„Grupul ocult“ care asediază DNA

Noua diversiune legată de DNA este doar ultima dintr-un lung șir, menită a acoperi mediatic masacrul din interiorul PSD.

Ramona Ursu 20.06.2017
SHARE 4

De același autor

 

Orice încercare de a înțelege logic și politic, pe program de guvernare, pe evaluarea im­plementării lui sau pe textul moțiunii de cen­zură ce se întâmplă în PSD este fără succes. Ce avem până acum? Pe de o parte, dinspre Liviu Dragnea, care și-a dinamitat propriul guvern, vine o avalanșă de min­ciuni care, până mai de­u­năzi, ne erau prezentate drept adevăruri. Sau invers. Pe de altă parte, Sorin Grindeanu, ca­re nu se dă dus de la Palat, se apără cu o altă avalanșă de nenorociri, aruncate spre fos­tul lui prieten și șef de partid, alături de ca­re, tot până deunăzi, spunea că muncește pen­tru binele țării. Pe valul crizei politice is­cate de coaliția PSD-ALDE, recunoscută pen­tru loviturile repetate date statului de drept, a izbucnit o altă diversiune de proporții, lan­sată pe piață de România TV, televiziunea lui Sebastian Ghiță. „Dușmanul“ este Laura Co­druța Kövesi, inamicul numărul unu al întregii suflări politico-penale.

 

Cum s-a ajuns la această criză, în condițiile în care nimic nu dădea semne că România a ajuns pe marginea prăpastiei? În 19 mai, Drag­nea declara că „mă mulțumesc toate mi­nis­terele și ca cetățean, și ca președinte de par­tid, și ca președinte al Camerei Deputaților“. După mai puțin de o lună, în 14 iunie, tot Drag­nea venea cu „ceaslovul“ lui Vâlcov, o eva­luare pe 161 de pagini a guvernului, și spu­nea, în CEX al PSD, că doar 13% din măsurile din programul de guvernare au fost îndeplinite. În eva­lu­a­re, Dragnea îi reproșa lui Grin­deanu și ce premierul nu tre­buia să facă. De exemplu, că nu a redus TVA de la 20 la 18%, măsură care are ca ter­men 1 ianuarie 2018. Sau că nu a dezvoltat relațiile cu Ru­sia, lucru menţionat evaziv în pro­gramul de guvernare al PSD. Fără să mai aștepte să li se ceară, toți mi­niștrii, mai puțin Sorin Grindeanu și Au­gus­tin Jianu, PSD-istul de la Comunicații, și-au dat demisia. Coaliția a retras sprijinul politic pentru Cabinetul Grin­deanu, a citit, duminică, moțiunea de cenzură în parlament, iar mier­curi vedem, la vot, dez­no­dământul. Interesant este că PSD nu a pus în textul moțiunii niciun rând din eva­luarea fă­cută de Darius Vâlcov. În schimb, aceasta a fost motivată cu ar­gu­mente de tip Antena 3. Așa aflăm că guvernul trebuie să pice pentru că „un grup ocult“, nu se știe care, este mo­tivul pentru care Grin­dea­nu și Jianu, „sub sub comanda unui deputat/înalt funcționar public [Victor Ponta – n.a.], au ales să își încalce jurământul“ față de popor.

 

La câteva ore după ce în parlament s-a citit textul moțiunii, când interesul românilor pen­tru circul pesedist era maxim, ecranele s-au îngălbenit cu un breaking news lansat de tele­viziunea lui Ghiță. Un moment numai bun nici că se putea pentru o manipulare ca la carte. RTV a difuzat câteva înregistrări, preluate ime­diat și de Antena 3, care conțin fragmente din­tr-o discuție purtată într-o ședință de lu­cru de la DNA - 30 martie 2017 - la care par­ticipa și Kövesi, așa cum ne explică chiar DNA. Unele afirmații sunt bine însăilate, astfel încât, speculate și mai bine pe ecrane, să dea impresia că șefa DNA are o răfuială personală cu anumiți politicieni.

 

Ce i se reproșează, de fapt, lui Kövesi, care a ajuns în atenția Inspecției Judiciare, după ce instituția s-a autosesizat în acest caz și a fost sesizată și de ministrul Toader. Pe scurt, în șe­dința cu pricina, șefa DNA le spunea subal­ter­ni­lor ei să își facă treaba. „Cinci săptămâni ni­meni nu a învinuit pe nimeni în DNA. Cine nu are chef de muncă să plece. Rămân zece oa­meni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe“. Asta le trans­mi­tea Kövesi procurorilor anticorupție, un me­saj pe care orice cetățean de bună-credință îl așteaptă de la un șef de instituție publică.

