UDMR decide miercuri cum va vota la moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Grindeanu

E.b. | 17.06.2017

Consiliul Permanent al UDMR se va reuni, sâmbătă, la Cluj, pentru a analiza situaţia politică actuală, iar la finalul şedinţei concluziile vor fi prezentate de către Kelemen Hunor, surse parlamentare afirmând că liderii UDMR vor dicuta posibilitatea intrării formaţiunii la guvernare.

Pe aceeași temă

 

UPDATE:  Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, a declarat sâmbătă, după Consiliul Permanent al UDMR, că a primit din partea colegilor săi mandat pentru a negocia, începând de luni, cu reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai coaliţiei PSD-ALDE, el explicând că partidul său nu este interesat în acest moment de portofolii în Guvern, iar personal nu are ambiţii legate de funcţia de vicepremier. Întrebat cum va vota UDMR la moţiunea de cenzură de miercuri, preşedintele uniunii a declarat că o decizie în acest sens va fi luată în ziua votului, transmite News.ro

 

Kelemen Hunor a explicat că negocierile ar urma să înceapă luni, el prezicând: "Am vorbit, dar nu am negociat. Am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Grindeanu, dar dacă cineva doreşte, negocierile le începem luni”.

"Spunem răspicat că pentru această situaţie neplăcută, absolut de cartea recordurilor, coaliţia de Guvernare se face vinovată şi este responsabilă. Astăzi am analizat situaţia şi am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi. Începând de luni vom discuta cu reprezentanţii Guvernului, ai coaliţiei de guvernare şi cu oricine doreşte să avem o discuţie pe această situaţie creată. Nu vrem să decidem în privinţa conflictelor de partid şi nu vrem să intervenim sau să arbitrăm”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Kelemen Hunor a mai spus şi că, personal, nu are ambiţii în privinţa acest negocieri şi că partidul nu va negocia portofolii.

 

"Nu se pune problema să îl susţinem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu. Trebuie să acceptăm că majoritatea are dreptul de a schimba Guvernul. Nu am discutat şi nu discutăm despre portofolii, nu discutăm despre asta până nu clarificăm principiile. Nu sunt personal interesat de poziţia de vicepremier. Nu am astfel de ambiţii nici dacă am ajunge la o asemnea fază a discuţiilor, dar nu sunt convins că ajungem până acolo”, a declarat el.

 

Întrebat cum va vota UDMR la moţiunea de cenzură de miercuri, preşedintele uniunii a declarat că o decizie în acest sens va fi luată în ziua votului.

"Vom lua decizia probabil miercuri, înainte de vot la şedinţa comună a grupurilor reunite şi până atunci vom discuta negocia şi analiza. Trebuie să vedem textul moţiunii. Decizia legată de moţiune şi dacă vom vota sau nu o vom lua înainte de vot. Nu ne grăbim, nu avem nicio urgenţă dar am dori ca săptămâna viitoare să contribuim la restabilirea echilibrului şi stabilităţii politice la echilibrul care a fost răsturnat”, a mai spus el.

 

 Preşedintele UDMR a mai spus şi că, pentru această criză politică, vinovată este coaliţia de guvernare, care a gestionat greşit o situaţie favorabilă.

 

"După ce această coaliţie PSD-ALDE nu a reuşit să gestioneze o situaţie absolut normală, care într-o democraţie parlamentară ar trebui să fie absolut normală:  majoritatea trebuie să aibă dreptul şi posibilitate de a face o schimbare de guvern, o remaniere sau chiar o schimbare începând cu premierul. Dar responsabilitatea îi aparţine coaliţie şi ei nu au fost în stare să gestioneze această situaţie. Deciziile politice trebuie luate în Parlament şi nu în altă parte şi Guvernul  trebuie să fie unul politic susţinut de o majoritate parlamentară.  Dacă vrem să redăm credibilitatea Parlamentului, să avem stat  de drept şi separarea puterilor în stat, atunci trebuie să luăm în calcul aceste principii şi înainte de orice decizie”, a explicat Kelemen Hunor.

 

 

*****************************

 

 

Sâmbătă, 17 iunie 2017, se reuneşte la Cluj Consiliul Permanent al Uniunii pentru a analiza situaţia politică actuală. La finalul şedinţei, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor va susţine o conferinţă de presă începând cu ora 14.00, a anunţat, vineri, UDMR.

 

 Attila Korod, liderul deputaţilor UDMR, a declarat vineri că Uniunea va lua zilele următoare o decizie în legătură cu poziţionarea faţă de moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE şi a precizat că va avea discuţii cu toate forţele politice, inclusiv cu Sorin Grindeanu, conform News.ro.

 

UDMR nu are un punct de vedere până la ora actuală. Nu s-a întrunit forul de conducere, care se va întâmpla zilele următoare. Avem nevoie de un dialog în interiorul UDMR pentru a ne poziţiona şi a creiona discuţiile care se vor duce săptămâna viitoare”, susținea Attila Korodi.

 

Întrebat dacă acordul de colaborare parlamentară încheiat cu PSD şi ALDE obligă UDMR să voteze alături de cele două partide din coaliţie la moţiunea de cenzură, Korodi a negat.

Nu are nicio obligaţie directă. Colaborarea parlamentară este destul de bine conturată, nu e inclus un element de genul acesta. E nevoie de dialog pentru a înţelege tot ce se întâmplă pe eşichierul politic, a înţelege şi ce se întâmplă şi ce propun cei din actuala coaliţie şi după acest lucru se ia o decizie. Zilele următoare, în forul de conducere, probabil vom decide cum vom vota la moţiunea de cenzură. Aşa cred că este oportun şi statutar”, a precizat liderul deputaţilor UDMR.

 

 

Liviu Dragnea, liderul PSD, a avut, în cursul zilei de vineri, discuţii cu liderul UDMR Kelemen Hunor privind susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, fiind făcute "oferte" către Uniune, care va decide sâmbătă poziţia pe care o va adopta la vot, potrivit unor surse parlamentare.

 

Potrivit surselor citate, PSD a invocat în discuţii protocolul parlamentar semnat cu UDMR, care presupune că cele două formaţiuni îşi vor susţine proiectele în Parlament. Dragnea ar fi făcut unele "oferte" către UDMR pentru a susţine moţiunea de cenzură, însă nu s-a discutat în acest punct şi despre intrarea la guvernare a Uniunii în eventualitatea formării unui nou Cabinet.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22