Eliberarea condiționată a lui Voiculescu ignoră neplata despăgubirilor: a fost disciplinat

Dora Vulcan | 27.06.2017

Judecătorii explică, în motivația făcută publică marți, motivele pentru care au luat decizia eliberării condiționate a lui Dan Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

 

Judecătorii au ținut cont de vârsta înaintată (are 70 de ani), de faptul că a făcut curat, că a scris cărți și că a fost disciplinat. Spre deosebire de procurori, care au contestat, deja, decizia instanței și care contestă capacitatea publicării atâtor cărți și care spun că Voiculescu a fost viclean, speculând carențele legislative ale sistemului. 

 

 Voiculescu a fost cuminte și disciplinat. Și are o vârstă. Cam acestea sunt argumentele instanței de fond la motivarea eliberării condiționate. Instanța spune, cu o oarecare seninătate, că nu contează faptul că nu s-au recuperat prejudiciile în dosarul ICA, pentru devalizarea căruia a fost condamnat Voiculescu. Dar ce mai contează aceste detalii nesemnificative? Contează că bătrânelul cel cumsecade a fost cuminte, disciplinat și a primit și recompense pentru atâta disciplinată cumințenie. Sigur că procurorii, la contestarea sentinței, spun că Voiculescu e viclean și că a speculat cu abilitate carențele sistemului legislativ. Și că nici nu avea cum publica atâta maldăr de maculatură științifică. Dar nici asta nu contează. Când bătrânelul cel cumsecade a fost atât de disciplinat și de hărnicuț, a dat chiar și cu mătura. Numai bun să fie eliberat.

 

 

În ceea ce priveşte neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susţin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.

 

 

"Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc", explică magistraţii în motivare.

 

 

Judecătorii au constatat că, până la 24 mai, Voiculescu a stat în închisoare în total 1408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat, 387 dintre acesta fiind considerate executate pe baza muncii prestate, situaţe în care este îndeplinită condiţia referitoare la executarea a cel puţin o treime din pedeapsă.

 

 

"În ceea ce priveşte modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susţinerile procurorului privind lipsa calităţii ştiinţifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenţie, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carenţe legislative” etc.), instanţa reaminteşte că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului", se precizează în motivarea citată de Mediafax.

 

"Cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului în perioada analizată a executării pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1882 de credite", mai explică magistraţii.

 

Judecătorii menţionează că Voiculescu nu a fost "sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiţionată." Mai mult, magistraţii dau exemplu şi activităţile lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională ale fostului senator, "în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice."

 

În ceea ce priveşte executarea pedepsei în regim de detenţie închis, magistraţii precizează că acest aspect nu are relevanţă, mai ales în condiţiile în care "apărătorul petentului a subliniat că petentul a solicitat menţinerea acestui regim de executare, pentru siguranţa sa în penitenciar."

 

"Pentru aceste considerente, având în vedere comportamentul petentului în detenţie, astfel cum a fost analizat anterior, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de liberare condiţionată", concluzionează Judecătoria Sectorului 5.

 

Pe 8 iunie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă. Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, însă, chiar şi în aceste condiţii, fostul senator s-a adresat judecătorilor.

 

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

 

Fostul senator este judecat şi în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS, cauza fiind aproape de o sentinţă finală.

 

 

 

 

foto Mediafax - Andreea Alexandru

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22