Anarhie fiscală: TVA nu scade, impozite pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate

Dora Vulcan | 29.06.2017

Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, potrivit noului program de guvernare, remarcă ziare.com. Printre alte măsuri fiscale ale noului guvern se află taxa de solidaritate. Programul este altul decât cel cu care PSD a câștigat alegerile.

Pe aceeași temă

 

 

Măsurile nu au fost prevăzute în programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile iar ceea ce este mai straniu este faptul că guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură pentru că nu a respectat programul de guvernare, biblia despre care Dragnea, liderul PSD spunea că este singurul pe care o cunoaște din scoarță în scoarță. 

 

 

Noul program, asumat de guvernul Tudose, validat joi în Parlament prin votul coaliției și cu sprijinul UDMR, trădează disperarea după bani, disperarea că nu vor putea fi satisfăcute majorările salariale promise pentru electoratul PSD. Și, în același timp, o îndârjire dușmănoasă asupra inițiativei private. O altă victimă: contribuabilul onest.

 

 

 

  • Nu mai scade TVA in 2018

 

"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018", se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.

 

De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca "un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent".

 

 

 

  • Impozit pe cifra de afaceri

 

PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.

 

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finalul anului 2017.

 

Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", noteaza documentul.

 

Paragraful referitor la impozitarea profiturilor din extractia de resurse naturale este redat in intregime in alta parte a programului de guvernare, doua pagini mai jos.

 

De asemenea, se propune eliminarea impozitului pe dividende: "Rezultatul aplicarii reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% prin noul Cod Fiscal propus de Guvern si anume cresterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% dupa primul semestru al anului acesta, ne-au determinat sa continuam in aceeasi directie si sa propunem eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2018".

 

Pe de alta parte, PSD are de gand sa faca o directie in cadrul ANAF "pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie".

 

Programul PSD propune inasprirea legislatiei privind firmele, astfel ca, pana la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate sa-si reintregeasca capitalul, iar o persoana nu va mai putea infiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente.

 

"Totodata, vom modifica legea insolventei cel tarziu pana la 1 noiembrie 2017 astfel incat o firma sa nu poata ramane in faliment mai mult de doi ani sau, daca nu-si respecta planul de conformare, pe o perioada mai mare de sase luni", arata noul program de guvernare.

 

 

 

Cum justifică Dragnea măsura: în spiritul luptei de clasă cu companiile mari. Eternul dușman: străinul

 

 

 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat joi, dupa investirea Guvernului Tudose, raspunzand unei intrebari legate de masura prevazuta in noul program de guvernare ce prevede inlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, ca guvernul "e obligat sa verifice" de ce companiile mari, straine, care au cifre de afaceri mai mari, raporteaza profituri impozabile mai mici decat firmele mai mici, romanesti. "Sa vedem cum facem ca toate firmele din Romania sa actioneze cinstit... Nu cred ca in Romania vin doar cei care nu stiu sa faca afaceri", a afirmat Dragnea.

 

Declaratiile lui Liviu Dragnea:

- Tot pachetul fiscal, noul pachet fiscal, dupa ce se vor face simularile, va fi pus in dezbatere publica si nu se va aplica pana nu se fac acest simulari. Eu am inteles ca guvernul face o analiza serioasa si obligatorie

- Companiile mari, straine, care au cifra de 580 de miliarde de lei, raporteaza profit impozabil de 9 miliarde de lei, in timp ce companiile mici, romanesti, care au 550 de miliarde, raporteaza 27 miliarde de lei profit impozabil

- Daca un asemenea grup de companii raporteaza doar atata profit impozabil, inseamna acolo exista niste cauze

- Cred ca guvernul este obligat sa vada care sunt cauzele acestor diferente, sa verifice daca sunt cauze obiective sau subiective. Nu cred ca in Romania vin doar cei care nu stiu sa faca afaceri

- Sa vedem cum facem ca toate firmele din Romania sa actioneze cinstit, astfel incat toate firmele cinstite sa aiba de castigat

- Nu zice nimeni ca se pune un impozit extraordinar pe cifra de afaceri. Vom face analize, simulari, iar analize, simulari, disctutii cu toata lumea. O analiza nu omoara chiar pe nimeni

 

 

 

Ce spune fostul ministru tehnocrat Gabriel Biriș despre eliminarea impozitului pe profit și înlocuirea cu cel pe cifra de afaceri

 

 

 

 

 

 ”In urma cu cateva saptamani, un amic din CES m-a rugat sa ii spun parerea mea despre eliminarea impozitului pe profit si inlocuirea lui cu un impozit pe cifra de afaceri...

Iata ce i-am raspuns:

"Asa cum am discutat, inlocuirea impozitului pe profit cu un impozit degresiv pe cifra de afaceri nu este o optiune din mai multe motive:

- In primul rand, impozitele pe cifra de afaceri, altul decat TVA, nu sunt premise de Directiva 112/TVA. Regimul micro e o exceptie pentru intreprinderile mici.

- In al doilea rand, ar face practice inapplicable o mare parte a prevederilor din Conventiile privind evitarea dublei impuneri la care Romania este parte.

