Strasbourg: Ceremonie inedită în memoria lui Helmut Kohl, «cetățean de onoare al Europei»

E.b. | 01.07.2017

Uniunea Europeană (UE) îi aduce un omagiu inedit sâmbătă fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat pe 16 iunie la vârsta de 87 de ani. Este pentru prima dată în istoria UE când se organizează un astfel de omagiu.

Pe aceeași temă

 

 

La sediul Parlamentului European din Strasbourg a fost organizată o ceremonie, înainte de funeraliile fostului om de stat în Germania, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Peste 40 de delegații sunt așteptate la Strasbourg. Vor fi prezenți majoritatea liderilor europeni. Premierul britanic Theresa May a confirmat vineri că va sosi la ceremonie. SUA l-au trimis pe fostul președinte Bill Clinton. Delegația rusă va fi condusă de către premierul Dmitri Medvedev. Sunt așteptați, de asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele ucrainean Petro Poroșenko.

 

Ceremonia de la sediul Parlamentului European din Strasbourg, simbolul Europei unite, va dura două ore, de la 11,00 la 13,00. Trupul neînsuflețit al fostului cancelar german va fi apoi transportat la Speyer, în Germania, unde va fi înmormântat. Văduva lui Kohl a refuzat organizarea de funeralii naționale.


Ideea unui omagiu european îi aparține președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (62 de ani). Luxemburghezul este singurul lider european încă în funcție care a fost un apropiat al lui Helmut Kohl.

 

Potrivit AFP, este pentru prima dată în istoria UE când se organizează un astfel de omagiu. Este onorat unul din cei trei lideri făcuți ''cetățeni de onoare ai Europei''.

 

Ceilalți doi sunt francezii Jean Monet, decedat în 1979, și Jacques Delors, în vârstă de 91 de ani. Delors, fost președinte al Comisiei Europene, nu poate asista la ceremonie din motive de sănătate.

 

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Helmut Kohl va sosi sâmbătă dimineața și va fi instalat în sala de onoare, acoperit cu drapelul Uniunii Europene. El va fi apoi dus în hemiciclu de către opt militari germani.

 

În cadrul ceremoniei vor lua cuvântul opt personalități, inclusiv președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Un film intitulat ''Helmut Kohl, un mare european'', ce povestește despre viața fostului cancelar, va fi apoi proiectat, ''la cererea văduvei sale'', Maike Kohl-Richter. Vor urma trei momente de omagiu din partea fostului premier spaniol Felipe Gonzalez, a fostului președinte american Bill Clinton și a premierului rus Dmitri Medvedev.


Președintele francez Emmanuel Macron și apoi cancelarul german Angela Merkel vor rosti ultimele două alocuțiuni.

 

La încheierea ceremoniei de la Strasbourg, sicriul va fi acoperit cu drapelul german și va fi transportat cu elicopterul la Ludwigshafen. El va fi îmbarcat apoi pe un vapor și transportat pe fluviul Rin până la Speyer, pentru funeralii la catedrala din oraș. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22