 

Șefa DNA își motiva așteptările, amintindu-le pro­curorilor că „posturi în plus avem, polițiști în plus avem, specialiști în plus avem, dosare avem“ și că „mă îngrijorează de ce nu-i în­hă­ţăm! (...) Numai unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei re­chizitorii anul trecut (...). Cu trei rechizitorii nu facem treabă“. Un fragment speculat la ma­ximum de televiziunile supuse puterii este un dialog dintre Kövesi și procurorul Jean-Ni­colae Uncheșelu, referitor la un dosar „cu ca­sele“, despre care șefa DNA spune să „de­ca­pați instituțional și să ajungem la domnul pre­mier care a semnat contractele“. La DNA există în lucru un dosar în care se cercetează vânzarea cu încălcarea legii a peste 967 de locuințe naționalizate din Timișoara, oraș un­de Sorin Grindeanu a fost viceprimar. De alt­fel, însuși ministrul Justiției a subliniat, de du­minică, pe pagina sa de Facebook, că pre­mierul din discuție este Grindeanu.

 

Așadar, Kövesi se interesa de motivele pentru ca­re nu se mai lucra în ritm accelerat în DNA, care e situația dosarelor, lucruri care îi sunt tre­­cute în fișa postului. De ce, atunci, asaltul asu­pra Codruței Kövesi și „arestarea ei pe loc“, așa cum cere iarăși, acum, Traian Bă­sescu, mai-nou intrat în corul afiliat in­fractorilor? Probabil că „grupul ocult“ nu e cel din textul de moțiune scris de PSD și care s-ar afla în spa­te­le lui Grindeanu. Ci e unul ca­re vrea să sca­pe de Kövesi, de dosare și de puș­cărie, lucruri care, până acum, nu i-au ie­șit. Nimic nou sub soare, noua diversiune es­te doar ultima din­tr-un lung șir, menită a aco­peri mediatic ma­sacrul din interiorul PSD. S-ar putea însă ca, de data asta, diversiunea „gru­pului ocult“ să ai­bă picioare mult mai scurte și să se îm­pie­di­ce de pragul Parchetului Ge­ne­ral, sesizat chiar de DNA pentru infracțiuni pre­cum „in­du­ce­rea în eroare a organelor ju­di­ciare“ și fo­lo­si­rea de „in­formații care nu sunt destinate publicității“.

Comentarii 4

Dan Plesoianu - 06-23-2017

Grupul ocult este cel care a reusit sa convinga toti procurorii DNA, mai putin 10 (metaforic vorbind) sa nu isi mai indeplineasca activitatea de serviciu, comitind, cu alte cuvinte, abuz in serviciu prin neefectuarea activitatii presupuse de fisa postului. Si grupul ocult este format (si) din chiar acei procurori DNA care au decis cu de la sine putere sa actioneze politic, adica sa nu isi mai indeplineasca atributiile de serviciu, lucra care are ca efect evident continuarea si proliferarea infractionalitatii. Iar faptul ca acest lucru se intimpla, ca procurorii DNA, in grup, nu isi mai executa sarcinile de serviciu, este extraordinar de grav, facind ca o tara ca Romania sa fie, atit teoretic, cit si practic, scapata de sub control, dindu-se, efectiv, liber la haiducie !!!

Răspunde

Sorin Muncaciu - 06-23-2017

Doamna autor, articolul acesta este curată josnicie! Cât de jos poate sa ajungă jurnalismul la comanda?? Ce afirmați dumneavoastră aici ? Comportamentul si acțiunile doamnei Koveși sunt constituționale! Serios , domnilor redactori, asta nu e noaptea minții??

Răspunde

?????? - 06-22-2017

"Purtări abuzive" ? Infracțiuni din partea unor reprezentanți ai statului, fie ei parlamentari sau guvernanți sau alte funcții publice ? Considerați că și la "purtårile abuzive" ar trebui stabilite "praguri valorice" sau ale "intensității vătămării" ?

Răspunde

Marius Nicolescu - 06-20-2017

Securitatea, politicienii, televiziunile mult-supuse PSD destabilizeaza aceasta tara cu diversiunile lor ordinare. Sper mult ca acest popor sa se trezeasca acum, in ceasul al doisprezecelea. Sper ca lucrurile sa se linisteasca fara sa dea in clocot. Intr-un clocot care sa ramana la nivel Dragnea-Ponta-Grindeanu-PSD.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22