Theresa May anunţă componenţa noului executiv. A păstrat majoritatea echipei dinainte

Dora Vulcan | 12.06.2017

Premierul britanic Theresa May a dezvaluit componenta intregului Guvern. Cu mici excepţii, May a păstrat echipa dinainte de alegerile parlamentare de joi.

Pe aceeași temă

 

 

Analistii politici spun ca May a facut atat de putine modificari in componenta Guvernului dat fiind pozitia sa fragila, dupa ce a pierdut majoritatea absoluta in alegerile legislative joi, relateaza The Associated Press, citată de ziare.com.

 

 

 

Componenta noului Guvern al Marii Britanii

 

Premier - Theresa May

 

Primsecretar de stat (vicepremier) - Damian Green

Cancelarul Trezoreriei - Philip Hammond, secretar-sef al Trezoreriei - Liz Truss

 

Ministru de Externe - Boris Johnson

Ministru de Interne - Amber Rudd

Ministru insarcinat cu Brexitul - David Davis

Ministrul al Justitiei si Lord Cancelar - David Lidington

Ministrul Apararii - Michael Fallon

Ministrul Afacerilor - Greg Clark

Ministrul Muncii si Pensiilor - David Gauke

Ministrul Educatiei si secretar de stat insarcinat cu Femeile si Egalitatea - Justine Greening

Ministrul Sanatatii - Jeremy Hunt

Ministrul Transporturilor - Chris Grayling

Ministrul pentru Dezvoltare Internationala - Priti Patel

Ministrul Comunitatilor si guvernarii locale - Sajid Javid

Ministrul Mediului - Michael Gove

Ministrul Culturii, Media si Sportului - Karen Bradley

Ministrul insarcinat cu Irlanda de Nord - James Brokenshire

Ministrul insarcinat cu Scotia - David Mundell

Ministrul insarcinat cu Tara Galilor - Alun Cairns

 

 

 

Alte posturi

 

Sefa Camerei Comunelor - Andrea Leadsom

Sefa Camerei Lorzilor - Natalie Evans

Secretar de stat la Interne - Brandon Lewis

Government Chief Whip - Gavin Williamson

Procuror general - Jeremy Wright

Presedintele Partidului Conservator - Patrick McLoughlin

 

Aceasta remaniere, de slaba amploare, reflecta pozitia slabita a lui Theresa May dupa alegerile legislative pe care le-a convocat pe cand era creditata in sondaje cu un scor zdrobitor si in urma carora si-a pierdut majoritatea absoluta de care dispunea in Legislativ.

 

Downing Street a anuntat vineri ca nu va remania principalele portofolii, in urma unor zvonuri, inainte de alegeri, potrivit carora Philip Hammond ar fi urmat sa fie dat afara din Guvern.

 

 

 

Context

 

  • Theresa May anunţă formarea unui nou guvern cu unioniştii nord-irlandezi

 

Theresa May a anunţat vineri, după e a primit permisiunea formală a Reginei care sunt noii parteneri de guvernare. 

 

"Vrem sa fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabila", au declarat surse din formatiunea nord-irlandeza pentru The Guardian.


 

 După ce alegerile legislative anticipate de joi s-au încheiat fără un învingător clar, conservatorii pierzând majoritatea in parlament,Theresa May ar fi ajuns la un acord cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, pentru a forma o coalitie de guvernare, anunta The Guardian.
 

 

 

Surse din Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord au precizat ca May se bucura de sustinerea formatiunii si poate forma o majoritate. Totusi, nu a fost facut pana acum niciun anunt oficial din partea DUP.

 



DUP ar fi fost de acord sa formeze majoritarea cu conservatorii pentru ca liderul laburistilor, Jeremy Corbyn, sa nu devina premier.

 

 

Laburistii  o ataca pe  May
 
 

 

Partidul Laburist vrea sa conduca un guvern minoritar in conditiile inc are conservatorii Theresei May nu au reusit sa obtina majoritatea in alegeri, a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii, John McDonnell, potrivit Reuters

 

 

“Ne oferim sa servim tara si sa formam un guvern minoritar, iar motivul este ca nu cred ca Partidul Conservator este stabil, nu cred ca premierul are stabilitate. Nu vreau sa fiu dispretuitor, dar cred ca e vai de capul ei ca premier (lame duck prime minister)”, a spus el McDonnell la BBC.  

 

 

 

El a precizat ca laburistii nu vor face nicio intelegere de coalitie cu alte partide.  

 

 

 

 

  • ​Legislativele anticipate din Marea Britanie. Conservatorii Theresei May au câştigat alegerile dar au pierdut majoritatea necesară guvernării

 

 

Partidul Conservator a câştigat alegerile dar a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul britanic pentru care avea nevoie de 326 de voturi.

 

 

Theresa May fiind sanctionata de electorat. Cu doar zece zile inaintea declansarii negocierilor pentru Brexit, May este intr-o pozitie mai slaba. Cu atit mai mult cu cit seful laburistilor, Jeremy Corbyn, i-a cerut demisia. Dupa anuntarea rezultatelor pentru 633 de locuri din legislativul britanic, partidul lui May are 312 de parlamentari, ceea ce inseamna ca nu mai poate atinge majoritatea de 326 necesara in parlamentul cu 650 de locuri.  Potrivit ultimelor calcule Reuters, May nu mai poate castiga majoritatea in Parlamentul de la Londra.

 

Numarul de mandate obtinute după legislativele de joi: 

Conservatori: 312

Laburisti: 259

Liberal-democrati: 12

SNP: 34

Verzi: 1

Ukip: 0

Altii: 22

Circumscriptii fara rezultate finale: 10

 

 

In conditiile in care dupa alegerile de joi nu se detaseaza niciun castigator clar, Theresa May a dat de inteles ca va continua sa lupte, desi este pe cale sa-si piarda majoritatea in legislativ.  “La acest moment, mai mult decat orice altceva, aceasta tara are nevoie de o perioada de stabilitate”, a declarat May dupa ce si-a castigat propriul loc de parlamentar in circumscriptia Maidenhead de langa Londra.

 

Fostul lider al Lib Dem, Ming Campbell, a declarat că partidul său nu va face nicio coaliție cu Conservatorii. Liberal Democrații obțin 14 locuri. „Niciun pact, nicio înțelegere, nicio coaliție, nici cu conservatorii, nici cu laburiștii”, a declarat Lord Campbell. „Tim Farron a fost foarte clar în această privință. Ne-am ars o dată cu o coaliție. Sunt prea mari diferențele politice”, a precizat Campbell.

 

 

 

 

 

***

 

 

 

46,9 milioane de britanici au fost așteptați să se prezinte joi la urne în cele aproape 40.000 de secții de vot deschise în întreaga țară, pentru alegerile legislative anticipate, ale căror rezultate sunt considerate cruciale pentru Brexit, informează EFE.  

 

 

 

Scrutinul a fost convocat la 18 aprilie de prim-ministrul conservator Theresa May pentru a-și consolida mandatul în perspectiva negocierilor cu Bruxellesul pe tema Brexit-ului. Urnele se vor inchide la ora 22:00, ora Marii Britanii, adica miezul noptii in Romania, iar rezultate partiale vor fi facute publice o ora mai tarziu. In jurul orei 08:30, vineri dimineata, castigatorul isi va declara victoria, iar invinsul va recunoaste infrangerea, pentru ca rezultatele vor fi oficiale.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22