Comisia Europeană cere Poloniei suspendarea controversatei reforme a sistemului judiciar

Dora Vulcan | 19.07.2017

Comisia Europeana a cerut miercuri guvernului polonez sa suspende noile reforme controversate ale sistemului judiciar, care prezinta riscuri clare pentru independenta justitiei din aceasta tara. Așa-zisele reforme conțin măsuri prin care Justiția este trecută sub control politic total.

Pe aceeași temă

 

 

 Executivul european cere "autoritatilor poloneze sa suspende noile legi si sa reia dialogul" cu Bruxellesul pentru a raspunde in fata "gravelor ingrijorari" legate de respectarea statului de drept, arata Comisia, intr-un comunicat, transmite AFP preluat de Hotnews.ro

 

"Suntem acum foarte aproape de declansarea articolului 7 din Tratatul UE", sinonim cu posibile sanctiuni precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei in cadrul Uniunii, a avertizat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

 

Dupa ce au atacat justitia constitutionala, conservatorii aflati la putere in Varsovia au lansat o vasta reforma a sistemului juridic, denuntata de opozitie drept o lovitura de stat.

 

Frans Timmermans a citat mai multe texte contestate, printre care un proiect de lege, in curs de adoptare, care acorda ministerului Justitiei o influenta sporita asupra Curtii Supreme.

 

Alte texte criticate sunt legate de Consiliul national al magistraturii si care prevede ca membrii sai vor fi alesi de Parlament. Un altul modifica regimul tribunalelor de drept comun, ai caror presedinti vor fi numiti de ministrul Justitiei.

 

Procedura prevazuta la articolul 7 nu a mai fost niciodata folosita pana acum.

 

Adeseori descris drept "arma atomica" in panoplia masurilor de care dispune UE impotriva unui stat membru,  articolul 7 are nevoie insa de unanimitatea celorlalte state membre pentru a se ajunge la suspendarea dreptului de vot. Iar Ungaria, aliat al Varsoviei, a avertizat deja ca se va opune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22