Serviciile secrete l-au sprijinit pe Ion Iliescu în timpul evenimentelor din 13-15 iunie

E.b. | 19.06.2017

Ofiţerii din cadrul „Doi şi-un sfert”, aflat sub coordonarea lui Gelu Voican Voiculescu, ar fi supravegheat contrainformativ manifestanţii din Piaţa Universităţii şi pe liderii Opoziţiei

Pe aceeași temă

 

 

În acelaşi timp, cadre SRI ar fi colaborat cu liderii CPUN pentru a-i transporta pe mineri în Capitală. Detaliile apar din dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, dezvăluie Adevărul.
 

 

Gelu Voican Voiculescu îmi trasa sarcini să aflu cât mai multe informaţii despre Ion Raţiu, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu şi, în principal, despre cei care se opun lui Ion Iliescu”. Aceasta este o parte din declaraţia de martor a lui Nelu Florea, fost ofiţer al UM 0215, cunoscută ca „Doi şi-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne (MI).

 

Nelu Florea a povestit pe îndelete procurorilor militari care a fost rolul său şi al mai multor ofiţeri de informaţii în timpul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990”. Rechizitoriul acestui dosar a fost trimis în instanţă la sfârşitul săptămânii trecute. Cu această ocazie au fost trimise în judecată  pentru crime împotriva umanităţii 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu  Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. 

 

 

Militar de carieră înainte de 1989, Nelu Florea a stat în sediul CC al PCR până în ianuarie 1990. Acolo a intrat în cercul zero al noii conduceri. Ulterior el s-a transferat la UM 0215 şi a fost unul dintre ofiţerii care au supravegheat contrainformativ Piaţa Universităţii. Ofiţerul a explicat şi care era misiunea sa: „Pentru a afla cine sunt iniţiatorii şi cine sunt implicaţi din exterior”. Potrivit acestuia, rapoartele le-ar fi predat personal lui Gelu Voican Voiculescu. „Culegerea de informaţii am făcut-o, iniţial, din proprie iniţiativă, după care, la iniţiativa lui Gelu Voican Voiculescu, fără ştirea conducerii FOI (Forţele de Ordine şi Intervenţie din cadrul Ministerului de Interne). Această culegere de informaţii, am făcut-o pentru a nu pierde legătura cu Gelu Voican Voiculescu. În timpul ocupării Pieţei Universităţii, evitam să merg acolo, întrucât mă cunoşteau mai mulţi manifestanţi (revoluţionari), care ştiau că lucrez pentru conducerea ţării din acea perioadă”, a mai precizat Nelu Florea. Din acest motiv, pentru a nu fi deconspirat, şi-ar fi creat o reţea de informatori care aveau acces în rândurile Opoziţiei.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22