Romania, tara stadioanelor. Investitie: 100 de milioane de euro din bani publici

E.b. | 21.07.2017

Pe langa cele patru stadioane din Bucuresti in care va investi peste 100 de milioane de euro din bani publici, Guvernul Romaniei si-a asumat sa construiasca inca 400 de facilitati pentru fotbal.

Pe aceeași temă

 

 

In dosarul depus la UEFA prin care am castigat organizarea unor meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020, Romania si-a asumat sa construiasca nu mai putin de 400 de facilitati pentru fotbal - stadioane cu tribune sau terenuri cu antrenament.

 

Printre ele se afla si stadionul din Targoviste (costuri de constructie de aproximativ 22 de milioane de euro) si cel din Alexandria (costuri de aproximativ 12 milioane de euro).

 

Informatia a fost confirmata pentru Ziare.com de Federatia Romana de Fotbal, care mentioneaza ca s-a ajuns la aceasta solutie, deoarece echipele care vor veni in tara noastra la Campionatul European au nevoie de baze moderne de pregatire.

 

Initial s-a spus ca arenele din Bucuresti (Steaua, Valentin Stanescu, Dinamo si Arcul de Triumf) vor fi gazda echipelor si acesta este motivul pentru care vor fi renovate, dar acum aflam ca avem nevoie si de alte baze de pregatire.

 

"In vederea obtinerii statutului de gazda a Campionatului European de fotbal EURO 2020, Guvernul Romaniei s-a angajat ca pana in anul 2020 sa construiasca sau sa reabiliteze 400 de facilitati pentru fotbal, ceea ce inseamna terenuri de antrenament si stadioane cu tribune. Obiectivul din Alexandria este unul dintre ele.

 

In cerintele UEFA pentru organizarea Campionatului European din 2020 se prevede necesitatea existentei unor baze de pregatire si cantonament pana la o ora si jumatate distanta de aeroportul de sosire al participantilor (Otopeni). Daca o echipa isi va stabili cantonamentul in Romania, trebuie sa aiba posibilitatea antrenarii pe un stadion la anumite standarde, in limita acestei raze fata de Bucuresti", se arata intr-un punct de vedere al FRF, transmis la solicitarea Ziare.com.

 

Nu exista momentan un cost de constructie estimativ al celor 400 de arene noi, dar este clar ca sumele vor fi uriase. Doar cele din Bucuresti si de la Alexandria si Targoviste au costuri de aproximativ 150 de milioane de euro. Iar toate aceste eforturi le vom face pentru a gazdui 4 meciuri de la EURO 2020 - trei din faza grupelor si unul din optimile de finala.

 

 

Ramane insa si intrebarea ce se va intampla cu aceste stadioane dupa EURO 2020 si daca merita cu adevarat. Privind tabelul de mai jos, observam ca investitiile se fac doar pentru echipele din esaloane inferioare.

 

 

Singura echipa din Liga 1 pentru care exista planuri sa se construiasca un stadion nou este Dinamo, insa situatia este incerta. Proiectul este pus sub semnul intrebarii din cauza unui litigiu cu Nicolae Badea, fostul actionar al clubului, care detine o parte din baza din Stefan cel Mare.

 

In rest, celelalte echipe pentru care se vor face stadioane sunt in esaloanele inferioare si au o situatie financiara incerta.

 

FRF spune insa ca aceste stadioane noi vor aduce un plus in fotbal, iar echipele vor creste si suporterii vor avea parte de conditii.

 

"Dincolo de EURO 2020, Romania are nevoie de investitii in infrastructura fotbalistica pentru a raspunde nevoilor practicantilor si suporterilor de fotbal", mentioneaza FRF.

 

Daca privim insa ce s-a intamplat cu echipele care evolueaza pe stadioanele nou construite in ultimii ani, observam insa ca atat Petrolul Ploiesti, cat si Universitatea Cluj au ajuns in liga a patra.

 

De asemenea, Pandurii Targu Jiu, o alta echipa pentru care s-a construit un stadion nou, tocmai a retrogradat in liga a doua si este aproape de faliment.

 

In ce-l priveste pe Hagi, el a creat proiectul Viitorul de la zero si a folosit doar bani privati, inclusiv in constructia stadionului. Autoritatile locale nu i-au acordat niciun sprijin, ci mai mult l-au incurcat.

 

"Nu am fost ajutati deloc din acest punct de vedere. Am platit pana si asfaltarea strazilor pana la stadion", a afirmat directorul general al clubului Viitorul, Cristian Bivolaru, conform Ziare.com.

 

Un alt exemplu similar este clubul CFR Cluj, care si-a construit stadionul din bani privati in urma cu mai bine de un deceniu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22