Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, descoperă brusc 100.000 de pensii speciale

E.b. | 10.07.2017

Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a vorbit despre pensiile speciale la România TV. Dezechilibrele din sistemul de pensii sunt evidente, însă multe dintre acestea au la bază modul în care Parlamentul, mai ales atunci cand era dominat de USL ori de PSD, a înţeles să legifereze acest domeniu.

Pe aceeași temă

 

 

"Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV

 

Potrivit RTV, ministrul Muncii nu a precizat şi dacă vor fi luate măsuri.

 

"Au fost făcute foarte multe modificări la legea pensiilor în ultimii ani. Sunt unii care au ieşit la pensie într-un an cu o pensie mai mare decât altul care a ieşit cu un an mai târziu. Sigur că noi vrem să avem toată baza de date tocmai pentru a putea corecta sistemul. Altfel, nu putem vorbi despre o lege corectă. Cerem toată baza de date să vedem când s-a ieşit la pensie, cum s-a calculat pensia la vremea respectivă, de ce aşa. Nu se poate ca unii care au 15 ani de contribuţie la sistemul de pensii, faţă de alţii care nu au cotizat deloc să aibă pensii identice. Acolo este o nedreptate care trebuie corectată. Vrem să ştim exact pe ce ne-am aşezat şi să vedem ce putem face," a mai declarat Lia Olguţa Vasilescu.

 

La începutul anului trecut a intrat în vigoare şi legea care dă pensii speciale parlamentarilor.  

 

Totodată, Guvernul face o analiză a modului în care au fost administrate, timp de 10 ani, sumele intrate în Pilonul II de pensii. Ministrul Muncii spune că informaţiile urmează să vină de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.  
 

 

Pensiile speciale, o marea necunoscută 
 

 

Pensiile speciale reprezintă o povară pentru bugetul de stat, dar şi o mare necunoscută, din cauza lipsei de transparenţă, mai ales dacă ne referim la cele din sistemul militarizat. Este şi motivul pentru care acest subiect a stârnit reacţii extrem de virulente în rândul românilor cu pensii obişnuite, scria Capital.

 

Subiect de scandal încă de la introducerea lor, pensiile speciale au atras atenţia asupra categoriilor profesionale incluse la plată, în primul rând din cauza faptului că aceste pensii nu se supun principiului contributivităţii. Altfel spus, pensionarii de lux încasează venituri cu mult mai mari decât ceilalţi români, cei din urmă fiind dependenţi strict de nivelul cotizaţiei anuale

 

Plata pensiilor speciale a fost sistată în perioada 2011-2015. Din 2015, atunci când s-a reluat plata acestor beneficii, evoluţia numărului de pensionari de lux a fost doar una pozitivă.

Aşa că, dacă în 2010 Casa de Pensii avea în plată 7.279 beneficiari, în 2017 numărul acestora a crescut la 8.324 de persoane.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22