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22