Iohannis tranșează criza demisiilor: se aplică procedura specifică demiterii prin moțiune

Dora Vulcan | 22.06.2017

Presedintele Klaus Iohannis intervine în noua criză de guvernare a PSD, legată de retragerea demisiilor miniștrilor guvernului demis ieri prin moțiune de cenzură, chiar cu votul unora dintre miniștrii săi care au și calitatea de parlamentari.

Pe aceeași temă

 

 

 Trecerea în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva propriului guvern nu a soluționat nicidecum conflictul între cele două tabere din PSD: cea a miniștrilor demisionari controlați de Dragnea și cea a guvernului de guerillă constituit din premier, din ministrul Jianu și nou-numitul la SGG Victor Ponta. Miza retragerii demisiilor miniștrilor lui Dragnea, care a provocat un nou scandal și o nouă criză de guvernare și joi, este una foarte simplă: accesul la pârghiile de putere și la robinetul cu bani. MIniștrii demisionari cer retragerea demisiilor iar purtătorul de cuvânt al premierului Grindeanu atrage atenția că legea spune explicit că demisiile sunt irevocabile după înregistrarea lor. Aici intervine Klaus Iohannis, care spune că discuția este artificială și că trebuie aplicată procedura constituțională specifică demiterii în Parlament prin moțiune de cenzură, dovadă că a convocat deja negocieri la Cotroceni pentru constituirea unui nou guvern. Ceea ce nu spune președintele explicit este că, de fapt, moțiunea anulează întreg jocul iefin al PSD și al miniștrilor săi cu joaca de-a demisia și, acum, iată, retragerea ei. Că, de fapt, ei sunt miniștri demiși prin moțiune de cenzură (unii au votat chiar ei, ca parlamentari împotriva lor ca miniștri) și că trebuie să-și îndeplinească atribuțiile (restrânse) până ce noul guvern va depune jurământul. Ceea ce va presusupune și că miniștrii lui Dragnea vor trebui să se supună în continuare ordinelor lui Grindeanu. 

Numai că miniștrii sunt și demisionari și demiși prin moțiune. Pentru că, disperat să scape de Grindeanu, Dragnea a epuizat toate căile posibile. E drept, că efecte a produs doar moțiunea, de unde și soluția președintelui. 

 

 

 

Klaus Iohannis a catalogat, joi, la Bruxelles, „artificială” şi „inutilă” discuţia despre demisiile miniştrilor din Cabinetul Grindeanu şi spune că aceştia trebuie „să-şi vadă de treabă” până când un nou Guvern va fi instalat, pentru că el nu va desemna noi membri ai Executivului doar pentru câteva zile.

 

 

„Un ministru este în funcție până când îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut, ori se validează un nou guvern”, a declarat președintele, citat de Digi 24.

 

 

Iohannis spune că va fi urmată procedura constituțională specifică trecerii în Parlament a unei moțiuni de cenzura, în consecința căreia a și convocat consultari la Cotroceni.

 

 

"Toata discutia e artificiala. Cred ca e evident pentru toata lumea ca nu o sa ma apuc sa numesc ministri pentru doua zile, asa ceva nu se face. Ministrii sa isi faca treaba", a fost mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis tuturor membrilor guvernului, transmite ziare.com

 

 

Comentariul a fost facut la Bruxelles, unde Klaus Iohannis participa la Consiliul European, ocazie cu care se va intalni si cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron.

 

Explicatiile sunt necesare pentru că limpezesc situația în care se află la ora actuală guvernul: în primă instanță, miniștrii obedienți lui Dragnea și-au dat demisia pentru a putea să-l izoleze pe incomodul Grindeanu, pe care Dragnea nu l-a mai vrut premier dar care a refuzat să-și dea demisia.

 

Apoi, PSD și-a picat propriul guvern prin moțiune de cenzură (chiar și cu ridicolul vot al miniștrilor care au și calitatea de parlamenari).

 

 

După ce moțiunea a trecut, miniștrii au anunțat că revin asupra demisiilor și le retrag, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Moment în care purtătorul de cuvânt al guvernului a intervenit și a atras atenția că se încalcă legea care prevede că demisia intră în vigoare în clipa în care se ia act de ea, moment definit de Alina Petrescu ca fiind cel în care cererea primește număr de înregistrare de la Secretariatul General al Guvernului. Miniștrii s-au prevalat de faptul că demisiile (cu excepția a două dintre ele) nu au ajuns, însă, la Cotroceni, pentru ca președintele să semneze decretul de eliberare din funcție, pentru că Iohannis se află într-un turneu european. 

 

 

Declarația lui Iohannis, de abordare a întregii crize din perspectiva procedurii constituționale care se aplică după trecerea unei moțiuni de cenzură pare a dezamorsa pentru moment conflictul dintre cele două tabere PSD. Pentru că, se subînțelege, guvernul actual va fi activ până când cel nou va depune jurământul la Cotroceni. Ceea ce va presusupune și că miniștrii lui Dragnea vor trebui să se supună în continuare ordinelor lui Grindeanu.

