De același autor
Mai ales că această majoritate fragilă este asigurată parțial și de cei 15 parlamentari ai minorităților nationale care au fost în sală și care e de presupus că au votat moțiunea de cenzură. În pofida presiunilor, a promisiunilor și negocierilor furibunde din ultima săptămână, Dragnea a eșuat spectaculos în formarea unei majorități.
Planul lui era să obțină, pe lângă PSD-ALDE- minorități și o susținere consistentă din partea UDMR, cu care PSD avea un protocol de colaborare, dar și din partea unor ”prieteni” din PNL, PMP pentru a demite guvernul. Ideea era ca PSD să demonstreze că a reușit să formeze o majoritate covârșitoare care să îndepărteze anomalia guvernului Grindeanu, dar și să alcătuiască o majoritate care să relegitimeze coaliția PSD-ALDE și pretențiile ei de a guverna în continuare. Dragnea și-a atins parțial primul obiectiv, cel mai ușor, dar a eșuat lamentabil în cel de-al doilea.
Chiar și obținerea voturilor doborârii guvernului a fost în cumpănă. Cele 241 de voturi au fost obținute prin amenințări cu excluderea, presiuni (nu avem dovezi că și prin mituirea unora dintre ei, dar nu este exclus) și supravegherea în regim de penitenciar a votului, cu gardieni la urne pentru a verifica dacă parlamentarii introduc bilele conform directivelor. 241 este o majoritate fragilă la limita de jos a funcționalității, iar faptul că au existat parlamentari minoritari votanți în favoarea moțiunii face situația coaliției PSD-ALDE încă și mai incertă.
Rezumând, Dragnea s-a dus în parlament cu scopul de a strivi rebeliunea printr-un vot masiv prin care să își reconfirme majoritatea și poziția de lider suprem în PSD, dar a reușit doar să-și fragilizeze majoritatea și să-și facă țăndări și alianțele și înțelegerile pe care le avea.
Gruparea Ponta-Grindeanu a pierdut acum această rundă dar poate aduna de acum înainte adepți care să erodeze în viitor puterea lui Dragnea din interior. Cei cărora le-a fost prea frică acum s-ar putea să găsească resurse de curaj mai târziu, când curajul va deveni mai profitabil. În sfârșit, nu este deloc obligatoriu ca majoritatea pentru demiterea lui Grindeanu să funcționeze și la votarea unui nou guvern. S-ar putea să funcționeze, s-ar putea că unii să aibă o criză de conștiință în următoarea săptămână.
În concluzie, dacă lucrurile ar rămâne ca acum Dragnea s-ar duce la președinte fără o majoritate și orice pretenție că ar avea una n-ar fi decât cacealma și propagandă. De aceea, până luni, când sunt anunțate consultări la Cotroceni va urma o frenezie a negocierilor, cumpărărilor și vânzărilor de voturi, un târg ad-hoc în care se va licita pentru formarea unui guvern.
Majoritatea PSD-ALDE se va prezenta la Cotroceni schilodită și fără putere reală, ceea ce înseamnă că deznodământul va depinde de voia lui Klaus Iohannis. Dacă până luni, președintele, cu sprijinul PNL și USR joacă agresiv și reușește să încropească o majoritate funcțională, PSD intră în opoziție, iar Dragnea în declin. Dacă Iohannis ține la profilul premierului integru, care să nu gireze ofensiva împotriva Justiției și anticorupției a PSD, este obligat să se implice în jocul politic intern. În fond este o oportunitate cu care s-ar putea să nu se mai întâlnească. Președintele vine din America și Germania validat cum nici un alt președinte român nu a fost vreodată și se află la apogeul legitimității și puterii sale. Dragnea și PSD sunt în mizerie, slăbiți, compromiși și ridiculizați. Totul depinde acum de voința președintelui.