Lazăr: Camera Deputaților a dezincriminat, prin modificările sale, conflictul de interese

Dora Vulcan | 27.06.2017

Modificarile efectuate de Camera Deputatilor in legislatia privind conflictul de interese echivaleaza practic cu "dezincriminarea infractiunii de conflict de interese", avertizează procurorul general Augustin Lazar.

Pe aceeași temă

 

 

 

Augustin Lazar, care avertizeaza ca, dintre cele 594 de dosare aflate in lucru la procurori, intr-un numar de 128 se va emite o solutie de clasare.

 

"(...) interventiile efectuate de catre Camera Deputatilor asupra art.301 si art.308 C.pen. modifica atat structura, cat si continutul infractiunii conflictului de interese, sub aspectul intinderii incriminarii, ceea ce echivaleaza practic cu dezincriminarea infractiunii de conflict de interese, cu consecinte atat asupra dosarelor aflate pe rolul instantelor, cat si asupra dosarelor aflate in lucru la procurori, avand ca obiect infractiunea sus-mentionata", arata Augustin Lazar, intr-o postare publicata pe Facebook.

 

Augustin Lazar avertizeaza ca, prin intrarea in vigoare a Legii pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, referitoare la modificarea art. 301 si art. 308 din Codul penal privind conflictul de interese, doar in cazul anului 2016, cand instantele au fost sesizate cu 48 de rechizitorii si 4 acorduri de recunoastere a vinovatiei, in 10 dosare se va pronunta achitarea ca urmare a dezincriminarii.

 

In anul 2017, pana in prezent, instantele au fost sesizate cu 19 rechizitorii, din care in 7 dosare se va pronunta achitarea ca urmare a dezincriminarii.

 

In plus, prin modificarile adoptate de Camera "s-a lasat neacoperita si situatia in care functionarul poate obtine un folos patrimonial in mod indirect, prin aceasta favorizandu-se faptuitorii care in procesul de dobandire a foloaselor patrimoniale folosesc scheme complexe de ascundere a conexiunii dintre sursa initiala si destinatarul final, similar situatiei in care un faptuitor foloseste un bun provenit dintr-o infractiune si un altul care supune bunul respectiv unui proces complex de spalare si de redare a aparentei dobandirii legitime", considera acesta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22