Iohannis,îngrijorat de tinerii care nu vorbesc româna.Autonomia pe criterii etnice nu-i de dorit

E.b. | 18.07.2017

Presedintele Klaus Iohannis, aflat in vizita in Harghita si Covasna, a transmis ca autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, precizand ca este ingrijorat de soarta tinerilor care locuiesc in aceste judete si care nu vorbesc limba romana.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit preşedintelui un steag al Ţinutului Secuiesc, iar în replică şeful statului a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat lui Raduly Kalman.

 

 

UPDATE   Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, dupa dezbaterea cu autoritatile locale din Harghita si Covasna, unde a ascultat imnul Tinutul Secuiesc, ca nu a stiut ca primarii vor canta imnul, dar a luat-o ca pe un semn de respect.

 

“Nu am stiut, dar recunosc ca am luat-o ca pe un semn de respect, daca cei din sala au dorit sa imi prezinte asta. Am ascultat, am trecut mai departe. Cred ca este important sa ascultam si ce vine din sufletul oamenilor, nu doar ce vine din protocol”, a spus seful statului cu privire la faptul ca primarii au cantat imnul Tinutul Secuiesc la dezbaterea “Coerenta si transparenta - exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”.

 

In ce priveste posibilitatea folosirii limbii maghiare in scoli si in adminstratie sau arborarea steagului maghiar.

 

“Aceste chestiuni trebuie rezolvate prin lege in Parlament, nu pot fi chemat sa am o parere ferma, dar putem discuta prin prisma Constitutiei. Limba materna se poate folosi in scoli, in media, oriunde traieste un numar mai mare de minoritari au dreptul sa foloseasca in administratie limba lor materna. Acest lucru este posibil. Sa vorbim despre folosirea limbii materne este posibil. Steagurile sunt simboluri puternice. Cred ca putem sa ne uitam in jur. Cred ca de aici trebuie sa porneasca o discutie”. 

 

 

UPDATE  Despre regionalizare, presedintele a declarat ca este de dorit, dar in anumite conditii.

"Regionalizarea este de dorit, dar numai daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei pentru a fi mai eficienta si pentru a duce la crearea de noi locuri de munca",a punctat el.



In schimb, seful statului nu s-a aratat incantat de autonomia pe criterii etnice.



"Autonomia locala si regionala ajuta. Dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde se recomanda ca in cazul unei regionalizari sa nu se faca regionalizare pe linie etnica", a adaugat el.



Presedintele s-a aratat ingrijorat de soarta tinerilor din aceste zone, dar care nu vorbesc limba romana.



"In final, ma ingrijoreaza soarta tinerilor din zona care nu vorbesc bine limba romana. E o problema care trebuie depasita ca doar asa putem convietui bine impreuna si sa le asiguram un viitor. Maghiarii bine educati au dreptul de a-si construi o cariera, fiind capabili sa lucreze si aici, dar si la Bucuresti", a adaugat Iohannis.

 

 

 

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit, marţi, aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna, în debutul unei dezbateri, după ce a fost intonat de participanţi imnul Ţinutului Secuiesc, pentru că "i-au cântat", afirmând că au voci "bune şi puternice", iar el a venit ca să îi asculte.

 

Iohannis şi-a început discursul urându-le participanţilor "Bună ziua" în limba maghiară.

"Vă mulţumesc că mi-aţi cântat când am intrat. Aveţi voci bune şi puternice. Din câte ştiu eu, au trecut mulţi ani de când un preşedinte a păşit aici, într-o vizită oficială, aşadar am ţinut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puşi pe treabă, pentru a vă cunoaşte", a spus preşedintele.

 

El a afirmat că a venit în aceste două judeţe pentru "a-i asculta cu foarte mare atenţie". "Sunt sigur că doar prin dialog şi parteneriat autentic pot fi găsite cele mai bune soluţii la dificultăţile pe care le întâmpinaţi. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleşilor locali din judeţele Harghita şi Covasna. Adesea v-aţi constituit într-un liant între majoritate şi minoritate şi aţi creat o punte între actul decizional local şi central", a continuat Iohannis.

 

Preşedintele a mai atras atenţia că, de multe ori, realităţile din aceste două judeţe, locuite în mare parte de maghiari, au fost interpretate "de o manieră care dezbină", şi care accentuează diferenţele şi "promovează ostilitatea".

