Iohannis, despre Patriot: E o chestiune un pic mai greu de discutat în faţa publicului

I.g. | 13.07.2017

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, întrebat dacă armata va cumpăra rachete Patriot, că ”este o chestiune un pic mai greu de discutat în faţa publicului general”, precizând că statul român a lansat ”o solicitare principială către partea americană” şi că o notă a fost deja publicată de site-ul Departamentului de Stat al SUA, care urmează să fie aprobată, pentru ca mai apoi să se înceapă negocierile.

Pe aceeași temă

 

Şeful statului s-a întâlnit la baza de la Mihail Kogălniceanu cu militari români, americani şi britanici, spunând că a fost ”plăcut impresionat” de nivelul de pregătire al acestora.

 

”Sunt adevăraţi profesionişti şi cred că e un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aştia aici, care aduc o contribuţie însemnată pentru securitatea noastră. M-a bucurat că mi s-a confirmat ce am crezut despre oamenii care lucrează la baza Kogălniceanu şi i-am întrebat cum colaborează românii cu americanii şi cu britanicii, iar invariabil răspunsurile au fost aceleaşi: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiţi de colegii români, suntem foarte bine integraţi. Lucru care m-a bucurat foarte mult şi sigur m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noştri, care au reuşit să dea partenerilor, aliaţilor noştri sentimentul că vin într-o echipă de profesionişti”, a declarat Iohannis.

 

Șeful statului a precizat că la Kogălniceanu sunt foarte multe dotări şi că a avut ocazia să vadă o unitate Patriot. ”Putem să fim bucuroşi şi mândri că avem această bază militară la Kogălniceanu”, a adăugat şeful statului. Întrebat dacă armata va cumpăra rachete Patriot, şeful statului a răspuns: ”Este o chestiune care e un pic mai greu de discutat în faţa publicului general, dar am lansat o solicitare principială către partea americană şi s-a publicat, ieri cred, pe site-ul Departamentului de stat al SUA această notă care urmează să fie aprobată. Apoi vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom face public”.

 

De asemenea, întrebat ce părere are despre afirmaţii potrivit cărora România nu ar trebui să plătească atât de mulţi bani pentru sistemul Patriot, Iohannis a spus: ”Nu am deloc de gând să le răspund, acestea sunt chestiuni militare, tehnice, iar militarii vor formula atunci când este cazul un punct de vedere”.

Iohannis a precizat că a discutat şi cu Guvernul Grindeanu, şi cu actualul Guvern despre cheltuirea banilor alocaţi armatei şi care până acum nu au fost folosiţi: ”Mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achiziţiile, aştept să se întâmple”. Klaus Iohannis a mai spus că a discutat şi cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, despre banii pentru armată, oficialul străin spunându-i că apreciază decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare: ”Am discutat şi despre bani, mai exact domnul general a ţinut să-mi spună că apreciază foarte mult această poziţie a României de a aloca un buget de 2% pentru apărare”. 

 

Întrebat dacă se va renunţa la cumpărarea celor patru corvete, Iohannis a spus că MApN trebuie să decidă acest lucru: ”Asta va trebui să aflăm de la MApN. Cum îşi vor împărţi în final banii. Probabil vă amintiţi că acest plan de achiziţii strategice fusese iniţial prevăzut pe ordinea de zi a CSAT de acum o săptămână, nu a îndeplinit toate condiţiile şi a fost retras, dar vor reveni şi atunci vom şti foarte exact care sunt planurile pentru achiziţiile de acest tip”.

 

Întrebat dacă este necesară achiziţia acestora, preşedintele a răspuns: ”Toate aceste programe au fost considerate necesare şi s-a cerut inclusiv acordul Parlamentului, care a fost primit”.

 

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat, miercuri, necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.

 

”Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

 

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22