LIVE TEXT- Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi. Guvernul Grindeanu a căzut

I.m. | 21.06.2017

Motiunea de cenzura prin care coalitia PSD-ALDE isi darima propriul guvern - o premiera absoluta dupa 1989 - a trecut cu 241 de voturi ”pentru”. Motiunea a fost semnata de 222 de parlamentari, iar ca sa treaca avea nevoie de 233 de voturi.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi: ”Preşedintele a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament. Preşedintele va convoca consultări cu partidele parlamentare  pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern”.

 

UPDATE Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi ”pentru” și 10 voturi ”împotrivă”. Guvernul Grindeanu a fost demis. Era nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea PSD împotriva propriului Guvern să treacă. 

 

UPDATE 248 de parlamentari au votat miercuri la moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu, fiind astfel îndeplinit cvorumul minim pentru ca procedura să fie validă. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi. Este nevoie de 233 de voturi pentru ca Guvernul Grindeanu să pice. 

 

UPDATE În Parlament s-a început votul privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. PSD le-a cerut membrilor de partid să voteze cu votul la vedere, deși votul este secret. 

 

UPDATE Deputatul PNL Raluca Turcan: ”Acest moment developează în cel mai clar mod cu putinţă nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală sau corupţia şi incompetenţa acestei guvernări, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public pentru a-şi rezolva ei problemele din interior. Rar a fost mai clară disponibilitatea liderilor PSD de a negocia lucruri de ne-negociat şi de a vinde orice pentru a-şi atinge scopurile în această luptă internă pentru putere.”

 

Raluca Turcan a mai subliniat că ”Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, PSD şi ALDE, au împins România în 3 crize majore în 6 luni de zile. Prima a fost propunerea ca prim-ministru a unui interpus scos din pălărie. A doua a fost Ordonanţa 13, care a scos în stradă 600.000 de români. Cea de-a treia este subminarea propriului guvern în aceste zile, cu consecinţe negative majore pentru buna funcţionare a instituţiilor publice şi pentru predictibilitatea României, atât de necesare pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economic. (…)Spuneţi, în textul moţiunii - că dl. Grindeanu e premierul nimănui. Nu este, totuşi, premierul PSD şi ALDE, ales şi condus personal de dumneavoastră la prima şedinţă de guvern? Nu este premierul pentru care aţi strâns 1,5 milioane de semnături de la membrii PSD în timpul protestelor împotriva OUG 13? Îl acuzaţi că exercită guvernarea în nume personal. Dar, domnilor Dragnea şi Tăriceanu, prima propunere ca prim-ministru, ce a fost? Ordonanţa 13 ce a fost? Dar afirmaţia - “Doar eu ştiu numele prim-ministrului”, ea ce a fost? Sau afirmaţia “Doar eu ştiu programul de guvernare din scoarţă în scoarţă”, ea în ce categorie s-ar afla? Nu cumva tot în categoria guvernării în interes personal.

 

În privința lui Grindeanu, Turcan i-a reproșat că nu spune de la tribuna Parlamentului lucrurile incorecte pe care i le-ar fi cerut Liviu Dragnea. ”Faceţi un bine acestei ţări şi interesului public şi clarificaţi aceste chestiuni de la tribuna Parlamentului României. Acesta este momentul să arătaţi ţării că nu aţi fost complice la ordonanţa 13, la arbitrariul alocării de fonduri publice de la ministerul dezvoltării, la atacurile sau şantajele instrumentate de dl. Dragnea la adresa unor instituţii publice, lideri politici sau companii. (…) Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta şi Grindeanu, din cauza dumneavoastră, România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reuşit preşedintele Iohannis în plan extern prin ultimele vizite, distrugeţi dumnevoastră, piromanii de la PSD”.

 

UPDATE Liviu Dragnea, la tribuna Parlamentului, si-a centrat discursul pe demontarea principalei acuze care i se aduce: aceea ca e prea autoritar. In acest context Dragnea a pus accentul pe "sistemul" care intervine in forta in viata politica.
 

"Esecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind tradarea si interventia brutala si continua a unui sistem care nu se poate impaca cu ideea ca Romania este si poate fi o tara democratica".

