De același autor
Analiştii de la Raiffeisen Bank constată, sec, o uşoară volatilitate a monedei naţionale, aflată sub presiunea deprecierii, şi o mărire, de mică amplitudine, a costurilor la care se împrumută statul. În piaţa de capital, unde aproximativ 40% din acţiuni sunt controlate de fonduri străine de portofoliu, care au o aversiune faţă de risc, cotaţiile scad, la fel şi indicii principali ai Bursei.
Leul a ajuns la un nivel de alarmă, dar s-a devalorizat doar cu doi bani în săptămâna scandalului politic din PSD, coborând cu 0,44% vineri, faţă de marţi, în preziua evaluării-execuţie a Cabinetului Grindeanu. De la începutul anului, moneda naţională a intrat pe o traiectorie, lentă, de devalorizare şi a pierdut 1,4%. Este singura monedă din regiune care se devalorizează faţă de moneda unică, toate monedele profitând de conjunctura economică favorabilă, cu creşteri puternice ale produsului intern brut, datorate unei pieţe a Uniunii Europene care le absoarbe produsele.
O explicaţie a acestei devieri a leului faţă de comportamentul monedelor din regiunea central şi est-europeană poate fi găsită în deteriorarea accentuată a contului curent, indicator care descrie faptul că valuta care iese din ţară depăşeşte cu mult intrările. Dezechilibrul este provocat de politica agresivă de creşteri de salarii, care a stimulat consumul şi, implicit, importurile. Ca atare, toţi importatorii cumpără de zor valută pentru a-şi plăti furnizorii externi. Altfel spus, şi fără criza autoindusă a PSD, leul ar fi continuat să se devalorizeze din cauza politicilor economice riscante. După moţiunea de cenzură toţi analiştii îşi vor reface estimările şi nu sunt excluse presiuni puternice de devalorizare, indiferent de rezultat. Ceea ce contează pentru piaţa financiară este stabilitatea, încrederea şi cât de raționale sunt politicile economice.
Înainte de evaluarea Vâlcov, asezonată cu scandalul din PSD, analiştii de la Erste Bank estimau că la finalul anului cotaţia leului va depăşi uşor 4,62 de lei pentru un euro, dar prognoza ţinea cont de aşteptarea ca BNR să intervină pentru a evita o depreciere mai mare de 2-3%, „ceea ce ar corespunde actualei mantre de stabilitate a leului“. E drept, însă, estimarea se baza pe presupunerea, veştejită de realitate, că în România va domni stabilitatea politică. În ciuda prudenţei, piaţa financiară transmite semnale de nervozitate provocate de incertitudinea care va domina scena politică românească, oricare ar fi rezultatul votului la moţiunea de cenzură, deoarece ambele scenarii vor injecta o doză mare de risc politic.
Circul evaluării Vâlcov a readus însă în atenţie Programul de guvernare, care este în sine cel mai mare risc politic al României pe termen mediu, deoarece este iraţional, şmechereşte cifrele şi împrăştie cu bani spre toată suflarea votanţilor. Dacă Guvernul României, indiferent de ce tabără ar fi condus el, ar continua acest program aberant, nu vom trăi doar disconfortul devalorizării leului, ci şi pe acela al majorării dobânzilor, căruia i se poate adăuga şi îngheţarea şuvoiului de bani europeni, ca efect indirect al sancţionării deficitului excesiv.
O altă nebunie răzbate dinspre aşa-numitul Minister al Dezvoltării, condus de omul de încredere al preşedintelui PSD, Sevil Shhaideh, care are la dispoziţie puşculiţa investiţională a statului. O puşculiţă discreţionară, din care se pare că se împrăştiau favoruri contra susţinere politică. Gestul premierului Grindeanu de a bloca temporar alocările de fonduri dezvăluie cu claritate ceea ce multă lume intuia, anume că banii sunt dirijaţi potrivit unor interese de grup, uneori politic.
O altă faţă a intervenţiei brutale şi iresponsabile în economie este dezvăluită de Greg Konieczny, directorul Fondului Proprietatea, care avertiza la începutul săptămânii că politicienii îşi bat joc de Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie a statului. „Numirea unor noi membri ai Directoratului pentru o perioadă de patru luni, fără niciun fel de experienţă în companie şi în conducerea executivă a unei companii din domeniul producţiei de energie electrică, prin înlocuirea unor profesionişti calificați, pune în pericol rezultatele excelente ale Hidroelectrica şi acționează împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilor. Managementul defectuos a fost una dintre principalele cauze ce au dus Hidroelectrica în insolvenţă înainte de anul 2012, când numirile în Consiliul de Supraveghere şi la nivel de management executiv erau făcute pe baza conexiunilor politice şi cu o lipsă totală de interes faţă de experienţa profesională şi cu lipsă de interes pentru un proces de selecţie transparent şi competitiv“. Dacă incompetenţa, lipsa de profesionalism şi eventualitatea impunerii agendei unor grupuri de interese poate clătina o companie, atunci ce să mai spunem despre ţară, care a fost vremelnic condusă de miniştri care nu au pregătire de specialitate, nici experienţă în domeniu şi care, în general, nu înţeleg nimic din economie.