(Im)posibila pace a lui Kant. Sau de ce ne ­pregătim de război

În vreme ce nave militare americane cu echipament din cel mai sofisticat, însoțite de fregate și vase pline cu soldați din statele NATO, pretindeau că se bat cu un inamic nenominalizat în Marea Neagră, Rusia și China făceau același joc în Marea Baltică.

Sabina Fati 27.07.2017

De același autor

 

 

 

Tot săptămâna trecută, în România au venit 25.000 de militari din 22 de state aliate, împreună cu 3.000 de mijloace de transport, incluzând aeronave și elicoptere de luptă, pentru a participa la un scenariu fictiv, care prevedea eliberarea unei porțiuni din teritoriul țării, ocupat de o forță ostilă.

 

Exercițiile militare supradimensionate ale NATO care au loc în statele foste comuniste aflate la granițele Uniunii Europene au ca scop să ne facă să ne simțim mai siguri și să descurajeze Rusia. Acoperiți de umbrela Alianței Nord-Atlantice, românii au devenit mai moderați, continuă să se teamă de ruși, dar a scăzut preocuparea politică față de inamicul tradițional: Ungaria și minoritatea maghiară din Transilvania. Cu excepția anilor electorali, în care este exploatat naționalismul, între cele două părți domnesc o liniște de suprafață și o monitorizare reciprocă pe orizontală și pe verticală, pentru a ști fiecare, în orice moment, ce pregătește celălalt.

 

Vecinătatea din NATO și UE nu a pus capăt rivalității cu Ungaria, dar românii au înțeles, poate, în cele din urmă, că pericolul nu vine niciodată dinspre Vest. În istoria României, valurile civilizațio­nale au venit dinspre Occident, iar ocupațiile dinspre Răsărit. De aceea, bazele militare americane sunt binevenite aici, spre deosebire de Bulgaria, care nu le-a dorit niciodată. Cheltuielile cu rachete Patriot, cu avioanele militare, cu elicopterele de atac nu-i enervează pe români, spre deosebire de mulți occidentali, care consideră că sunt niște cumpărături de lux, într-o lume care cunoaște cea mai îndelungată perioadă de bunăstare și pace.

 

Continuarea articolului in Romania libera

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22