Dragnea a cedat: şeful ANAF a fost demis şi înlocuit cu Mirela Călugăreanu, şefă la Colectări

Dora Vulcan | 18.07.2017

Premierul Mihai Tudose a decis, marți, eliberarea din funcție a președintelui ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, potrivit unei decizii a prim-ministrului publicată în Monitorul Oficial. Decizia a fost luată la nici 24 de ore după ce Dragnea a dat ordin pentru reevaluarea lui Stan.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Printr-o altă decizie a premierului, Mirela Călugăreanu a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Călugăreanu este director executiv Colectare la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti. 

 

Potrivit Profit.ro, Doroş este cel care a a adus-o pe Călugăreanu, anul trecut, de la Direcția Regională a Finanțelor Publice București la Direcția Generală de Mari Contribuabili a ANAF. Direcţia era condusă la acea vreme de actualul ministru de Finanţe, Ionuț Mișa.

 

Stan este un apropiat al lui Dragnea şi a fost criticat pentru încasările mici la TVA, care au pus în pericol punerea în practică a programului PSD. El a fost criticat inclusiv de Grindeanu care, cu câteva clipe înainte de a părăsi Palatul Victoria, l-a sfătuit pe viitorul premier ca prima sa măsură să fie schimbarea şefului ANAF.   Pe lângă problemele majore legate de colectarea modestă, sub conducerea lui Bogdan Stan ANAF a fost protagonista unui scandal de proporţii, după ce o echipă de la Antifraudă a descins în redacţiile Rise Project şi Hotnews în ziua în care jurnaliştii de la Rise urmau să publice noi dezvăluiri despre relaţia Liviu Dragnea-Tel Drum şi cu o zi înainte ca Hotnews să publice ancheta sa pe un subiect similar. Privitor la situaţia de la Rise Project (doar această publicaţie făcuse public controlul ANAF), Liviu Dragnea a emis atunci un comunicat de presă în care a precizat că nu are nicio implicare în acest control, că e indignat, că are sentimentul că se încearcă compromiterea lui şi că le cere ministrului Funanţelor din şefului ANAF să explice public de ce acest control. Potrivit ANAF, controlul a fost făcut în urma unei sesizări, scrie Digi 24.ro.

 

În urmă cu câteva zile, premierul Mihai Tudose vorbea de un ultimatum transmis lui Bogdan Stan.

 

„Aici discutăm de cel puţin două lucruri: cifrele sunt sau arată mai bine ca anul trecut. Nu arată după opinia mea, după opinia noastră, la fel de bine cum ar fi trebuit să arate, dat fiind creşterea economică. Nu se poate să ai creştere economică, să ai consum mai mare şi încasări mai puţine”, spune Tudose.

 

 

Întrebat dacă Bogdan Stan şi-a făcut treaba în fruntea ANAF, prim-ministrul a răspuns:

 

 „Discutăm despre ceea ce au de făcut de acum încolo”. Întrebat  cât timp are Bogdan Stan la dispoziţie pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea ANAF, premierul a spus că „începând cu azi fiecare zi”. „Următoarea analiză pe cifre va fi peste o lună”.

 

Anterior, presa a scris despre tensionarea relaţiei dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose din cauza şefului ANAF.

 

Hotnews scria că Bogdan Stan ar fi "un funcţionar ce a avut în trecut legături cu firma TelDrum, apropiată de Liviu Dragnea".  

 

 

Dragnea a mimat luni preocuparea pentru schimbarea lui Stan şi i-a cerut oficial premierului Tudose “sa analizeze foarte atent activitatea ANAF-ului” pe motiv că nu este nemultumit de activitatea Fiscului, ci doar că nu este "fericit" cu ea.

 

 ”Nu este o evaluare. Este a doua informare pe care o face premierul și unii miniștri. Concluziile sunt bune, lucrează în continuare pentru că au mult de recuperat. Eu i-am cerut premierului să monitorizeze foarte atent și cu maximă rigoare activitatea ANAF-ului și ne-a asigurat că așa va face. De asemenea, ne-a explicat că impozitul pe cifra de afaceri ar fi produs efecte bune într-o anumită măsură, dar ar fi afectat companiile din România care plătesc și muncesc corect (...) Trebuie văzut cu foarte multă atenție cum facem ca profitul real înregistrat de anumite companii în România să fie impozitat corect aici în România. Am discutat cu premierul și despre creșterea gradului de colectare și l-am rugat să facă o analiză foarte atentă a activității ANAF și să ia măsurile necesare (...) I-am spus să ia orice măsură necesară pentru a eficientiza activitatea ANAF”, a declarat  Dragnea în urmă cu nici 24 de ore  de la schimbarea lui Stan.

 

 

 

 

Ce avere a colectat Călugăreanu

 

 Conform celei mai recente declaraţii de avere din iunie 2017, Mirela Călugăreanu are împreună cu soţul său trei terenuri intravilane - două în Bucureşti şi unul în Giurgiu. Tot în Giurgiu, ea are o cotă parte dintr-un teren de 40.400 de metri pătraţi moştenit în 2015. Cele două terenuri din Bucureşti sunt cumpărate în 2004 şi 2006, iar cel din Giurgiu este achiziţionat în 1996.

 

De asemenea, ea are o casă de 220 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărată în 2004, o casă de vacanţă în Giurgiu, un apartament de 55 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 2014, şi o cotă parte dintr-o casă moştenită tot în Capitală, în 2015.

 

Noul şef al ANAF are şi un autoturism Land Rover fabricat în 2010. Anul trecut, ea a vândut un autoturism cu 7.000 de euro. În declaraţia de avere, este consemnată şi o renunţare la moştenire în favoarea lui Sever Călugăreanu, la o cotă dintr-un imobil.

 

Mirela Călugăreanu are şi un depozit bancar de 60.000 de euro deschis în 2008. În decaraţia de avere, la capitolul active financiare mai apare şi suma de 18.000 de euro, între cele două sume existând menţiunea „ridicaţi şi nedepuşi”. După această menţiune figurează anul 2016 şi suma de 18.000 de euro.

 

Ea nu are nici datorii la bănci şi nici plasamente. În anul fiscal precedent, Călugăreanu a încasat 105.410 lei ca director executiv la Direcţia Finanţelotr Publice, iar soţul său, Paul Călugăreanu, a încasat 91.685 de lei ca şef serviciu la Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale sector 1.

 

În declaraţia de interese, Mirela Călugăreanu notează că este consultant fiscal şi expert contabil, în dreptul ambelor titlulaturi fiind trecută menţiunea "inactiv", scrie Digi24.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22