 

"Intoleranţa, respingerea celor de altă entnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţii sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei, atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunităţi nu este de natură să favorizeze progresul", a mai spus Iohannis, conform News.ro.
 

 

 

Iohannis urmeaza sa participe la o dezbatere cu autoritatile locale, va vizita Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, caminul "Sfantul Stefan" din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.

 

10.03 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Consiliul Judetean Harghita

 

Declaratiile presedintelui la intrarea in cladirea Consiliului Judetean, conform HotNews:


Intrebat de pozitia acestuia privind cererile minoritatilor maghiare de a fi folosita limba maghiara in administratie si in scoli, presedintele Romaniei a spus:


Exact pentru a vedea care sunt problemele oamenilor de aici am venit in vizita. Sunt convins ca la sfarsitul zilei voi sti mai multe despre oamenii de aici


Parlamentul dezbate profund statutul minoritatilor


Noi raspundem oamenilor dar nu toate problemele le putem rezolva noi. Pentru a vedea care sunt problemele mai importante, frecusurile, pentru asta am venit sa vorbesc cu oamenii


Se intoneaza imnul de stat al Romaniei


Alesii locali canta imnul secuiesc

 

Presedintele asculta in picioare, dar nu cu mana la inima, unde o avea atunci cand a fost intonat imnul Romaniei.


 

Presedintele CJ Harghita:

 

 

Un rol important este asigurarea conditiilor optime de insusire a limbii materne, limba maghiara, pentru ca romana nu este limba materna

 

Ne trebuie un sistem simplificat de predare a limbii romane

 

In prezent tinerii maghiari sunt exclusi din administratia publica, viata economica a tarii din cauza necunoasterii limbii romane

 

Dreptul folosirii limbii materne. Rezolvarea ar putea fi gasita printr-un dialog clar si bunavointa

 

Baza de dialog sa fie pactul interetnic propus de presedintele UDMR. Acesta ar fi in concordanta cu Constitutiei Romaniei 

 

Cer sprijinul pentru a-si exercita influenta fata de opinia publica sa se termine cu abordarile de gen Tinutul Secuiesc este o problema. Sa fim considerati ca o valoare, de care merita sa fie sprijinita, pentru ca poate contribui la dezvoltarea tarii

 

Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi

 

Ne dorim sa fiti mediator in relatia majoritate-minoritate, speram ca vizita sa fie momentul demararii schimbarilor

 

 

Presedintele CJ Covasna:

 

 

Noi, maghiarii, traim ca personajul biblic care cu o mana construia si cu cealalta se apara. 

 

Nu vrem sa ne plangem, vrem sa gasim solutii

 

Dar ne lovim de dubla masura in legislativ, administratie, justitie si in sfera economicului

 

In legislativ, s-a decretat Ziua Bucovinei, Ziua Dobrogei, Ziua minoritatii tatare

 

Nu vrem autonomie pe criterii etnice, noi vrem autonomie, pentru bunastarea si pacea in regiune. Autonomie de tipul Tiroului de Sud. 

 

Programul presedintelui

 

Acesta este asteptat sa ajunga la Consiliul Judetean Harghita, in jurul orei 10.00, cand va participa la dezbaterea "Coerenta si transparenta - exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna", cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna.

 

La 11:50, Iohannis are programata o vizita a Catedralei Episcopale Ortodoxe "Sfantul Nicolae".

Miercurea Ciuc, judetul Harghita, pentru ca la 12:15 sa viziteze Complexul monahal Sumuleu-Ciuc si a Bazilicii "Sfanta Maria". La 12:30, presedintele Romaniei va vizita Caminul "Sfantul Stefan" si unele standuri de prezentare a intreprinzatorilor, mestesugarilor si producatorilor locali
Miercurea Ciuc. In jurul orei 13.00, acesta este asteptat la Fabrica Perla Harghitei din comuna Sancraieni, iar la 14.10 este asteptat la Consiliul Judetean Covasna, din Sfantu-Gheorghe. La 15:05 va avea o intalnire cu reprezentanti ai clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara la Consiliul Judetean Covasna, iar la 17:00 are programata sosirea la Mausoleul Marasti, unde la 17.30 va tine un discurs. La 17:40, va avea loc ceremonia oferirii Drapelului comemorativ "Centenarul Bataliei de la Marasti".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22