 

 

Care e miza jocului de-a retragerea demisiei

 

Dacă le-ar fi ieșit jocul cu retragerea demisiilor, miniștrii lui Dragnea ar fi obținut dreptul să rămână la conducerea ministerelor și după data de 30 iunie. Ceea ce ar fi fost deosebit de important pentru șeful PSD, în condițiile în care par a fi șanse reduse ca noul Guvern să fie învestit până la 30 iunie, explică Digi 24..

 

Pe varianta miniștrilor demiși prin moțiune și nu prin demisie personală, Sevil Shaiddeh şi ceilalţi colegi puteau semna acte în baza art. 26 alin. 3) din Legea nr. 90/2001: „În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”. Ceea ce nu exclude ca miniștrii să semneze, de pildă, ordine de ministru, inclusiv referitoare la alocări de fonduri.

 

Cum strategia retragerii demisiilor nu le-a reușit, cei 25 de demisionari din Cabinetul Grindeanu vor ocupa funcții doar până în 30 iunie. După aceea, funcțiile devin vacante, iar Sorin Grindeanu, premier demis, dar în funcție până la instalarea noului prim-ministru, va veni cu propuneri de interimari, scrie sursa citată. Procedura este reglementată de art. 9 alin. 1) și 2) din Legea nr. 90/2001 și presupune ca premierul să propună interimari, iar președintele să-i valideze, prin decret. Interimatul nu poate depăși 45 de zile.

 

Miercuri, Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament prin motiune de cenzura, presedintele anuntand pentru luni consultari cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou guvern.

 

Joi, 20 dintre cei 27 de ministri s-au razgandit si au depus cereri de retragere a demisiilor, complicand si mai mult situatia la Guvern, demis miercuri prin motiune de cenzura.

 

Un singur lucru este cert: toata lumea e de acord ca ministrii demisionari trebuie sa vina la serviciu pana cand in Monitorul Oficial vor aparea decretele prezidentiale cu numele inlocuitorilor lor.

 

 

Context:

 

  • Guvern: demisiile nu pot fi retrase și sunt irevocabile din momentul înregistrării lor

 

Pana in acest moment au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor, insa sunt lipsite de obiect, a declarat Alina Petrescu, purtator de cuvant al Guvernului care a dat citire articolului din lege care arată că demisia este irevocabilă din momentul în care prim ministrul a luat act de ea.

 

Absurd fără limite: Dragnea si ministrii demisionari  nu țin cont de absolut nicio lege, se joacă cu guvernarea (pe banii românilor: leul e în cădere liberă, de când a început criza și are cel mai slab curs din 2012 încoace, de la altă criză provocată la acea vreme de USL: suspendarea președintelui Băsescu), se joacă de-a uite demisia, nu-i demisia demisia si sfideaza legislatia. 

 

 

Legea, citită de purtătorul de cuvânt al guvernului, spune explicit: demisia este irevocabilă din clipa în care cel căruia i-a fost înaintată ia act de ea.

 

Acum, miniștrii lui Dragnea care si-au depus demisiile, spun că a fost doar o formă de protest și că ei sunt miniștri în continuare. Nu explică, atunci, dacă a fost doar o formă de protest (toate demisiile sunt IDENTICE), atunci de ce mai cer retragerea acestor demisii. Și unde anume e prevăzută în lege această ”formă de protest”; cum a explicat în direct la Digi 24 unul dintre miniștri, între două bâlbe, intevievat de Alice Iacobescu. Printre ei, jalnic, joacă această comedie ieftină însuși ministrul Justiției. Demisionar sau nu. Spectacol lamentabil, kitsch.

 

Cei 20 sunt, care au scris un text identic, sunt: 

 

  1. Marius Alexandru Dunca
  2. Teodor Viorel Meleșcanu
  3. Alexandru Petrescu
  4. Mircea Titus Dobre
  5. Sevil Shhaideh
  6. Ana Birchall
  7. Petre Daea
  8. Rovana Plumb
  9. Florian Dorel Bodog
  10. Toma Florin Petcu
  11. Andreea Păstârnac
  12. Mihai Tudose
  13. Adriana Petcu
  14. Pavel Năstase
  15. Alexandru Răzvan Cuc
  16. Gabriel Beniamin Leș
  17. Tudorel Toader
  18. Viorel Ilie
  19. Grațiela Leocaria Gavrilescu
  20. Viorel Ștefan

 

Pana in acest moment au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor, insa sunt lipsite de obiect, fiiind irevocabile din momentul depunerii lor spune Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

 

Potrivit acesteia, Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor prevede la articolul 6 ca "Demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii".

 

 

In toate cele 20 de cereri este trecut si numarul de inregistrare a demisiei de la cabinetul prim-ministrului. Practic, s-a luat act de depunerea demisiilor, acestea devenind irevocabile, conform art.6 din Legea 90/2001

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22