 

"Să lăsăm lucrurile aşa ar fi însemnat să eşuăm cu bună ştiinţă, să ne păcălim şi pe noi, chiar şi pe Sorin Grindeanu. Nu ne-am aşteptat ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atata îndărătnicie, uneori chiar lipsit de raţiune. Nu a fost totul în regulă. Premierul și Guvernul căruia i-am încredințat împreună cel mai ambițios program de după 1989 nu a performat așa cum am sperat. Nu a fost rău, a fost binișor, dar binișor nu e așa cum trebuia. Noi nu obțineam la partid peste 48% din locurile din Parlament, dacă promiteam că lucrurile vor merge binișor. Să lăsăm lucrurile așa, ar fi însemnat să îi păcălim și pe cetățeni, pe noi și pe premier. Nu mă așteptam ca domnul Grindeanu să reacționeze cu o asemenea îndărătnicie. Nu mă așteptam nici ca un alt coleg (Victor Ponta - n.r.) să susțină o asemenea manevră.

 

Sub conducerea mea, PSD nu va accepta nicio alianță subterană toxică. Am promis doar o alianță cu cetățenii, asta facem. După ce în timpul campaniei electorale noi toţi am fost la TV şi am bătut ţara ca să prezentăm românilor programul câştigător pentru România - şi tocmai de accea am câştigat cu acel scor -, azi cei care vor să confişte acest lucru şi s-au încuiat în clădirea Guvernului spun că Liviu Dragnea e prea autoritar. (...) Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni şi marţi cu colegi de-ai noştri, chemaţi la DNA doar aşa, ca martori, de imagine, a fost doat o coincidenţă”.

 

„Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Nu am făcut-o în glumă, în mod neserios, am crezut că e cea mai bună soluţie din acel moment pentru noi. Din păcate, acum, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor baricadaţi în Palatul Victoria, nici celor cu care s-a mai întâlnit în nopţile astea pe la Vila Lac 1. A ajuns acolo pentru că cele două partide au decis să îi acorde un vot de încredere, aceleaşi structuri statutare care i-au retras sprijinul politic. Va fi acuzat probabil mai târziu de o atitudine lipsită de onoare, responsabilitate faţă de noi şi faţă de români”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că la întâlnirile nocturne s-a discutat despre funcţii, afaceri, dregătorii şi ministere: „La toate întâlnirile nocturne la care aţi fost cei câţiva colegi despre ce s-a discutat? Despre funcţii, despre dregătorii, despre ministere şi despre câteva afaceri, poate. S-a discutat cumva acolo despre România, despre români, despre sănătate, educaţie, pensii, salarii? Categoric nu. La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg azi noapte, târziu şi l-am întrebat tu ce spui joi acasă? Că ai votat împotriva României sau împotriva propriului partid pentru o funcţie sau pentru o afacere.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus: „Sunt autoritar pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii? Sunt autoritar poate pentru că am cerut să redăm Justiţiei independenţa? Şi apropo de independenţa Justiţiei...nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni şi marţi cu trei colegi de-ai noştri reprezintă doar o coincidenţă. Luni şi marţi preşedintele executiv al PSD şi preşedintele Comisiei de control SRI – sigur, o comisie neimportantă, au fost chemaţi al DNA, aşa ca martori, pentru imagine. Ieri, un coleg de-al nostru care înţeleg azi că a deranjat foarte mult că a prezentat o evaluare a fost luat cu mascaţii de acasă. Asta e calea pe care trebuie să mergem în continuare, la nesfârşit? Şi această ţară să rămână captivă unor forţe care nu participă în alegeri?”, a afirmat Liviu Dragnea. 

 

Alte declarații făcute de Liviu Dragnea:

 

"Azi cei care au confiscat sau vor vor sa confiste rezultatele alegerilor spun ca sunt prea autoritar.

 

Ieri, un coleg de-al nostru a fost luat cu mascatii de acasa, aceasta este calea pe care vrem sa mergem in continuare?

 

Sunt autoritar pentru cam vrut sa respectam programul de guvernare? Cand din programul este realizat mai putin de 20% cine crede ca nu putem ocupa si de alte lucruri" .

