Hotnews/Fondul lui Dragnea și miza sa: firma care poate vinde acțiunile statului eludând legea

Dvn | 18.07.2017

Fondul de Dezvoltare si Investitii, inovația lui Dragnea, va putea vinde actiuni și active ale companiilor de stat care se vor afla in proprietatea sa, precum Hidroelectrica sau Tarom, fara sa se supuna legislatiei in vigoare referitoare la privatizarea societatilor comerciale

Pe aceeași temă

 

 

 

Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege privind infiintarea Fondului, proiect obtinut de HotNews.ro. Insa, vanzarile de participatii vor fi facute in asa fel incat Fondul sa nu-si piarda calitatea de actionar majoritar. O alta capcana a proiectului de lege: sefii Fondului (o societate pe actiuni) vor fi numiti dupa reguli interne, fara sa treaca prin proceduri de selectie conform legislatiei privind guvernanta corporativa. Potrivit informatiilor HotNews.ro, PSD ia in calcul ca proiectul de lege sa fie aprobat direct de catre Parlament, intr-o sesiune extraordinara care ar putea fi convocata in aceasta vara, fara sa mai treaca prin Guvern. Vezi si care ar putea fi rolul Israelului.

 

 

Proiectul nu a fost supus dezbaterii publice, desi se vorbeste mult despre el, mizele infiintarii Fondului fiind uriase. Tinand cont de importanta si efectele unei asemenea legi, proiectul ar trebui sa se afle in dezbatere publica conform legislatiei, sa fie asumat si aprobat de catre Guvern, apoi transmis Parlamentului, unde sa parcurga toti pasii necesari pana la adoptare. Pe 30 iunie, proiectul a fost discutat in prima lectura de catre Guvern. Atunci, premierul Mihai Tudose spunea ca proiectul va fi supus dezbaterii publice, trimis catre Eurostat si "concretizat, pana in septembrie, in proiect de lege, trimis spre Parlament".

 

 

Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul nu ar fi fost transmis inca spre Eurostat pentru obtinerea unei opinii preliminare (ex-ante) cu privire la infiintarea si functionarea FSDI. Pe aceste teme, HotNews.ro a transmis solicitari Guvernului, insa nu a primit raspunsuri pana in momentul publicarii acestui articol.

 

 

 

Care ar putea fi rolul Israelului

 

 

Un semn de intrebare ridica faptul ca Fondul ar putea vinde participatii la companii importante ale statului dupa propriile reguli, nu dupa cele prevazute de OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale. Care ar putea fi aceste reguli? "Instrainarea de catre FSDI a unor actiuni sau alte active aflate in proprietatea sa ori in proprietatea societatilor in care FSDI detine capital nu este supusa prevederilor OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si nici Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii", se arata in draftul de lege privind infiintarea FSDI.

 

 

Pe de alta parte, mai exista o prevedere care obliga statul sa ramana actionar majoritar al unei societati, chiar daca vinde pachete de actiuni ale acesteia. "FSDI nu poate incheia acte juridice, inclusiv acte care au ca obiect sau pot avea ca efect instrainarea, sub orice forma, de actiuni aduse ca aport in natura la capitalul social al Fondului, daca prin efectul unui astfel de act Fondul isi va pierde pozitia de actionar majoritar al societatii emitente a actiunilor care fac obiectul actului juridic".

 

 

Interesanta este declaratia facuta de liderul PSD Liviu Dragnea, pe 13 iulie, cand a avut o intalnire cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu. Intr-o postare pe pagina de Facebook, Dragnea a precizat ca a discutat cu Netanyahu, printre altele, despre atragerea capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii. "Astazi am avut placerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel si ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitatile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea #capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, dar si in alte sectoare ale #economiei romanesti", a scris Dragnea pe Facebook, pe 13 iulie.

 

articolul integral, AICI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22