După declarațiile lui Iohannis, Orban revine: PNL nu are garanția că poate construi majoritatea

Dora Vulcan | 23.06.2017

În contextul unui atac la Tăriceanu căruia i-a recomandat să intre mai degrabă în PSD, că prea e lipit ”ca marca de scrisoare” de Liviu Dragnea, noul lider al PNL, Ludovic Orban, recunoaște că liberalii nu au cum construi majoritatea.

Pe aceeași temă

 

 

 Orban a spus vineri că liberalii nu au in prezent garantia ca pot construi o majoritate parlamentara.

 

"Sunt mari dificultati de construire a unei majoritati parlamentare. De altfel, nici nu avem astazi garantia ca putem construi aceasta majoritate. Daca vine UDMR si ne pune conditiile pe care i le-a pus lui Dragnea, nu vom accepta niciodata asa ceva. Inchidem discutiile de la inceput", a sustinut Orban in cadrul unei conferinte de presa, citat de Hotnews.ro.

 

El a reiterat ca PNL va vota "impotriva oricarui Guvern care contine PSD".

 

"Partidul National Liberal este pregatit in orice moment sa isi asume raspunderea guvernarii. Sigur ca ne dorim lucrul acesta. Si ne dorim pe usa din fata sa intram la guvernare, nu prin negocieri de culise, care sa ne puna in situatia de a nu putea sa ne punem in practica programul de guvernare. In cazul in care nu va fi nominalizat un candidat din partea PNL, vom vota impotriva oricarui Guvern care contine PSD", a afirmat Orban.

 

 

Joi, Klaus Iohannis a spus ca diversi politicieni din tara ii dau sfaturi in aceasta perioada, dar "aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot."

 

 

Iohannis a spus că va verifica la consultările de la Cotroceni dacă PSD-ALDE mai dețin majoritatea.

 

 

 

Despre soluția anticipatelor și riscul lor

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis spune că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei "crize profunde", ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele "nu pot fi excluse" ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern. Întrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, aşa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat că ele sunt o soluţie de criză, la care nu îşi doreşte să se ajungă.

 

"Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament", a spus preşedintele.

 

Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în următoarele zile vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

 

Şi preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea susţine că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.

 

 

Context

 

  • Iohannis a trimis şefilor de partid invitaţia pentru consultările legate de noul premier

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat luni partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Liderii au primit deja programul. Fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane.

 

 

 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 22 iunie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane", informează Administraţia Prezidenţială.

 

Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE vor fi chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis.

 

După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

 

 

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că este ”absolut convins” că luni preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier pe care el şi Călin Popescu Tăriceanu o vor face. Dragnea a făcut şi portretul viitorului premier: un om corect, responsabil, care să nu fie aventuriercapabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22