Final de SoNoRo Conac la Cincşor, Micloşoara şi Tălişoara

Fara Autor | 13.06.2017

2017 / 06 / 15-18

Pe aceeași temă

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincşor, Castelul Kalnoky din Micloşoara şi Castelul Daniel din Tălişoara.

 

Astfel, joi, 15 iunie, de la ora 18:30, va avea loc la Biserica Fortificată Cincşor, din judeţul Braşov, un recital al Variaţiunilor Goldberg de Johann Sebastian Bach, în interpretarea artiştilor Daniel Rowland (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) şi Stian Carstensen (acordeon).  Concertul va fi urmat de un cocktail.

Biserica Fortificată din Cincşor  datează din secolul al XIII-lea şi a fost iniţial o bazilică romanică, cu hramul sfinţii apostoli Petru şi Pavel. În secolul al XV-lea se va transforma în biserică gotică şi tot atunci va fi fortificată, cu patru turnuri, şanţ de apă şi drum de strajă. Altarul bisericii datează din 1868 şi este decorat cu un tablou semnat de pictorul Carl Dörschlag. Amvonul este decorat în stil Empire, iar orga barocă, veche din 1805, este semnată de artistul Samuel Mätz.

Fosta şcoală şi parohie evanghelică din Cincşor formează împreună cu Biserica Fortificată un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săseşti din Transilvania. Școala, construită în stil Art Nouveau, la începutul secolului trecut, şi fosta casă parohială, datând din secolul XVI, au fost reabilitate şi transformate în Casele de Oaspeţi din Cincşor, un spaţiu ce pune laolaltă tradiţia şi cultura şi oferă posibilitatea de a explora zonele turistice înconjurătoare şi stilul de viaţă local.

 

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 17.00, castelul Kalnoky din Micloşoara (Covasna), recent devenit Muzeu al Vieţii Transilvănene, va „prinde viaţă”, pentru că va găzdui primul eveniment cultural din ultima sa jumătate de secol: concertul SoNoRo Conac, cu un program muzical alcătuit din lucrări de Ludwig van Beethoven, Ernst von Dohnányi, Franz Schubert, Carl Maria von Weber şi Zoltán Kodály.  Concertul va fi urmat de un cocktail.

În aceeaşi seară şi în acelaşi loc, invitaţii vor putea lua cina la castel, alături de o familie de nobili.  Contele şi contesa Tibor şi Anna Kalnoky organizează la castel seara caritabilă Un castel prinde viaţă, în care vor ghida oaspeţii într-un tur special, apoi îi vor invita la cină, în acelaşi decor. Scopul serii este de a strânge fonduri pentru a sprijini funcţionarea acestei importante şi unice atracţii culturale din zonă. Muzeul are şi un important rol social pentru comunitatea locală. Preţul serii este 300 lei, iar rezervări se pot face la comunicare.kalnoky@gmail.com.

 

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia duminică, 18 iunie, cu un matineu la Castelul Daniel din Tălişoara.

Castelul Daniel din Tălişoara a fost construit in prima jumatate a secolului XVII de Daniel Mihály, capitanului adjunct al tinutului Trei Scaune, şi soţia sa, contesa Haller Judit. Construcţia a fost ridicată pe moşia primită în dar de la Bethlen Gábor şi poartă amprenta stilului renascentist, specific arhitecturii multor reşedinţe din această zonă a Transilvaniei.

În sec XIX, castelului i se va ridica o nouă aripă, în stil clasicist.  Aici pot fi întâlnite elemente de arhitectură purtând blazonul familiei, o lebădă cu gâtul săgetat, sculptat în teracotă, alaturi de iniţialele fondatorilor şi deviza familiei: ”Deus Providebit/Anno 1669” (“Dumnezeu va purta de grijă/anul 1669”).

În perioada comunistă castelulului i s-au dat întrebuinţăti improprii, ceea ce a condus la deteriorarea sa. În anul 2008, Castelul Daniel a fost cumpărat de familia Racz şi transformat în hotel, după un lung şi atent proces de reabilitare. Frescele originale şi alte elemente arhitectonice valoroase ale domeniului pot fi întâlnite în fiecare dintre cele opt camere, fiecare cu o poveste ce ţine de istoria zbuciumată a domeniului. 

După concert, Castelul Daniel organizează un brunch, cu produse tradiţionale din zonă, reinterpretate. Taxa de brunch este 85 ron, iar inscrierile se fac la office@danielcastle.ro.

 

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

 

Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22