Turcia: a început procesul jurnaliştilor anti-Erdogan, acuzaţi de susţinerea terorismului

Dora Vulcan | 24.07.2017

Procesul jurnaliştilor de la Cumhuriyet, acuzati ca sustin "organizatii teroriste inarmate" a inceput luni dimineaţă la Istanbul.

Pe aceeași temă

 

Şaptesprezece jurnalişti, directori şi actuali sau chiar foşti colaboratori ai publicaţiei Cumhuriyet, înfiinţată în 1924 - jurnal, critic acerb al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a refuzat să predea armele libertăţii presei şi după instalarea în forţă a dictaturii sale după aşa-zisa lovitură de stat, a început luni, transmite AFP. Unsprezece dintre jurnalişti stau în arest de 9 luni. Cu toţii riscă 43 de ani de închisoare. 

 

Colaboratorii Cumhuriyet sunt acuzati ca au ajutat una sau mai multe "organizatii teroriste", regimul lui Erdogan nominalizând aici pe separatistii kurzi de la PKK, o grupare de extrema stanga denumita DHKP-C si miscarea predicatorului exilat in Statele Unite Fethullah Gulen, acuzat ca a organizat lovitura ratata de stat de anul trecut. Ziaristii neaga toate acuzatiile.

 

Numeroase persoane, printre care ziaristi si deputati din opozitie, s-au adunat in fata tribunalului in cursul diminetii, lansand mai multe baloane multicolore si scandand: "presa libera nu poate fi redusa la tacere".

 

Printre acuzati figureaza unele dintre cele mai respectate nume ale presei din Turcia, precum editorialistul francofon Kadri Gursel, ziaristul de investigatii Ahmet Sik sau caricaturistul Musa Kart. Dar si directorul ziarului, Akin Atalay, si redactorul sef, Murat Sabuncu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22