„Grupul ocult“ care asediază DNA

Noua diversiune legată de DNA este doar ultima dintr-un lung șir, menită a acoperi mediatic masacrul din interiorul PSD.

Ramona Ursu 20.06.2017

De același autor

 

Orice încercare de a înțelege logic și politic, pe program de guvernare, pe evaluarea im­plementării lui sau pe textul moțiunii de cen­zură ce se întâmplă în PSD este fără succes. Ce avem până acum? Pe de o parte, dinspre Liviu Dragnea, care și-a dinamitat propriul guvern, vine o avalanșă de min­ciuni care, până mai de­u­năzi, ne erau prezentate drept adevăruri. Sau invers. Pe de altă parte, Sorin Grindeanu, ca­re nu se dă dus de la Palat, se apără cu o altă avalanșă de nenorociri, aruncate spre fos­tul lui prieten și șef de partid, alături de ca­re, tot până deunăzi, spunea că muncește pen­tru binele țării. Pe valul crizei politice is­cate de coaliția PSD-ALDE, recunoscută pen­tru loviturile repetate date statului de drept, a izbucnit o altă diversiune de proporții, lan­sată pe piață de România TV, televiziunea lui Sebastian Ghiță. „Dușmanul“ este Laura Co­druța Kövesi, inamicul numărul unu al întregii suflări politico-penale.

 

Cum s-a ajuns la această criză, în condițiile în care nimic nu dădea semne că România a ajuns pe marginea prăpastiei? În 19 mai, Drag­nea declara că „mă mulțumesc toate mi­nis­terele și ca cetățean, și ca președinte de par­tid, și ca președinte al Camerei Deputaților“. După mai puțin de o lună, în 14 iunie, tot Drag­nea venea cu „ceaslovul“ lui Vâlcov, o eva­luare pe 161 de pagini a guvernului, și spu­nea, în CEX al PSD, că doar 13% din măsurile din programul de guvernare au fost îndeplinite. În eva­lu­a­re, Dragnea îi reproșa lui Grin­deanu și ce premierul nu tre­buia să facă. De exemplu, că nu a redus TVA de la 20 la 18%, măsură care are ca ter­men 1 ianuarie 2018. Sau că nu a dezvoltat relațiile cu Ru­sia, lucru menţionat evaziv în pro­gramul de guvernare al PSD. Fără să mai aștepte să li se ceară, toți mi­niștrii, mai puțin Sorin Grindeanu și Au­gus­tin Jianu, PSD-istul de la Comunicații, și-au dat demisia. Coaliția a retras sprijinul politic pentru Cabinetul Grin­deanu, a citit, duminică, moțiunea de cenzură în parlament, iar mier­curi vedem, la vot, dez­no­dământul. Interesant este că PSD nu a pus în textul moțiunii niciun rând din eva­luarea fă­cută de Darius Vâlcov. În schimb, aceasta a fost motivată cu ar­gu­mente de tip Antena 3. Așa aflăm că guvernul trebuie să pice pentru că „un grup ocult“, nu se știe care, este mo­tivul pentru care Grin­dea­nu și Jianu, „sub sub comanda unui deputat/înalt funcționar public [Victor Ponta – n.a.], au ales să își încalce jurământul“ față de popor.

 

La câteva ore după ce în parlament s-a citit textul moțiunii, când interesul românilor pen­tru circul pesedist era maxim, ecranele s-au îngălbenit cu un breaking news lansat de tele­viziunea lui Ghiță. Un moment numai bun nici că se putea pentru o manipulare ca la carte. RTV a difuzat câteva înregistrări, preluate ime­diat și de Antena 3, care conțin fragmente din­tr-o discuție purtată într-o ședință de lu­cru de la DNA - 30 martie 2017 - la care par­ticipa și Kövesi, așa cum ne explică chiar DNA. Unele afirmații sunt bine însăilate, astfel încât, speculate și mai bine pe ecrane, să dea impresia că șefa DNA are o răfuială personală cu anumiți politicieni.

 

Ce i se reproșează, de fapt, lui Kövesi, care a ajuns în atenția Inspecției Judiciare, după ce instituția s-a autosesizat în acest caz și a fost sesizată și de ministrul Toader. Pe scurt, în șe­dința cu pricina, șefa DNA le spunea subal­ter­ni­lor ei să își facă treaba. „Cinci săptămâni ni­meni nu a învinuit pe nimeni în DNA. Cine nu are chef de muncă să plece. Rămân zece oa­meni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe“. Asta le trans­mi­tea Kövesi procurorilor anticorupție, un me­saj pe care orice cetățean de bună-credință îl așteaptă de la un șef de instituție publică.

 

Șefa DNA își motiva așteptările, amintindu-le pro­curorilor că „posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem“ și că „mă îngrijorează de ce nu-i în­hă­ţăm! (...) Numai unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei re­chizitorii anul trecut (...). Cu trei rechizitorii nu facem treabă“. Un fragment speculat la ma­ximum de televiziunile supuse puterii este un dialog dintre Kövesi și procurorul Jean-Ni­colae Uncheșelu, referitor la un dosar „cu ca­sele“, despre care șefa DNA spune să „de­ca­pați instituțional și să ajungem la domnul pre­mier care a semnat contractele“. La DNA există în lucru un dosar în care se cercetează vânzarea cu încălcarea legii a peste 967 de locuințe naționalizate din Timișoara, oraș un­de Sorin Grindeanu a fost viceprimar. De alt­fel, însuși ministrul Justiției a subliniat, de du­minică, pe pagina sa de Facebook, că pre­mierul din discuție este Grindeanu.

 

Așadar, Kövesi se interesa de motivele pentru ca­re nu se mai lucra în ritm accelerat în DNA, care e situația dosarelor, lucruri care îi sunt tre­­cute în fișa postului. De ce, atunci, asaltul asu­pra Codruței Kövesi și „arestarea ei pe loc“, așa cum cere iarăși, acum, Traian Bă­sescu, mai-nou intrat în corul afiliat in­fractorilor? Probabil că „grupul ocult“ nu e cel din textul de moțiune scris de PSD și care s-ar afla în spa­te­le lui Grindeanu. Ci e unul ca­re vrea să sca­pe de Kövesi, de dosare și de puș­cărie, lucruri care, până acum, nu i-au ie­șit. Nimic nou sub soare, noua diversiune es­te doar ultima din­tr-un lung șir, menită a aco­peri mediatic ma­sacrul din interiorul PSD. S-ar putea însă ca, de data asta, diversiunea „gru­pului ocult“ să ai­bă picioare mult mai scurte și să se îm­pie­di­ce de pragul Parchetului Ge­ne­ral, sesizat chiar de DNA pentru infracțiuni pre­cum „in­du­ce­rea în eroare a organelor ju­di­ciare“ și fo­lo­si­rea de „in­formații care nu sunt destinate publicității“.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22