Numirea premierului / Iohannis: voi desemna o persoană verificabilă pe real în Parlament

Dora Vulcan | 23.06.2017

Iohannis a tinut vineri dupa-amiaza o conferinta de presa la Bruxelles dupa Consiliul European, despre ce au discutat liderii europeni: fondul de aparare european, debutul negocierilor la Brexit, prelungirea sancționării Rusiei. Inevitabil, Iohannis a fost întrebat și despre situația internă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 Intrebat despre situatia politica din tara, Klaus Iohannis a spus că situația se va rezolva "foarte repede".

 

 

 "O sa desemnez o persoana si acea persoana se va duce in Parlament. Asa se procedeaza conform Constitutiei. Presedintele nu poate face altceva decat sa asculte toate partile si sa traga propriile concluzii. Acelea se verifica pe real in Parlament", a spus șeful statului.

 

 

 

 

Președintele a transmis și joi mesaje de la Bruxelles cu privire la numirea viitorului premier și configurarea noului guvern. 

 

 

  • Iohannis, despre viitorul premier: integru, fără probleme penale, cu o majoritate în spate

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca va avea luni discutii cu toate partidele parlamentare in vederea desemnarii noului premier, despre care spune ca trebuie sa fie o persoană integra, garantată de o majoritatea și cu aptitudinea de a conduce un guvern. El a făcut și portretul viitorului premier.

 

 

Întrebat care vor fi criteriile pentru desemnarea noului premier, Iohannis a reluat tema integrității:   

 

 

"Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără problele penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate", a afirmat preşedintele.

 

 

Klaus Iohannis spune ca va avea luni discutii cu toate partidele, dupa care va face "o evaluare proprie".

 

 

 

Seful statului a mai spus ca diversi politicieni din tara ii dau sfaturi in aceasta perioada, dar "aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot." Iohannis a spus că va verifica la consultările de la Cotroceni dacă PSD-ALDE mai dețin majoritatea.

 

 

 

Despre soluția anticipatelor și riscul lor

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis spune că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele "nu pot fi excluse" ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern. Întrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, aşa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat că ele sunt o soluţie de criză, la care nu îşi doreşte să se ajungă.

 

"Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a spus preşedintele.

 

Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în următoarele zile vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

 

Şi preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea susţine că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.

 

 

Context

 

  • Iohannis a trimis şefilor de partid invitaţia pentru consultările legate de noul premier

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat luni partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Liderii au primit deja programul. Fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane.

 

 

 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 22 iunie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane", informează Administraţia Prezidenţială.

 

Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE vor fi chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis.

 

După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

 

 

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că este ”absolut convins” că luni preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier pe care el şi Călin Popescu Tăriceanu o vor face. Dragnea a făcut şi portretul viitorului premier: un om corect, responsabil, care să nu fie aventuriercapabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22