Curtea de Apel București: de ce au fost achitați Mircea Sandu și Mitică Dragomir

Dora Vulcan | 25.07.2017

Magistratii își motivează decizia prin faptul că Dumitru Dragomir si Mircea Sandu nu exercitau atributii de serviciu, că erau simpli functionari și nu functionari publici, cei doi, prin deciziile luate, neincalcand vreo lege, asa cum a stabilit CCR cand a redefinit abuzul in serviciu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "In cazul inculpatelor persoane juridice FRF si LPF, pe de o parte nu este indeplinita cerinta esentiala a infractiunii privind existenta unui raport de serviciu in baza caruia acestea sa exercite vreo atributie de serviciu, iar, pe de alta parte, nu sunt indeplinite conditiile de incriminare impuse de art. 297 Cod penal, in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/2016 privind prevederea prin legislatia primara a unei atributii de serviciu si, respectiv, indeplinirea prin incalcarea legii a unei atributii de serviciu, Curtea va dispune achitarea fiecareia dintre aceste doua persoane juridice sub aspectul savarsirii de abuz in serviciu", se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti, transmite ziare.com.

 

Cu referire la Dumitru Dragomir si Mircea Sandu, judecatorii spun ca ei "nu pot fi incadrati in niciuna dintre definitiile legale ale notiunii de functionar public reglementate in sensul legii penale" si ca "indeplineau fiecare o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane juridice, aspecte care conduc la retinerea in sarcina fiecaruia dintre inculpati a calitatii de functionar".

 

Mai mult, potrivit Deciziei 405/2016 a CCR, "instanta de control constitutional a introdus doua conditii ce trebuie indeplinite cumulativ, pentru a fi intrunite conditiile de tipicitate in cazul infractiunii de abuz in serviciu, respectiv atributia de serviciu in exercitarea careia se afla faptuitorul si pe care acesta o incalca sau nu o indeplineste, trebuie sa fie prevazuta expres de lege, iar actul indeplinit in exercitarea atributiilor de serviciu sa incalce o dispozitie cuprinsa in legislatia primara", se mai arata in motivare.

 

Judecatorii mai considera ca Mircea Sandu si Dumitru Dragomir nu aveau printre atributiile de serviciu reglementate prin statutul FRF sau LPF sau prin Regulamentul privind statutul si transferul jucatorilor de fotbal atributii privind legitimarea acelor jucatori de fotbal la alte cluburi de fotbal si ca daca cei doi ar fi determinat alte persoane sa faca acest lucru, aceste fapte ar fi trebuit sa fie prezentate in rechizitoriu.

 

In 15 iunie, fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF) Mircea Sandu si fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir au fost achitati de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul excluderii din FRF a clubului FC Universitatea Craiova, patronat de Adrian Mititelu.

 

Si Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal au fost achitate in acest dosar. Instanta de apel a mentinut sechestrul asigurator in cazul celor doi conducatori si a LPF, timp de 30 de zile, pentru situatia in care statul sau/si lichidatorul FC Universitatea vor deschide actiune in civil.

 

 

foto Capital

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22