Klemm anunţă venirea în România a unei mari misiuni comerciale și cere stabilitate politică

I.g. | 04.07.2017

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi-a luat angajamentul, marţi, în discursul rostit la recepţia de Ziua Independenţei organizată de reprezentanţa diplomatică la Bucureşti, de a consolida şi mai mult parteneriatul strategic, prin găzduirea celei mai "numeroase misiuni comerciale care a ajuns vreodată în România”, scrie News.ro.

Pe aceeași temă

 

Klemm a pledat pentru un cadru politic “stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini”. Ambasadorul SUA a mai spus că aşteaptă "cu interes” dezvoltarea tuturor dimensiunilor parteneriatului împreună cu Guvernul premierului Mihai Tudose: "Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul preşedintelui meu de a consolida şi mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România şi vom încuraja investiţiile dintre ţările noastre, în ambele direcţii”.

 

Hans Klemm a făcut referire la Trade Winds, cel mai de amploare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA, care a ajuns, anul acesta, la a zecea ediţie. România va fi principala destinaţie a misiunii din luna octombrie 2017, companiile participante având opţiunea de a se deplasa şi în celelalte ţări vizate, adică Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Serbia: "Putem face acest lucru cu eficienţă maximă aici, în România, într-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini”.

 

Oficialul a transmis un mesaj şi pentru premierul român, Mihai Tudose: "Aşteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Tudose şi cu membrii Parlamentului României”. Klemm a evocat şi alte aspecte ale parteneriatului strategic SUA-România pe care internţionează să se dezvolte: "Colaborarea noastră militară şi în domeniul aplicării legii este mai strânsă decât oricând şi vom lucra cu partenerii noştri români pentru a îmbunătăţi securitatea transatlantică, pentru a garanta stabilitatea în regiunea Mării Negre şi pentru a lupta împotriva terorismului aici şi peste hotare, la mare distanţă. Suntem dornici să susţinem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare”.

 

Un alt domeniu de interez îl reprezintă învăţământul şi cercetarea. "Vom interacţiona cu universităţi, centre de cercetare şi institute culturale din România pentru a promova schimburile de profesori, studenţi, cercetători şi artişti americani şi români. Vom încerca să extindem activitatea Comisiei Fulbright şi să sprijinim instituţiile guvernamentale din România să înfiinţeze un nou post la Ambasada de la Washington, cu scopul de a promova programele de schimb academic”, a declarat Hans Klemm.

 

Ambasadorul a atins, în discursul său de Ziua Americii, și realizările din relaţia SUA-România, la aniversarea a 20 de ani de parteneriat strategic: "Aderarea României la NATO, sacrificiul nostru comun pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan, deschiderea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu”. Klemm a amintit de recenta vizită a preşedintelui român Klaus Iohannis la Washington şi de întâlnirea acestuia cu omologul său american Donald Trump: "Confirmând soliditatea şi ambiţia parteneriatului nostru, acesta a fost pentru România şi America cel mai important eveniment bilateral de mulţi ani, poate chiar de generaţii”.

 

"Românii şi americanii au multe lucruri în comun: dragostea de libertate, mândria culturii lor, tradiţii bogate şi peisaje vaste, încărcate de istorie”, a mai spus ambasadorul, citând discursul lui Trump din conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.

 

Tema recepţiei de anul acesta, oferită de Ambasada Statelor Unite, este baseball- aniversarea a 70 de ani de când legendarul Jackie Robinson, primul sportiv profesionist american de culoare, a intrat pe teren, spărgând barierele discriminarii rasiale. Recepţia a început cu marşul infanteriştilor marini, după care orchestra MAPN a interpretat imnurile SUA şi al României.  La recepţia oferită de Ambasada SUA la Bucureşti, de Ziua Independenţei, iau parte şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose. Ceremonia se va încheia cu zborul demonstrativ al Iacarilor Acrobaţi. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22