 

 

UPDATE Sorin Grindeanu, în ședința de plen a Parlamentului: În decembrie 2016, chiar și după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, cum Klaus Iohannis, conform Constituției, numește sau nu un premier de la PSD. Prima obțiune a PSD, doamna Sevil Shhaideh, a fost respinsă, iar această situație a durat două săptămâni. În ianuarie 2017, domnul Liviu Dragnea m-a rugat să fiu premier, iar primul meu răspuns a fost ”Nu!”, pentru că aveam planuri la Consiliul Județean Timiș, unde devenisem președinte. După care, mai mulți dintre voi ați insistat, și am spus ”Da”. După care Liviu Dragnea, care îmi spunea că e prietenul meu, mi-a spus că mă va susține. Acum, după nici șase luni, aflu că Guvernul nu e bun, că țara, deși are perfoamanțe economice, nu e pe linia bună. Și totul se bazează pe o analiză care nu a trecut prin nicio structură a PSD. În mai, domnul Liviu Dragnea spunea: ”Mă mulțumesc toate ministerele și ca cetățean, și ca președinte de partid, și ca președinte al Camerei Deputaților”, dar, în același timp, auzeam în partid că trebuie să facem remaniere.”

 

Grindeanu a mai precizat: ”Mai mulți miniștri simțeau presiunea aceasta și îmi spuneau acest lucru că nu mai înțeleg ce se vrea. Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi în Parlament şi cred că nici românii nu înţeleg asta, nu înţeleg de ce atâta scandal în PSD. Lucrurile şi guvernarea merg foarte bine. Mă uit la dumneavoastră şi văd că mare parte nu înţelegeţi. O să mă întrebaţi de ce premierul dă atâtea explicaţii despre viaţa internă a PSD. Pentru că în 21 de ani mă aflu în cel mai de neînţeles moment, când Liviu Dragnea depune moţiune împotriva propriului guvern, fără să ne ceară opoziţia. Este loc de mai bine? Da, putem să vorbim în interiorul partidului. După șase luni, vrem să dăm jos Guvernul pe o moțiune a noastră, fără să ne ceară opoziția? După 21 de ani în partid, mă aflu în cel mai de neînțeles moment. Vă rog să vă gândiți foarte bine de ce aflăm astăzi aici, cu toată România uitându-se la noi, cu toată Europa uitându-se la noi. Am făcut multe campanii pentru PSD în atâția ani, dar niciodată nu am văzut atacuri ca ale unor colege și colegi duse împotriva mea.” 

 

”Nu am demisionat pentru că PSD risca să piardă guvernarea şi să ajungă iar la mâna lui Klaus Iohannis. În noiembrie 2015, cand PSD avea o mare majoritate parlamentara, Liviu Dragnea s-a dus la Klaus Iohannis cu un premier PSD şi a fost respins! Şi am avut guvernare tehnocrată. Şi am văzut ce s-a întâmplat. Apoi, în decembrie 2016 a vrut să fie el premier şi avea dreptate, PSD câştigase alegerile detaşat. Dar nu s-a putut. A propus-o atunci pe doamna Shhaideh fără să consulte partidul. Iar preşedintele i-a spus iarăşi NU! Acelaşi lucru se va întâmpla şi acum dacă această moţiune va trece. Preşedintele va spune NU! Şi atunci am pierdut guvernarea! Şi odată cu ea, munca sutelor de mii de membri din campanie. Cine ne garantează că dacă această moţiune de auto-cenzură va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD? Am vrut să aud că Liviu Dragnea ne dă garanţii! Şi nu ne-a dat! Niciuna! Să nu vă fie frică! Ce credeți că vi se poate întâmpla, o să vă dea pe toți 50 afară din partid? De ce să facem asta? Doar ca să ne dăm jos propriul Guvern?”, a mai spus Sorin Grindeanu, în fața Parlamentului. 

 

UPDATE  Încă de la începutul ședinței de plen, în timp ce șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunța ordinea de zi, un cetățean îmbrăcat în costum popular a defilat pașnic în fața prezidiului și s-a retras în câteva secunde, după ce liderul ALDE a solicitat, de la microfon, acest lucru, subliniind că nu știe cum a ajuns persoana respectivă acolo. 

