Mueller anchetează dacă Trump a obstrucţionat justiţia în cazul ingerinței Rusiei în alegeri

E.b. | 15.06.2017

Procurorul special care coordonează ancheta cu privire la un presupus amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane anchetează dacă preşedintele Donald Trump a obstrucţionat justiţia în dosarul rus.

Pe aceeași temă

 

 

Informația a apărut în ediţia de miercuri The Washington Post, relatează AFP, preluată de News.ro.

 

Procurorul independent Robert Mueller, un fost director FBI, interoghează în prezent oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii cu scopul de a stabili dacă preşedintele american a încercat să frâneze sau să blocheze ancheta care se interesa până acum de această ingerinţă şi de o posibilă complicitatea între apropiaţi ai lui Trump şi Moscova, potrivit cotidianului, care citează surse anonime.

 

Lărgirea câmpului anchetei reprezintă o ”întorsătură majoră”, subliniază The Washington Post, care afirmă că anchetatorii caută eventuale infracţiuni financiare la colaboratorii miliardarului republican.

 

Scurgerea de informaţii de la FBI cu privire la preşedinte este scandaloasă, de neiertat şi ilegală”, a reacţionat avocatul lui Trump Marc Kasowitz, fără să se prnunţe pe fond.

 

Procurorul Mueller ar fi solicitat întreveri cu cinci oficiali din serviciile de informaţii, dintre care trei au acceptat să fie audiaţi.

 

Este vorba despre Daniel Coats, directorul serviciilor de informaţii (ODNI), Mike Rogers, directorul agenţiei de spionaj NSA şi de fostul său adjunct Richard Ledgett.

 

Aceste întrevederi pot avea loc săptămâna aceasta, potrivit The Washington Post.

 

Recunosc că am avut o întâlnire cu procurorul special”, a confirmat de altfel senatorul democrat din cadrul Comisiei pentru Informaţii a Senatului Mark Warner, confirmând că Mueller i-a informat pe senatori despre activitatea sa.

 

Donald Trump,  afectat de umbra acestui dosar, şi-a exprimat săptămâna trecută satisfacţia faţă de declaraţiile lui James Comey, fostul director al FBI pe care l-a destituit la începutul lui mai.

 

Comey a declarat într-o audiere în această Comisie din Senat că preşedintele american nu făcea obiectul unei anchete a poliţiei federale în cadrul dosarului rus în perioada în care era el directorul FBI.

 

Potrivit surselor citate de cotidianul american, ”ancheta cu privire la preşedinte pentru obstrucţionarea justiţiei a început la câteva zile după ce Comey a fost destituit, pe 9 mai”.

 

Robert Mueller a fost numit procuror special pentru garantarea independenţei anchetei în săptămâna care a urmat, pe 17 mai.

 

Procurorul Mueller s-ar interesa de un eveniment care a avut loc pe 22 martie, când Daniel Coats le-a spus unor asociaţi că Trump - care neagă orice ingerinţă - i-a cerut să intervină pe lângă James Comey pentru ca acesta să înceteze să-l mai vizeze pe fostul său consilier pe probleme de securitate Michael Flynn, un personaj central în acest dosar.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22