Iohannis, despre securitate și apărare: Nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO/ VIDEO

E.b. | 23.06.2017

Colaborarea structurată pe securitate și apărare externă este una dintre temele deosebite ale reuniunii Consiliului European, a afirmat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

 
 

Iohannis a precizat că nu se dorește dezvoltarea unui paralelism cu NATO, ci dezvoltarea unor structuri care satisfac nevoile UE.

 

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European care este mandatul cu care vine România la reuniunea de la Bruxelles, Iohannis a răspuns: "Avem Consiliul de vară și avem o agendă foarte bogată. Aș menționa, poate, dintre toate temele care sunt astăzi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebită și anume așa-numitul PESCO, deci colaborarea structurată pe securitate și apărare externă. Aici, România este foarte interesată, fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între toate statele membre ale Uniunii și noi o să ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeași mențiune pe care am făcut-o și cu altă ocazie. Nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO, ci vrem să dezvoltăm structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de altă parte, se completează și nu se concurează cu structurile NATO", transmite Agerpres.

 

Potrivit șefului statului, la reuniunea Consiliului European sunt și alte "teme grele".

 

"Mai sunt multe teme grele, dar sunt teme unde pregătirile sunt foarte avansate și nu preconizez discuții complicate — pe migrație, pe piața internă, piața digitală și așa mai departe", a mai spus Iohannis.

 

Totodată, întrebat care este oferta României în ceea ce privește grupurile de luptă și programul de dezvoltare a capabilităților militare, Iohannis a spus că nu s-a ajuns în această fază.

 

 

 

 

"Nu s-a ajuns încă în această fază unde se discută concret de grupuri de luptă sau capacități care vor fi angajate. În această fază, mai exact astăzi, se dorește o discuție de principiu pentru a ști dacă statele membre, în principiu, sunt de acord să se conceapă o astfel de colaborare structurată (...). Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile și se dorește a verifica opțiunea statelor membre în aceste chestiuni. Va fi o discuție care, în final, bănuiesc că se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept", a mai afirmat Iohannis.

 

Președintele Iohannis a sosit, joi după-amiază, la sediul Consiliului European de la Bruxelles, fiind însoțit de consilierul prezidențial Leonard Orban.

 

În marja Consiliului European, președintele Klaus Iohannis va avea vineri dimineață o întâlnire cu președintele Franței, Emmanuel Macron

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22