Şefii CJ Covasna şi Harghita, lui Iohannis:nu mai vrem să fim copiii vitregi ai statului

Dora Vulcan | 18.07.2017

Presedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita li s-au plâns preşedintelui Iohannis că, in Transilvania, maghiarii sunt trataţi cu "dubla masura", că liderii lor sunt "intimidati prin persecutare" şi că nu mai vor să se simtă precum copiii vitregi ai statului român.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Noi, maghiarii din Transilvania, traim ca personajul biblic Neemia, care cu o mana construia si cu cealalta mana se apara. (...) Zi de zi intampinam duble masuri in legislativ, dubla masura in administratie, dubla masura in justitie si de dubla masura in sfera economica. (...) Prin justitie suntem intimidati prin persecutarea liderilor comunitatii noastre", a spus presedintele Consiliului Judetean Covasna Tamas Sandor, citat de ziare.com.

 

Acesta a criticat faptul ca Parlamentul nu a aprobat legea pentru aprobarea Zilei maghiarilor de pretutindeni pe 15 martie, dar si faptul ca nu este permisa arborarea steagului Tinutului Secuiesc.

 

El a dat asigurări că maghiarii nu doresc autonomie "pe criterii etnice".

 

"Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune. O autonomie de tip Uniunea Europeana, tipul Tirolului de Sud, unde germanii convietuiesc in pace si bunastare cu majoritatea din Italia", a mai spus Sandor.

 

Şi presedintele CJ Harghita Csaba Borboly  a spus că maghiarii isi doresc sa nu se mai simta "copii vitregi"

 

"Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi ai statului roman. Problematica drepturilor minoritatilor nationale nu poate sa constituie baza intereselor si luptelor politice actuale din aceasta tara", a precizat seful CJ Harghita.

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a replicat ca se intampla frecvent ca "realitatile" din judetele locuite in majoritate de cetateni maghiari sunt interpretate intr-o maniera care "dezbina" si "promoveaza ostilitatea" si a subliniat ca doar o participare la viata publica a intregii societati poate sa duca la o "buna aparare a intereselor legitime" ale comunitatii.

 

"Din pacate, insa, de prea multe ori, realitatile din judetele dumneavoastra, locuite in majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, intr-o maniera care dezbina, care nu face decat sa accentueze diferentele si  sa promoveze ostilitatea. Intoleranta, respingerea celor de alta etnie, indiferent daca sunt practicate de reprezentanti ai minoritatilor sau ai majoritatii, sunt cai sigure pentru blocarea evolutiei atat a comunitatilor, cat si a tarii in ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunitati nu este de natura sa favorizeze progresul. Dimpotriva, tocmai participarea la viata publica a intregii societati este cea care conduce la o mai buna aparare a intereselor legitime ale acestor comunitati. (…) Dincolo de misiunea de a gestiona treburile administrative, va revine si sarcina de a incuraja un climat de buna intelegere si respect in cadrul comunitatilor pe care le reprezentanti”, a spus Iohannis. La randul lor, reprezentantii politici, fie ei ai minoritatilor nationale sau ai majoritatii, au datoria sa nu uite ca unele teme si abordari ating sensibilitati istorice pe care nu le vom depasi niciodata daca le tratam cu intoleranta si ostilitate. Dincolo de disputele si castigurile politice, principala responsabilitate ramane fata de oameni", a spus Iohannis.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22