George Friedman: România, ameninţată de o putere în declin şi de una în ascensiune VIDEO

E.b. | 11.06.2017

Vizita lui Klaus Iohannis în America şi întâlnirea lui cu Donald Trump au o explicaţie simplă: România a căpătat o importanţă crucială pentru Statele Unite, spune George Friedman, într-un interviu acordat Digi24.

Pe aceeași temă

 


 

Pentru Statele Unite, două sunt ţările care contează când vine vorba de contracararea Rusiei: una e Polonia, cealaltă e România. Acum, cu evenimentele din Turcia, România e şi mai importantă. E de o importanţă crucială pentru Statele Unite. De aceea a mers (Klaus Iohannis) în vizită în SUA. Pentru că e atât de important”, a spus George Friedman, la Digi24.

 

În mod cert, (România) este o ţară foarte proamericană. Cred că e pentru că e interesul său naţional. România e expusă pe frontul estic, Moldova se confruntă cu presiuni din partea ruşilor. Celelalte ţări pot oferi o susţinere economică, dar numai Statele Unite oferă informaţiile şi resursele militare pe care România trebuie să le aibă pentru a rămâne liberă”, susţine George Friedman.

 

„Aveţi de-a face cu probleme care vin din două direcţii: România se confruntă cu ruşii, care sunt o putere în declin. Vă confruntaţi, de asemenea, cu turcii, care sunt o putere în ascensiune. Asta vă face importanţi pentru noi, dar e o regiune foarte periculoasă în care să trăieşti”, a mai spus fondatorul Geopolitical Futures și Stratfor.

 

 

 

 

***************************

 

 

George Friedman este fondatorul Geopolitical Futures şi al companiei private de informatii STRATFOR, o agenție privată de servicii de informații, înființată  în 1996 în Austin, Texas.

 

STRATFOR și-a câștigat recunoașterea la nivel mondial prin strângerea și procesarea de informații din întreaga lume, pe care le folosește în realizarea de rapoarte, știri economice, politice și geopolitice, precum și analize militare 

 

Friedman este autorul unor c[r'i importante, printre care The Next 100 Years, The Next Decade, America's Secret War, The Intelligence Edge, The Coming War With Japan și The Future of War.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22