- In al treilea si nu ultimul rand, este economic nefezabil, datorita marjelor extreme de diferite in diferite industrii.

De precizat ca nu exista nicio economie care sa conteze cat de cat in lumea asta care sa aplice acest tip de impozit, altfel decat pentru companii foarte mici. Motivul este simplu: impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frana pentru investitii (care nu vor mai fi recuperate pe calea amortizarii), poate fi un impozit pe pierdere (pierderile sunt inerente in anumite etape ale unui ciclu de viata a intreprinderii) si poate accelera prabusirea intreprinderii. Nu in ultimul rand, creeaza tentatia pentru evaziune – a se vedea vanzarile de imobile subevaluate pentru a nu se plati taxa de timbru (de aceea s-au introdus preturile minime la notar).

In concluzie, impozitul pe profit este unul modern, pe care noi trebuie doar sa invatam sa il administram cum trebuie.

Doua directii de actiune imediata re: impozit pe profit:

- Sa introducem consolidarea fiscala la grupurile romanesti (in felul acesta usurand activitatea inclusiv pentru ANAF si reducand semnificativ nr dosarelor privind preturile de transfer);

- Sa intarim departamentele de analiza de PT (preturi de transfer) din ANAF pentru a putea verifica in special tranzactiile externe. Planul anti-BEPS al OECD vine manusa, in special masura re: raportare tara cu tara. Mai sunt cateva instrumente care sa ajute, inclusiv CFC (preveri re: detinerii in strainatate) de tipul celei pe care am incercat-o eu (transparentizare detineri off-shore).

De mentionat ca reducerea impozitului pe dividende la 5% si anuntata reducere la 0 inclusiv pentru dividendele primite din paradisuri fiscale este o invitatie la erodarea bazei fiscale in Romania. In contextul in care aveam cota unica la imp pe profit si venit, o cota zero la dividende ar fi fost justificata, dar doar pentru cele platite de firma romanesti, nu si pentru dividendele aduse din PANAMEA…"

In mod evident, argumentele de mai sus nu au contat iar PSD a inclus in noul program de guvernare inca un subiect care nu poate aduce nimic bun (dupa ce ne-au innebunit de cap cu impozitul pe gospodarii, care - din fericire, nu se mai regaseste in noul program)...

Sa mai spunem ca nici aceasta masura si nici impozitul pe gospodarii nu au fost prezentate in celebrul program de campanie al dlui Dragnea/PSD, sunt inventi de data recenta ale unor minti mult prea infirbantate de propriile egouri ca sa mai asculte ce spun oamenii care se mai si pricep la ceva in tara asta!

Cristian Socol, ce zici? E bine ce faceti acum? Care e "viziunea" pe care partidul tau o are pentru Romania? Evul mediu?”

 

 

 

 

  • Contributia de solidaritate

 

Guvernul anunta si introducerea unei contributii de solidaritate, insa nu explica concret si ce inseamna asta, precum si o taxa care legatura cu produse "al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei".

 

"Vom introduce contributia de solidaritate incepand cu 1 ianuarie 2018, dar si o taxa suplimentara pe produsele al caror consum are un impact negativ major asupra sanatatii populatiei", se spune în document. Ministrul propus pentru Finante, Ionut Misa, proaspăt validat de Parlament a explicat joi in ce cazuri se va aplica.

 

Misa a spus, in cadrul audierilor din comisii, ca taxa se va aplica salariilor brute mai mari de 14.500 de lei.

 

"Avem in dezbatere acest subiect, al taxei de solidaritate. Luam in calcul plafonul de 14.500 de lei", a spus ministrul propus. La iesirea de la audieri, Misa a fost rugat sa dea detalii si a spus ca ia in calcul un procent fix din venit, fara a preciza o cifra. Ministrul propus a explicat ca asteapta intai definitivarea analizei privind aceasta masura.

 

"Incercam sa o implementam in anul 2017, probabil ea va fi in anul 2018. Asteptam sa vedem, dupa ce primesc toate datele centralizate, vedem care este impactul. Numarul persoanelor, din analiza de astazi, este destul de mic, el se situeaza pana in 10 procente" din numarul total de romani cu venituri, a spus Ionut Misa.

 

Taxa poarta numele de contributie de solidaritate, insa Guvernul nu explica concret in programul de guvernare si ce inseamna asta.

 

 

 

  • Impozit pe venitul global

 

Nu in ultimul rand, in progamul de guvernare se arata ca in 2018 se va introduce impozitul pe venitul global, masura anuntata de fostul ministru de Finante Viorel Stefan ca noua masura.

 

"Incepand cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor.

 

In cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata, incepand cu 2018, vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu", mai arata programul de guvernare.

 

PSD are nevoie de toate aceste taxe si impozite ca sa sustina majorarile de pensii si salarii din sectorul de stat, care se anunta galopante

 

 

 

  • Populatia va plati cel mult 10 taxe

 

"Incepand cu 1 ianuarie 2018, numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor in Romania nu va fi mai mare de 50.

 

Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate.

 

Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania. Totodata, se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate. Una dintre taxele indirecte este TVA-ul", se arata in programul de guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22