„Izolaţi în România” - proiecţie la Cinema Muzeul Ţăranului

Fara Autor | 05.07.2017

2017 / 07 / 10

Pe aceeași temă

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă luni, 10 iulie 2017, de la ora 19, la Cinema Muzeul Ţăranului, la proiecţia episoadelor 9 şi 12 ale serialului Izolaţi în România. Realizatorul, Dite Dinesz, şi cameramanul, Marius Danci, vor fi prezenţi la discuţii. Intrarea este liberă.

 

Episodul 9, ALBA

În munţii de deasupra Cheilor Râmeţilor, pădurea ia locul oamenilor. Case aflate la distanţe mari una de alta, în care mai locuiesc doar bătrâni. Un singur om le mai calcă pragul, cu veşti bune sau rele: poştaşul din Râmeţi. L-am întâlnit şi-acum 10 ani, pentru că nu aveai cum să treci pe lângă el, fără să nu îl observi. Pe cal şi cu tolba în spate nu duce doar scrisori, ci mai ales vorbe bune pentru ultimii locuitori din cătunele ce ţin de Râmeţi.  

În cătunul Cheia mai sunt doi locuitori şi mulţi turişti, mai ales vara. Turiştii vin în zona Râmeţului pentru a admira sălbăticia, dar oamenii locului suferă când văd poteci peste care s-a aşternut pădurea.

La Râmeţi se întâlnesc două lumi, dar întâlnirea lor rămâne o întâmplare, pentru că nu se pot ajuta una pe cealaltă.

 

Episodul 12, MARAMUREŞ

La graniţa cu Ucraina sunt cătune la care ajungi doar pe jos.

Cornăţea e cătunul cu şcoală, fără magazin şi în loc de drum, o potecă de o oră. Învăţătoarea străbate poteca în fiecare zi singură şi chiar dacă se teme, mai ales toamna şi iarna, e convinsă că, la fel ca şi celelalte învăţătoare care au fost aici, nu va păţi nimic rău. Copiii învaţă aici până în clasa a IV-a, după care merg în fiecare zi pe jos, câte o oră, până la şcoala din Cvasniţa. Foarte puţini dintre ei mai ajung la liceul din Poieni de sub Munte. De aceea, cei mai mulţi tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în Cornăţea mai întâlneşti mame care au rămas acasă cu cei mici şi bătrâni.

Nici biserică nu au aici sus şi pentru unii au trecut ani de când nu au mai fost la o biserică. În Cornăţea nu există curent electric, doar în casele cu copii, Asociaţia Free Mioriţa a montat panouri solare.

Şcoala din Cornăţea e cea mai mică din România, o singură încăpere de 3 m pătraţi, în care învaţă 14 copii.

 

Izolaţi în România este un proiect susţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în parteneriat cu TVR.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22