De același autor
Problemele lui Dragnea se înmulțesc cu fiecare zi care trece, fiind evident că timpul lucrează în defavoarea sa. Justiția se apropie „pas cu pas“ de zonele cu adevărat tenebroase ale afacerilor sale, raportul DGPI publicat de RISE Project fiind o mină de aur pentru ancheta în desfășurare a DNA care vizează imperiul Tel Drum, ceea ce deschide perspectiva înfricoșătoare pentru el să fie pus sub urmărire penală în câteva luni într-un dosar cu adevărat greu. Nu știe cum să se mai lepede de programul de guvernare, care se dovedește o fantezie imposibil de aplicat, fără a-și pierde electoratul amețit cu promisiuni de măriri de salarii și pensii, începe să aibă probleme cu Tudose, care se pare că nu înțelege exact instrucțiunile primite în plic, motiv pentru care e chemat săptămânal la raport. În plus, partidul mârâie pe la colțuri pentru că e clar că banii s-au terminat deja - se anunță înghețări de posturi, dacă nu chiar disponibilizări în agenții și administrația locală, Olguța Vasilescu s-a pus pe verificat pensiile speciale, alea pe care le-a redat PSD în 2015, iar pixul lui Shhaideh dă semne de oboseală, primarii chițăie degeaba după fondurile în schimbul cărora au umplut traista partidului cu voturi. Ce să mai discutăm că şeful Fiscului e pe făraș, deși raportează succese peste succese, tot nu poate ține pasul cu pretențiile cârmaciului.
Dragnea e la anaghie și pentru prima oară a lăsat aluziile baltă și a trecut la amenințări pe față: „Perioada de pace s-a încheiat“, i-a comunicat președintelui, și „Toată lumea trage în noi și noi întoarcem obrazul. Vom avea o altă atitudine. Să vedem cine nu vrea pace și stabilitate. Am foarte multe bănuieli. Sunt oameni implicați și foarte mulți bani. Dacă nu se poate, jucăm pe terenul lor“. Inamicul: eternul și maleficul Soros. Dacă pretextul e bun pentru Orbán și Putin, de ce nu ar fi și pentru Dragnea? Așa că în prima fază a trimis cerberii ANAF să le bage lanterna în ochi jurnaliștilor de investigație de la RISE Project și HotNews, care îi dau în vileag trecutul de glorioasă corupție de la Tel Drum. Oficial, spune că raportul DGPI e o „anonimă“ scrisă de niște „proști“, dar neoficial a aflat și el că drumul spre acțiunile la purtător a început să fie pavat cu declarații și detalii interesante. A pus gând rău ONG-urilor rele de gură, multinaționalelor străine care trag clopote de alarmă ce răsună din Europa până peste ocean și protestatarilor care refuză să meargă pe trotuar. Descăpățânarea DNA-ului de beleaua Kövesi a intrat și ea în faza unui nou hei-rup - raportul Inspecției Judiciare comandat de Tudorel Toader, plângeri peste plângeri la CSM și săparea instituției din interior prin câteva cârtițe abil alese din rândul „procurorilor veterani“ și al ofițerilor de la judiciar proveniți, deloc întâmplător, de la DGPI și implantați în DNA după decizia CCR cu interceptările. Dragnea controlează guvernul, parlamentul, Curtea Constituțională, care i-a dat binecuvântarea să aibă propriul serviciu secret, și are de partea sa cea mai amplă coaliție a penalilor de la revoluție încoace. Cu toate astea, e terifiat, a intrat în criză, face greșeli peste greșeli. Și va tot face.
După ce a acceptat fără nicio crâcnire Guvernul Dragnea 2.0, președintele a ieșit în susținerea Codruței Kövesi, arătând că miza jocului e în altă parte și că nu înțelege să abdice de la principiul anticorupției. A tras o săpuneală guvernului la învestire, dar a promulgat strategic Legea salarizării, despre care toți economiștii non-PSD spun că va pune bugetul în genunchi. Pare că Iohannis îl așteaptă la cotitură pe Dragnea, iar aceasta va fi cândva în toamnă. Atunci se va face rectificarea bugetară și foamea de bani va deveni acută, atunci dosarul Bombonica își așteaptă decizia, iar cel cu Tel Drum ar putea trece de la faza in rem la cea in personam Dragnea, tot atunci reîncepe sesiunea parlamentară, când sunt așteptate alte mișcări de trupe. Până atunci, Iohannis coabitează. Oricum, nu are încotro, pentru că nu poate să schimbe majoritatea parlamentară.
Poate în schimb să producă disensiuni în PSD, între Dragnea și guvern, dar mai ales între PSD și propriul electorat, care deja se simte trădat de amânarea promisiunilor, o frustrare care va tot crește. Iohannis mizează pe aceasta și preferă să nu antagonizeze susținătorii PSD. Se limitează deocamdată să blocheze planul de dărâmare a DNA, va mai da probabil declarații tranșante de susținere a Laurei Kövesi, dar nu va ataca decât la limită, doar atunci va face o opoziție frontală, așa cum a făcut în cazul OUG 13. Își conservă forțele pentru momentele critice și, de ce nu, prielnice politic, care nu vor lipsi din toamnă încolo.
Președintele are arma redutabilă a răbdării, timpului și a cuvântului, care capătă greutate atunci când e folosită parcimonios. Din informațiile noastre, o va folosi cu prisosință la toamnă, când lui Dragnea și PSD-ului li se va apropia funia de parul economic și penal. Iohannis joacă șah, Dragnea table cu zaruri prost măsluite.