Pe aceeași temă
UPDATE - Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis în unanimitate membrii Comitetului Executiv reuniţi şi joi in şedinţă, transmit Digi 24 şi Hotnews.ro.
Ramine de vazut daca va fi exclus si Victor Ponta, avand in vedere ca Grindeanu a transmis că-l va numir secretar general al guvernului, iar cu seară în urmă forul de conducere al PSD a decis excluderea tuturor membrilor de partid care vor accepta să facă echipă cu Grindeanu într-un viitor guvern după ce toţi miniştrii au fost puşi să-şi dea demisiile.
Moţiunea are nevoie de 232 de voturi pentru a trece şi Grindeanu îndepărtat. Toate aceste demersuri vor fi făcute până se va întoarce preşedintele Iohannis în ţară pentru a putea începe negocierile la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, moţiunea urmând să fie depusă luni la Parlament.
Moţiunea are nevoie de 232 de voturi pentru a trece şi Grindeanu îndepărtat. Toate aceste demersuri vor fi făcute până se va întoarce preşedintele Iohannis în ţară pentru a putea începe negocierile la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.
PSD s-a întrunit joi, la sediul partidului, într-o nouă şedinţă a CEx pentru a găsi calea de urmat după ce preşedintele Iohannis a anunţat că singuraele căi prin care funcţia de premier devine vacantă sunt demisia sau moţiunea de cenzură.
Social-democraţii au luat în calcul mai multe variante. Una ar fi cea de excludere a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar fi obligat pe premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD a fost cea a moţiunii de cenzură mpotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cursul zilei de joi va convoca un nou CExN pentru a discuta împreună cu colegii de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis.
„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.
Context
- Miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile la SGG
Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), conform unor surse politice.
Următorul pas: demisiile miniştrilor miniştrilor să ajungă la premier, care să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.
Carmen Dan, ministrul de Interne,, a declarat, joi dimineaţă, că, din ce ştie, demisiile miniştrilor PSD şi ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, însă nu toţi membrii Cabinetului au făcut acest gest, aşa cum afirma, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, şi-a anunţat demisia pe Facebook, joi dimineaţă. "Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei!, a anunţat Tudorel Toader. În această dimineaţă, cu aproximativ două ore şi jumătate înaintea acestui anunţ al demisiei, Tudorel Toader spunea că se află în continuare în funcţie şi îşi va îndeplini obligaţiile, însă va respecta deciziile politice şi juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului.
Miercuri seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, premierul Sorin Grindeanu i-a îndemnat pe membrii Guvernului la "responsabilitate", avertizând că demisiile miniştrilor intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act.
"Îi îndemn pe miniştri la responsabilitate. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act. Aceasta este procedura", a spus Grindeanu.
Componenţa Guvernului Grindeanu
Sorin Grindeanu, premier
Sevil Shhaideh, vicepremier şi Ministrul Dezvoltării Regionale
Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi Ministrul Mediului
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
Gabriel Leş, ministrul Apărării
Viorel Ştefan, ministrul Apărării
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Petre Daea, ministrul Agriculturii
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii
Toma Petcu, ministrul Energiei
Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor
Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri
Florian Bodog, ministrul Sănătăţii
Ioan Vulpescu, ministrul Culturii
Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor
Şerban Valeca, ministrul Cercetării
Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor
Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului
Mircea Dobre, ministrul Turismului
Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social
Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene
Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene
- Iohannis anunta ca functia de premier devine vacanta prin demisie sau motiune de cenzura
Președintele Klaus Iohannis, a declarat prin vocea purtatorului sau de cuvint, că ceea ce s-a întâmplat în coaliție nu se încadrează în situațiile menționate de Constituție pentru schimbarea premierului si asteapa rezolvarea urgenta a crizei interne din coalitie.
”Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru”, a declarat Madalina Dobrovolschi joi.
”Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.
Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet. În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:
Potrivit art. 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 al Legii Fundamentale, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.
Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.
Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict răspunderea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în această procedură.”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis.
ŞI Grindeanu şi Dragnea au susţinut câte o conferinţă de presă după şedinţa CEx al PSD în care Dragnea a ratat execuţia lui Grindeanu.