Trump, în Polonia pentru a-și reafirma sprijinul față de aliații NATO. Întâlnire cu Putin

Dora Vulcan | 10.06.2017

Președintele SUA Donald Trump va face o vizită oficială în Polonia, în iulie, înainte de summitul G20 din Germania, anunță Casa Albă.

Pe aceeași temă

 

„Vizita își propune să reafirme angajamentul fără ezitare al Statelor Unite față de unul dintre cei mai apropiați aliați și că susținerea administrației față de întărirea apărării colective din cadrul NATO este o prioritate”, se spune în comunicatul Casei Albe, citat de Le figaro.

 

 

 

 Vizita lui Trump în Polonia a fost confirmată de președinția poloneză care a preciyat că vizita va avea loc pe data de 6 iulie, când Trump îl va întâlni pe președintele Poloniei Adrzej Duda pentru a evoca ”subiecte bilaterale și regionale”. Și Casa Albă a anunțat că președintele american va susține ”un discurs major! și ca Trump va participa, la Wroclaw, la summitul Iniţiativei celor Trei Mări (Baltică, Adriatică şi Neagră), alături de lideri ai 12 state din centrul, estul şi sudul Europei. Polonia, de altfel ca întreaga Europă Centrală şi de Est, este îngrijorată de ambiţiile Rusiei, după anexarea Crimeei și de sprijinul pe care Moscova îl dă rebelilor proruși din Estul Ucrainei.  

 

 

Trump a afirmat pentru prima dată, vineri, în conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis, angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii din NATO în baza articolului 5 privind apărarea colectivă.

 

 

După vizita din Polonia, Trump se va deplasa la Hamburg, în Germania, pentru a participa la summitul G20, programat pe 7-8 iulie. Bloomberg scrie că Donald Trump va discuta în marja acestui summit cu omologul său rus Vladimir Putin.

 

 

Context: 

 

 

  • Trump: Angajez SUA in privinta articolului 5 din Tratatul NATO. Suntem acolo ca sa protejam

 

 

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri, intr-o conferinta comuna cu Klaus Iohannis, ca "angajeaza" Statele Unite in ceea ce priveste articolul 5 din tratatul NATO, care prevede ca fiecare stat al Aliantei va ajuta orice alt stat membru daca este atacat.

 

 

 Este un subiect asupra caruia Trump a fost  evaziv pina acum, ceea ce a generat ingrijorare in rindul statelor NATO. Luna trecuta, in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, presedintele  american nu a confirmat angajamentul SUA fata de Articolul 5.



"Angajez Statele Unite in privinta articolului 5. Cu siguranta suntem acolo ca sa protejam", a spus el, intrebat de ziarista Ramona Avramescu de la TVR 1 cum vede ingrijorarile tarilor din flancul estic legate de actiunile Rusiei si daca SUA va actiona potrivit articolului 5 in cazul in care o tara NATO va fi victima unei agresiuni.



"Este unul dintre motivele pentru care doresc sa ne asiguram ca avem o forta foarte, foarte puternica, platind sumele necesare pentru a avea acesta forta", a adaugat Donald Trump.
 

 

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede ca : "Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor si, in consecinta, sunt de acord ca, daca are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la auto-aparare individuala sau colectiva recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Parile atacate prin efectuarea imediata, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, a oricarei aciuni pe care o considera necesara, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea si meninerea securitatii zonei nord-atlantice". 


 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22