Bruxelles: negocierile pentru nota de plata a Brexit, la debut. Discuţiile, cu uşile inchise

Dora Vulcan | 17.07.2017

Negociatori din partea Marii Britanii şi a Uniunii Europene s-au întâlnit, luni, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privind Brexit, iar ambele părţi s-au angajat să abordeze în profunzime subiectele esenţiale, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

 

Începand de luni dupa-amiaza, stafeta va fi preluata de trei grupuri de negociatori care au fost create pentru a aborda drepturile cetatenilor, acordul financiar si alte teme ale "divortului", precum si de coordonatori, care se ocupa de chestiuni avand legatura cu Irlanda de Nord si cu "gestionarea" acordului de iesire din UE, relateaza Reuters, preluat de Ziare.com şi Mediafax.

 

"Am avut un start bun luna trecuta (la prima runda de negocieri, cand s-a stabilit in special calendarul - n.red.), dar acum intram in substanta chestiunii", a declarat presei secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, in timp ce era primit la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles de negociatorul-sef al UE, Michel Barnier.

 

"Pentru noi, este extrem de important ca acum sa facem progrese in directia buna", a adaugat Davis. "Acum este timpul sa trecem la treaba si sa incununam de succes aceste negocieri", a mai spus oficialul britanic.

 

"Acum vom intra in inima chestiunii. Trebuie sa analizam si sa ne comparam pozitiile, pentru a face progrese in directia buna", a afirmat, la randul sau, Michel Barnier.

 

Cei doi oficiali au refuzat sa faca alte comentarii, Barnier spunand doar ca vor informa joi media, dupa ce echipele lor vor petrece patru zile discutand despre o serie de aspecte prioritare.

 

 

 

Ce se negociază

 

 

Aceasta este prima runda de negocieri dedicata exclusiv stabilirii termenilor iesirii Marii Britanii din UE, in conditiile in care prima runda, desfasurata la 19 iunie, a fost organizata pentru a pune la punct calendarul si modalitatea de lucru in ceea ce priveste negocierile, care vor avea loc lunar, timp de o saptamana, la Bruxelles.

 

Prioritatea celei de-a doua runde este de a stabili drepturile pe care le vor avea cetatenii europeni in Marea Britanie si britanicii in UE, de a incheia un acord pe tema obligatiilor financiare ale Londrei - si posibil si ale Bruxelles-ului - dupa iesirea britanicilor din UE si solutionarea situatiei Irlandei de Nord, in sensul evitarii impunerii unei frontiere "stricte" cu Republica Irlanda.

 

Bruxelles-ul cere "progrese suficiente" in toate aceste domenii inainte de a incepe negocierea unei relatii viitoare intre ambele parti, punct special de interes pentru Londra.

 

Chestiunea cea mai controversata este in prezent acordul financiar, in legatura cu care seful diplomatiei britanice, Boris Johnson, a declarat saptamana trecuta ca UE viseaza daca isi inchipuie ca tara sa va plati o suma exorbitanta.

 

Liderii UE vor să reducă la minimum problemele economice şi sociale produse de Brexit, având în vedere că Marea Britanie, a doua cea mai mare economie, se desprinde de Blocul comunitar după patru decenii.

 

Grupurile de lucru din partea Marii Britanii şi a UE se vor concentra pe trei domenii cheie: drepturile cetăţenilor, cererea UE ca Marea Britanie să plătească aproximativ 60 de miliarde de euro pentru a acoperi angajamentele bugetare în curs de desfăşurare, situaţia mărfurile britanice pe pieţele UE după Brexit.

 

David Davis a descris oferta făcută de Marea Britanie luna trecută privind drepturile cetăţenilor drept "corectă şi serioasă". Dar Michel Barnier a respins-o, susţinând că nu îndeplineşte cerinţa UE ca toţi cei trei milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie să-şi păstreze drepturile existente şi să poată apela la instanţele UE pentru a obţine aceste drepturi după Brexit.

 

Un al patrulea set de discuţii, care vor fi conduse de către adjuncţii lui Davis şi Barnier, Oliver Robbins şi Sabine Weyand, se vor concentra pe rezolvarea problemelor privind Irlanda de Nord, odată ce o nouă frontieră terestră va separa ţara britanică de Irlanda, stat membru UE, la sud.

 

 

In plus, UE spera sa inceapa sa discute si despre alte chestiuni, cum ar fi iesirea britanicilor din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom).

 

 

Negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a amintit că negocierile privind Brexit trebuie încheiate până la 30 martie 2019, iar UE "nu va susţine extinderea acestui termen, pentru că ar necesita organizarea de alegeri europene în Marea Britanie în 2019, un fapt de neconceput".

   

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22