 

UPDATE „Voturile nu le are nimeni, le are fiecare parlamentar în parte”, a declarat secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, întrebat dacă tabăra lui Grindeanu are voturile necesare pentru a nu trece moţiunea de cenzură. ”Eu voi vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură cu convingerea că după această moţiune un guvern Grindeanu 2, susţinut de PSD-ALDE cu miniştrii mult mai buni, cu primul ministrul cu adevărat la Palatul Victoria, şi nu la sediul din Kiseleff şi în acest fel neajungând din nou la Palatul Cotroceni pentru ca preşedintele să decidă. ​În 14 ani de parlamentar am votat multe moţiuni, niciodată nu mi-a cerut cineva să votez împotriva partidului meu. Vedem la vot ce vor decide colegii”, a mai spus Ponta.

 

 

UPDATE Liviu Dragnea, despre întalnirea cu Grindenau: A fost o discuţie privată pe acre nu vreau să o comentez.   

Sorin Grindeanu: Moţiunea nu va trece. N-am avut o întâlnire cu domnul Drganea. Dânsul continuă să rişte cerând să demisionez înainte de a intra în sală, aşa că mergem la vot.   

Ludovic Orban, înainte de moţiune: Îmi doresc ca PSD-ul lui Dragnea să trimită PSD-ul lui Ponta şi Grindenau acasă, apoi noi să trimitem acasă PSD-ul lui Dragnea. Noi vom sta în sală fără să votăm. 

Gabriela Vranceanu Firea e si ea in Parlament in ziua motiunii, chiar daca nu e parlamentar. Ea a precizat, la Antena 3, ca este acolo pentru a da asigurari ca toti parlamentarii de Bucuresti si de Ilfov vor vota pentru caderea Guvernului Grindeanu.

"Am fost invitata la sedinta la care participa toti presedintii de organizatii. Am venit sa spun ca parlamentarii PSD de Bucuresti si Ilfov vor vota pentru motiune", a spus Firea.

 

Rovana  Plumb: "Voi vota cu toata constiinta mea. Voi vota exact cum s-a solicitat si cum s-a votat acum in discutia din grup". Aceasta a precizat ca a avut o discutie cu Victor Ponta, dar continutul ei "raamane confidential".

 

 

 

 

UPDATE ORA 10.00 Sorin Grindeanu a ajuns la Parlament, unde se va vota moţiunea de cenzură; premierul este în biroul lui Victor Ponta, care este şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. La ora 10.00 este programată şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE pentru a definitiva ultimele chestiuni cu privire la votul moţiunii de cenzură. 

 

Desi PSD a anuntat ca mizeaza pe votul a 250 de parlamentari, rezultatul este incert in conditiile in care tabara Grindeanu-Ponta sustine ca are 14 voturi, iar UDMR a anuntat ca nu participa la vot dupa c e negocierile cu PSD au esuat.

 

Ultimele zile au fost un cimp de lupta intre cele doua  tabere si au fost marcate de racolari, negocieri, acuze, intilniri secrete si rafuieli. Indiferent daca motiunea pica sau trece, mingea se afla in terenul presedintelui  Klaus Iohannis, care a anuntat ca nu va accepta decit un premier  integru. Ete de asteptat  ca instabilitatea politica sa mai continue o perioada.

 

 

Cele doua aritmetici ale PSD



Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.

 

De la PSD, deputatii Victor Ponta si Alin Vacaru au refuzat sa semneze. De asemenea, 11 deputati PSD nu au fost prezenti duminica. De la ALDE, lipsesc trei semnaturi. In tot cazul, Victor Ponta, noua portavoce a lui Grindeanu, sustine ca vor fi  cel putin 14 parlamentari care nu vor vota motiunea. Liviu Dragnea da insa asigurari ca motiunea va trece, iar noaptea trecuta, dupa intilnirea de urgenta de la hotelul  Rin cu parlamentarii PSD a spus ca e ”linistit si realist”. Putin probabil sa fie chiar asa daca tinem cont ca marti a primit doua lovituri care ar putea sa-i strice linistea. In primul rind, negocierile cu UDMR pe statutul minoritatilor si autonomia culturala au esuat, motiv pentru care Uniunea a anuntat ca nu voteaza motiunea si nu participa la  vot. Cele 30 de voturi ale UDMR, foarte importante in ecuatie, s-au dus pe Apa Simbetei. 

