Erdogan susţine Qatarul. Emiratul este acuzat de mai multe ţări arabe că sprijină terorismul

E.b. | 25.06.2017

Ultimatumul dat de Arabia Saudită și aliații săi Qatarului, pe care îl acuză că susține terorismul, contravine dreptului internațional. "Noi susținem (poziția Qatarului) deoarece considerăm că lista de 13 solicitări contravine dreptului internațional".

Pe aceeași temă

 
 

Declaraţia aparţine președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

 

"Noi susținem (poziția Qatarului) deoarece considerăm că lista de 13 solicitări contravine dreptului internațional", a declarat șeful statului turc, citat de agenția guvernamentală Anadolu.

 

Doha a transmis sâmbătă că aceste solicitări, printre care închiderea postului de televiziune Al-Jazeera, diminuarea relațiilor cu Iranul sau desființarea unei baze militare turce din Qatar, sunt absurde.

 

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egiptul au dat Qatarului un termen de zece zile pentru a satisface aceste cereri, solicitare considerată irealistă de către Doha.

 

În declarații acordate presei după ce a participat la rugăciunea de Eid al-Fitr, Erdgan a declarat că aceste solicitări merg "prea departe".

 

Este "un atac asupra drepturilor suverane ale unei țări", a spus el.

 

Erdogan a declarat de asemenea că solicitarea de a fi retrase trupele turce din Qatar este o formă de "lipsă de respect față de Turcia".

 

Turci are legături privilegiate cu Doha. Parlamentul turc a aprobat la 7 iunie punerea în aplicare a unui acord care datează din 2014 și care permite desfășurarea câtorva mii de soldați la o bază turcă din Qatar. Militari turci se află deja în această țară, unde participă la exerciții comune.

 

Pe de altă parte, Turcia a început să trimită pe cale aeriană și pe mare produse alimentare în acest mic emirat bogat în zăcăminte de gaz, supus unui embargou de către vecinii săi din Golf.

 

"Vom cere permisiunea pentru a cooperare în materie de apărare cu o țară? Fără a dori să ofensăm pe nimeni, Turcia nu este o țară oarecare", a afirmat Erdogan.

 

El și-a reiterat propunerea de instalare a unei baze turce în Arabia Saudită, deja respinsă de Riad.

 

De la începutul crizei din Golf, Ankara s-a abținut de la a critica direct Arabia Saudită, limitându-se la a face apel la Riad să găsească o rezolvare.

 

Qatarul a confirmat sâmbătă existența unei liste cu 13 cereri comunicate de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, care au rupt legăturile cu Doha în această lună pe motiv că micul emirat ar sprijini terorismul, fapt negat de autoritățile de la Doha

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22