Schimbarea anunțată de ministrul Mediului după protestul privind urşii

I.g. | 05.07.2017

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gravrilescu, i-a asigurat, miercuri, pe protestatarii veniţi la minister să atragă atenţia cu privire la suprapopularea urşilor în judeţele Harghita, Mureş, Covasna şi Braşov, că va emite un ordin prin care este stabilită o cotă de intervenţie de 350 la carnivorele mari, în 2017.

Pe aceeași temă

 

”După aproximativ un an şi jumătate în care am avut un vid legislativ în care am avut cote de intervenţie pentru carnivorele mari, astăzi se va emite un ordin de ministru, care va fi trimis spre avizare Academiei Române, privind intervenţiile şi cotele care vor fi date. Acerste cote, derogările respective, au la bază studiul făcut în baza Directivei europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp Decizia grupului de lucru, dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnoivorele mari.

 

Cota de intevenţie pentru carnivorele mari, urşi, în 2017, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, după dialogul purtat cu reprezentanţii delegaţiilor din ţară care au protestat în Capitală faţă de suprapopularea urşilor în judeţele Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş.

 

În perioada următoare, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii vor emite un ordin comun pentru situaţiile de urgenţă, în interiorul aceleiaşi cote de intervenţie, care rămâne la Ministerul Mediului, a mai anunţat Graţiela Gavrilescu, scrie News.ro. "Oamenii deja se tem că ursul se va întoarce în gospodării. Se tem pentru copii. În ultimii 4 ani, inclusiv anul acesta, avem cunoştinţă de 35 de animale care au atacat. Din acestia 20% sunt lupi restul urşi. Anul acesta au fost 9 cazuri din care 5 de urs. Noi nu putem face nimic pentru a stopa acest fenomen. Nici asociaţia de vânători. Oamenii aşteaptă soluţia de la noi. De asta suntem aici", a declarat, pentru sursa citată, Nagy Attila, primarul comunei Zatea, din judeţul Harghita. El mai spune că o altă problemă sunt pagubele. "Nu sunt plătite. Din 35 de cazuri sunt plătite 8. Din 2014 nu s-a făcut nicio despăgubire", a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22