De același autor
Trebuie să recunoaștem: în raport cu ce se întâmplă în Ungaria (pentru a nu mai aminti de Rusia), la noi campania anti-Soros pare încă o glumă, o parodie. Acolo guvernul a plătit o campanie de afișe anti-Soros, declanșând reacții antisemite, campanie pe care, spre rușinea lui, guvernul israelian n-a tratat-o ca atare, condamnând-o. Acum, Ungaria e sub procedura de infringement, reproșându-i-se de către Comisia Europeană o lege împotriva ONG-urilor subvenționate din străinătate. Mai înainte, o altă lege tindea să blocheze activitatea Universității Central-Europene, subvenționată de filantropul american. La noi, deocamdată, nu s-a trecut „la fapte“: avem numai lamentările și acuzațiile d-lui Dragnea - cum că a auzit din multe surse că Soros e o mare primejdie pentru țară; că nu crede în coincidențe; că are de-a face cu un plan de subminare a PSD bine pus la punct; că nu va mai întoarce și obrazul celălalt etc. Și totuși, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: de la vorbe stupide la fapte ticăloase se trece ușor.
Totul sună absurd și aspectul diversionist și propagandistic e evident: cu programul de guvernare deraiat complet, cu un al doilea guvern PSD pe care, deja, pare că nu-l poate bine stăpâni, supus unor mari presiuni atât din partea mediului de afaceri, dar și a Comisiei Europene, trebuie neapărat găsit un țap ispășitor. Iar Soros, cu pedigree-ul lui de evreu-ungur-american-capitalist-internaționalist, pare figura ideală în acest rol.
Pe de altă parte, cred că, într-un mod mai subtil și indirect, Liviu Dragnea nu se înșală cu totul. Din punctul lui de vedere – cel al unui lider cu impulsuri autoritare și care și-ar dori să conducă întreaga țară ca pe un Teleorman mare –, George Soros i-a stat cumva în cale. Când declară că acesta „n-a făcut decât rău României de 27 de ani“, vede răul din perspectiva lui: prin Fundația pentru o Societate Deschisă (care și-a încetat activitatea acum mai bine de zece ani), o întreagă generație de români a fost ajutată să se deștepte la valorile pe care d-l Dragnea le detestă: cele ale pluralismului democratic și ale liberalismului.
...Mă uit în bibliotecă: iau de pe raft câteva cărți celebre, apărute în traducere la noi, pentru prima dată, în anii ’90 – cărți esențiale pentru formația politică a noastră din acele timpuri: Originile totalitarismului de Hannah Arendt, Drumul spre servitute de Friedrich Hayek, Societatea deschisă și dușmanii ei a lui K. R. Popper, Despre democrație în America a lui Alexis de Tocqueville. Și destule altele. Toate au înscris pe coperta interioară: „publicat cu sprijinul Fundației Soros pentru o Societate Deschisă“. „Mare rău“, nu-i așa, domnule Dragnea, a făcut, cum spuneați, Fundația subvenționând publicarea acestor cărți clasice de filosofie politică, într-o vreme când până și procurarea de hârtie de tipar din țară era o problemă? Ce alt delict a mai comis Fundația pe atunci? A subvenționat foarte mulți cercetători să ajungă în străinătate la diverse congrese și colocvii, pe vremea când inflația în România aproape interzicea călătoriile peste graniță. Ba chiar le-a oferit unele mici subvenții pentru calculatoare – un ideal de neatins pentru omul obișnuit pe atunci. Eroare, nu-i așa, domnule Dragnea? Să ieși în străinătate, să poți învăța, să ai contacte directe cu străinii, să citești, să dispui de un calculator subminează „tradițiile naționale“! Mulți dușmani ideologici și-a creat PSD pe atunci în acest fel, iar acum unii ies la demonstrații de masă, conform „planului bine pus la punct“. Aveți dreptate, domnule Dragnea, Fundația v-a subminat vechile planuri!
Pe deasupra, Fundația Soros a subvenționat și publicații periodice, bineînțeles antiguvernamentale, pe vremea când Iliescu ori Năstase conduceau țara cu mână de fier și doreau să înăbușe orice voce critică: iar dacă bâta minerească nu mai era posibilă, presiunea economică putea face o treabă bună și „capitalistă“ pe deasupra.
Pe scurt, Fundația Soros a facilitat în societate opoziția față de PSD sau predecesorii săi, față de stilul de conducere de tip Dragnea și „societatea nedeschisă“ pe care acesta o susține, a contribuit la declanșarea asumării valorilor liberale, atât de urâte de politicienii est-europeni din ultimul timp, dar mai ales a ajutat la formarea instrumentelor intelectuale cu care valorile societății deschise puteau fi susținute. Să nu exagerăm, desigur: direcția era clară și mișcarea inevitabilă, cu sau fără Fundație; dar acțiunile ei au avut o contribuție importantă la „deschidere“ și la „luminare“. Ca țară a Uniunii Europene, ar trebui să-i mulțumim public și oficial, nu s-o calomniem și să-l tratăm pe George Soros drept un inamic public!
Și chiar așa, cum ar fi dacă, acum, vreun guvern român, ori președintele, i-ar elogia pe George Soros și fundația sa pentru rolul jucat în acest proces de „luminare“? Ce-ar fi dacă în semn de omagiu, cu vreo ocazie, o universitate românească l-ar face pe George Soros Doctor Honoris Causa? La câte cadre universitare au primit cândva burse Soros, n-ar fi decât un gest de recunoștință firesc! (Sau o plată pentru serviciile „malefice“ – ar comenta Dragnea.) Și, că tot vine centenarul Marii Uniri și unii vor să le dăm ungurilor o lecție: ce-ar fi dacă guvernul român ar propune ca Universitatea Central-Europeană să se mute de la Budapesta, unde va fi închisă de Guvernul Orbán, la București sau la Cluj? Inimaginabil, nu-i așa, cu Dragnea și PSD la putere și aproape fără opoziție, cum suntem!
Într-adevăr, deschiderea și „luminarea“ au rămas din păcate parțiale și minoritare în România, adesea calomniate și vânate. Continuăm să trăim într-o țară unde cârmuitorii confecționează scenarii conspiraționiste pentru a domina, majoritatea, drogată de ele, le crede și se supune, iar noi, minoritatea, stăm pe margine, cârtim și așteptăm. Ce anume? Să cadă ei, ori să cadă securea pe noi, ori, cel puțin, să treacă timpul. Căci ne imaginăm (și mă tem să nu greșim) că măcar el ne-a rămas prieten.