Fifor nu renunţă la ideea de-a o aduce pe Kovesi la Comisia 2009. Maior, interogat şi-n scris

Dora Vulcan | 12.06.2017

Presedintele comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009, Mihai Fifor, crede ca exista deja o "confirmare" a faptului ca procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, a participat la intalnirea de la Gabriel Oprea din seara scrutinului.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Intrebat cum isi explica faptul ca invitati precum George Maior si Neculai Ontanu au refuzat sa spuna daca Laura Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasa, Fifor a spus ca acest fapt nu mai este in dubiu, scrie ziare.com.

 

"Eu cred ca avem confirmarea acestui fapt. Nu cred ca asta ne lipseste in momentul de fata", a precizat Fifor, fara sa spuna, la insistentele jurnalistilor, si de unde a venit aceasta confirmare.

 

"Nu suntem la vanatoare de vrajitoare. Nu suntem cu un target pe o persoana sau alta. Pe noi ne intereseaza sa facem lumina in modul in care s-au organizat si desfasurat alegerile prezidentiale din 2009. (...) Ne intereseaza ca toata lumea care poate contribui sa vina la comisie", a spus Fifor.

 

Presedintele comisiei a adaugat ca se cauta solutii pentru ca sefa DNA sa fie chemata la audieri:

 

"Este important dialogul si sa aratam tarii ca nu sunt chestiuni care trebuie ascunse sau ca cineva are ceva de ascuns. Impreuna cu colegii juristi analizam chestiunile acestea de procedura pentru a putea gasi o solutie ca cei invitati sa vina".

 

Kovesi a anuntat comisia de ancheta ca nu va veni la audiere, invocand o hotarare a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum si o decizie a Curtii Constitutionale din 1994, conform careia dispozitiile din regulementele Parlamentului care obliga persoane de a se prezenta la comisiile de ancheta sunt neconstitutionale.

 

 

Pentru Maior urmeaza si intrebari in scris

 

Pe de alta parte, Mihai Fifor a spus, dupa audierea lui George Maior, ca membrii comisiei vor solicita informatii suplimentare de la fostul sef al SRI, in scris, avand in vedere ca el a refuzat sa raspunda unor intrebari si s-a prevalat de faptul ca a fost acasa la Gabriel Oprea intr-o calitate privata.

 

"A fost o intalnire interesanta. (...) Au fost intrebari, desigur, care au ramas fara raspuns. Asta nu inseamna ca nu vom reveni cu intrebari formulate in scris, pentru ca aceasta este procedura de lucru atunci cand mai exista clarificari de facut. Este putin probabil sa-l mai invitam inca o data pe domnul Maior din SUA pentru a mai raspunde si altor intrebari", a afirmat seful comisiei de ancheta.

 

Fifor a adaugat ca se vor cauta solutii pentru ca Maior sa ofere raspunsuri suplimentare.

 

"O sa analizam in cadrul comisiei si o sa vedem cum procedam vizavi de intrebarile care au ramas fara raspuns. (...) Ati vazut modul in care uneori te prevalezi de faptul ca esti in calitate privata, si nu in calitate oficiala, la o astfel de intalnire", a precizat Fifor.

 

Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, in fata comisiei, ca a participat la un "eveniment privat" acasa la Gabriel Oprea in seara scutinului, precizand ca nu au fost aspecte ilegale sau neconstitutionale si nu are ce sa isi reproseze. El a refuzat sa dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a facut pe deputatul PSD Liviu Plesoianu sa il acuze ca "sfideaza" comisia si "nu are caderea" de a fi ambasador al Romaniei in SUA.

 

 

Context: 

 

Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un "eveniment privat" acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că "sfidează" comisia şi "nu are căderea" de a fi ambasador al României în SUA, conform News.ro.

 

"În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare", a afirmat Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.

 

Fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era "privat".

 

"Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez", a afirmat el.

 

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea, şi Laura Codruţa Kovesi.

 

 

"Andronic nu are dreptate"

 

 

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o "celuă de criză", fostul şef SRI a negat: "Nu are dreptate".

 

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod "exemplar" la alegerile din 2009.

 

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

 

"Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei", a spus el.

 

 

Pleşoianu e furios

 

 

Pleşoianu a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

 

Întrebat dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a negat, spunând că este "contrar naturii umane" să nu participi la evenimente cât timp ocupi funcţii publice.

 

Initial, Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 i-a transmis lui Maior o invitatie pentru a se prezenta la audieri in data de 6 iunie, dar la acel moment nu se cunostea inca despre vizita pe care presedintele Klaus Iohannis urma sa o intreprinda in SUA.

 

George Maior a transmis presedintelui Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, o scrisoare in care l-a informat ca va reveni in tara si se va putea prezenta la audieri in data de 12 iunie.

 

Astfel, luni dimineata, la Comisie sunt asteptati, conform programului, George Maior, director SRI in 2009, si Virgil Voineag, presedintele INS la data alegerilor.

 

Pentru marti, Comisia a stabilit sa ii audieze pe Robert Cazanciuc, Gheorghe Netoiu, Catalin Voicu si Dumitru Iliescu.

 

Tot pentru saptamana viitoare, Comisia a retransmis o invitatie lui Emil Boc, pentru miercuri, acesta neonorand prima invitatie din cauza unei deplasari in China.

 

Comisia a transmis, pentru miercuri, o invitatie la audieri si procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, care insa a respins invitatia precizand ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitatea de martori in fata comisiilor parlamentare.

 

 

*****************

 

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 a fost infiintata la solicitarea PSD si ALDE pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential, dupa dezvaluirile facute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor si persoane aflate in anturajul lui Traian Basescu.

 

Solicitarea a venit in contextul in care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol in evz.ro in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la momentul acela procuror general al Romaniei.

 

Dan Andronic scria ca Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi erau preocupati, in seara alegerilor, de victoria lui Traian Basescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22