Atentat eșuat la Paris, pe Champs-Elysee: Membri familiei atacatorului, arestați preventiv

E.b. | 20.06.2017

Patru membri ai familiei islamistului radicalizat Adam Dzaziri, de 31 de ani, care a decedat luni în urma atentatului eșuat care nu s-a soldat cu alte victime pe celebrul bulevard Champs-Elysees, au fost plasați în arest preventiv.

Pe aceeași temă

 

Anunțul arestării celor patru persoane a fost făcut o sursă judiciară, conform de AFP, preluată de Agerpres.

 

Fosta soție a lui Adam Dzaziri, fratele său și soția fratelui său au fost reținuți luni după-amiază târziu în timpul perchezițiilor la domiciliul lor din Plessis-Pâté, o localitate situată la aproximativ 30 km de Paris. Tatăl atacatorului a fost la rândul său "plasat în arest preventiv în cursul serii când s-a prezentat la domiciliu", a adăugat sursa citată.

 

Provenind dintr-o familie salafistă, Adam Dzaziri nu a fost niciodată condamnat, dar se afla în vizorul autorităților, figurând pe lista suspecților care prezintă pericol pentru siguranța statului încă din 2015 pentru apartenența la o mișcare islamistă radicală.

 

Deși figura pe așa-numită "fișă S" cu persoanele care reprezintă pericol pentru securitatea statului, acesta beneficia de permis permis de port-armă, potrivit unei surse apropiate dosarului.

 

Tatăl atacatorului a declarat pentru AFP că Adam Dzaziri "deținea legal o armă cu care se antrena la tir".

 

Dzaziri a intrat luni după-amiază cu un vehicul într-un furgon al jandarmeriei franceze pe bulevardul Champs Elysees din centrul Parisului, bărbatul decedând în cursul atacului. Inițial s-a spus că el a supraviețuit, dar ulterior s-a aflat că acesta a murit la spital. Anchetatorii au descoperit în mașina atacatorului butelii de gaz și mai multe arme, inclusiv un pistol-mitralieră Kalașnikov.

 

Atacul, care nu a fost revendicat, a survenit la aproape două luni de la asasinarea unui polițist, la 20 aprilie, de către un jihadist, care a fost ucis de forțele de ordine, tot pe Champs-Elysees.

 

La 6 iunie, un bărbat care s-a revendicat drept "soldat al califatului", Farid Ikken, a atacat un polițist cu un ciocan în fața catedralei Notre-Dame din Paris, un alt loc emblematic al capitalei franceze.

 

Acest nou atac într-o țară care trăiește sub regimul excepțional al stării de urgență, instituit după atacurile din noiembrie 2015, intervine cu două zile înainte de prezentarea de către guvern a unei noi legi antiteroriste.

 

Din ianuarie 2015, Franța a fost vizată de un val de atentate, care s-au soldat cu 239 de morți, mai multe atacuri fiind îndreptate împotriva forțelor de ordine

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22