Fascinantul manuscris de la 1918 descoperit după aproape 100 de ani

Humanitas | 26.06.2017

Pe aceeași temă

Editura Humanitas vă invită joi, 29 iunie, ora 19.00, la lansarea volumului Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908–1918 de Nicolae S. Şucu, apărut acum pentru prima dată în urma descoperirii de către istoricul Daniel Cain a manuscrisului păstrat în Biblioteca Academiei Române, provenit din arhiva Nicolae Iorga.

La eveniment vor participa Dan C. Mihăilescu, Alina Pavelescu,  Ioan Stanomir şi Daniel Cain.

 

„Martor al unei epoci desfigurate de ură şi resentimente, un cioban pornit din Muscel ne lasă în însemnările sale – neştiute de nimeni timp de o sută de ani – o radiografie a traumelor prin care trece o lume în vremuri de război. Destinele unor generaţii întregi se joacă la ruleta deciziilor pe care elitele politice le iau în momentele cruciale din istoria naţiunii lor. Marele Război este o astfel de răscruce. Fie că au pariat corect, fie că au greşit, oamenii politici ai vremii sunt cei la care ne gândim atunci când judecăm trecutul. Ignorăm astfel soarta celor mulţi, pe umerii cărora s-a sprijinit şi ridicat o ţară. Aventurierul Nicolae Şucu ne împinge, astăzi, să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să privim altfel epopeea României Mari. Nu-i puţin lucru!“

„Memoriile lui Nicolae Şucu se citesc ca un scenariu de western. Vedem cu ochii săi Bărăganul, bălţile Ialomiţei şi Dunării şi mai ales Dobrogea, ţinuturi de frontieră, cu locuitori puţini, cutreierate de haite de lupi şi păscute de turme imense, unde oamenii îşi păzesc avutul şi viaţa bizuindu-se pe bâta ciobănească, pe cuţit şi revolver. Fire aventuroasă, eroul nostru se lasă sedus de atracţia unui trai uşor. Însă vin anii războaielor – cele balcanice, apoi conflagraţia mondială. Nicolae Şucu stă sub arme mai bine de cinci ani şi ia parte la marile bătălii care vor desena harta Balcanilor. E martor al schimbării frontierelor, al mişcărilor de populaţie şi al atrocităţilor care brăzdează epoca şi spaţiul geografic. Cu toate calităţile sale – e, fără îndoială, un om care ştie să se descurce –, faptul că reuşeşte să supravieţuiască vremurilor este, până la urmă, miraculos. Citindu-i povestea vieţii, ne putem da seama că miraculoasă a fost, de fapt, supravieţuirea tuturor anonimilor prinşi în vâltoarea acestei istorii.“ (DANIEL CAIN)

Nicolae S. Şucu (29 mai 1886 – 26 aprilie 1967) se naşte într-o familie de ţărăni din satul Măţău, de lângă Câmpulung-Muscel. Este unul dintre cei 13 copii ai lui Spirea Şucu şi ai Stancăi Bălălău. Mânat de spiritul de aventură încă de la o vârstă fragedă, îşi abandonează familia şi şcoala, pentru a se face cioban. După ce străbate Muntenia şi Dobrogea, lucrând ca sezonier, ajunge în Bulgaria, unde se va stabili în cele din urmă. În actele oficiale din Bulgaria apare sub numele de Nikolai Kostadinov Spirov, născut la 29 mai 1893. În timpul unei vizite la părinţi este înrolat în armata română, de unde dezertează.
Luptă, în uniformă bulgară, atât în ambele războaie balcanice, cât şi în Primul Război Mondial. În 1910 se căsătoreşte cu Katina Koleva Kostadinova (1891–1962); împreună au cinci copii. Mezinul, Konstantin, subofiţer de artilerie, cade pe front, în martie 1945, în luptele cu germanii de pe râul Drava (la graniţa dintre Ungaria şi Croaţia). Cei doi băieţi rămaşi în viaţă au locuit în satul părinţilor lor, numele lor apărând pe lista fondatorilor cooperativei agricole de producţie din Vratarite (judeţul Dobrici).

Daniel Cain este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. A studiat la Bucureşti şi la Sofia; este doctor în istorie cu o teză despre relaţiile diplomatice româno–bulgare la începutul secolului XX. Cadru didactic asociat la Universitatea din Bucureşti, unde ţine un curs de istorie a Balcanilor (secolele XIX–XXI); secretar al părţii române în Comisia Mixtă de Istorie româno-bulgară. Autor şi editor al unor volume şi studii despre realităţile din spaţiul sud-est european de la începutul secolului trecut.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22