 

In al doilea rind, negocierile, purtate de Dragnea fara nicio consultare a propriului partid, au revoltat organizatiile din Ardeal, care au  luat  pozitie si au amenintat ca nu voteaza motiunea. Chiar daca trocul cu UDMR a cazut, nemultumirea a ramas, ca dovada ca la intilnirea de marti seara de la hotelul Rin au lipsit destui parlamentari din Ardeal.

 

Ca lucrurile nu sunt foarte clare a reiesit si din declaratia lui Calin Popescu Tariceanu,  care a marturisit ca vor fi aproximativ ”17 parlamentari ai coalitiei care nu vor sustine motiunea”.

 

Negocierile din cursul zilei de marti, cind PSD a incercat sa racoleze inclusiv parlamentari de la PNL, arata ca situatia e fluida. Cu toate acestea, chiar daca vor fi parlamentari PSD-ALDE care se vor orienta pre tabara Grindeanu- Ponta, motiunea de cenzura are sanse mari sa treaca cu ajutorul celor 17 voturi ale parlamentarilor  minoritatilor. Varujan Pambuccian a declarat ca acestia vor vota potrivit propriei ”constiinte”. Care, nu o data, a jucat feste diverselor tabere aflate in conflict.

 

 

Opozitia e in expectativa

 


PNL, USR, PMP si UDMR  au anuntat ca nu vor participa la vot. Dar singurii  care vor fi  prezenti in sala vor fi liberalii, lucru  care a ridicat semne de intrebare. Adriana Saftoiu a explicat motivele acestei pozitii intr-o postare pe  facebook: sustinerea propriului punct de vedere, supravegherea respectarii Regulamentului si, evident, rolul opozitiei, care nu este acela de a parasi sala. Pentru mai multa siguranta ca nu vor fi ”abateri” de la acest rol, noul presedinte Ludovic Orban i-a amenitat cu excluderea din partid pe  cei care vor vota motiunea.



Parlamentarii PMP nu vor participa la dezbaterea si la votarea motiunii de cenzura, dar partidul va avea un om in comisia de numarare "pentru a participa la securizarea numararii voturilor", a declarat marti Traian Basescu. 
 

 

Singuratatea  lui  Grindeanu

 

Premierul Sorin Grindeanu se afla in situtia inedita in care se va prezenta in fata Parlamentului pentru motiunea de cenzura cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern. Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala este ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care se adauga Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc. 

 

 

Dupa citirea din nou in plen a textului  motiunii "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor", Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen. Fiecarui grup parlamentar ii va fi atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.

 


Doua variante si ce urmeaza  

 

Daca se adopta motiunea, guvernul Grindeanu este demis. PSD trebuie sa propuna un nou prim-ministru sefului statului Klaus Iohannis. Acesta a declarat de la Berlin unde se afla in vizita oficiala, ca nu va propune decit un premier integru. Reamintim ca seful statului a refuzat in decembrie prima alegere a social-democratilor, pe Sevil Shaidehh, inainte de a-l accepta pe Sorin Grindeanu. Iohannis a lansat miercuri un avertisment dur la adresa PSD si a lui Dragnea: ”Autonomia pe  criterii etnice nu  trebuie sa fie subiect de negociere”.


In cazul in care Iohannis desemneaza prim-ministru propus de PSD, acea persoana va avea 10 zile pentru a obtine votul de incredere al Parlamentului asupra echipei sale si programului sau de guvernare.



In cazul in care motiunea de cenzura este respinsa, Sorin Grindeanu ramane prim-ministru si va trebui sa incerce sa gaseasca aliati din tabara stangii pentru a forma un nou guvern. Ceea ce nu se anunta  a fi prea  usor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22