Protest al Moscovei la interdictia pe care Romania a impus-o avionului in care se afla Rogozin

E.b. | 29.07.2017

Rusia si-a exprimat protestul fata de interdictia impusa de autoritatile de la Bucuresti unui avion de pasageri Moscova - Chisinau in care se afla viceprim-ministrul rus Dimitri Rogozin.

Pe aceeași temă

 

 

Moscova  a calificat incidentul drept o provocare deliberata care afecteaza grav relatiile bilaterale si a solicitat o ancheta minutioasa care sa ofere explicatii relevante, a anuntat Ministerul rus de Externe.

 

"Ministerul rus de Externe a adresat protestul insarcinatului cu  afaceri al Romaniei in Rusia  Viorel Cojocaru, ca urmare a interdictiei impuse de autoritatile romane cu privre la traversarea spatiului sau aerian de catre un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chisinau", a anuntat ministerul, potrivit News.ro.

 

MAE rus  a subliniat ca securitatea  a peste 160 de pasageri a fost pusa in pericol, iar ei nu au reusit sa ajunga la destinatie la timp.

 

Moscova califica incidentul drept "o provocare deliberata care afecteaza in mod serios relatiile bilaterale".

 

"Am cerut autoritatilor romane o sa faca o ancheta minutioasa cu privire la acest incident si sa ofere partii ruse explicatii relevante", a mai precizat MAE rus, conform TASS.

Vizita viceprim-ministrului rus Dimitri Rogozin in Republica Moldova, care ar fi trebuit sa aiba loc vineri, a fost afectata de refuzul Romaniei de a permite cursei regulate de pasageri S7-157 Moscova-Chisinau avand la bord delegatia rusa sa ii survoleze teritoriul sub pretextul ca ar transporta o persoana "aflata pe lista neagra", explica TASS.

 

 

 


Ameninţări Chişinău-Moscova: „O să le iasă pe ochi!”/ „Așteptați răspuns, nemernicilor!”

 

 

Reacţii dure la Moscova şi la Chişinău, la adresa României, după ce avionul în care se afla vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, nu a fost lăsat să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre. 

 

Însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat pentru explicaţii de Ministerul rus de Externe, iar preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat Bucureştiul şi forţele prooccidentale de la Chişinău că vor război.

 

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol. A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria.

 

În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă. Potrivit Aeroportului Internațional Chișinău, avionul a fost redirecționat către Minsk. Decizia autorităţilor române l-a înfuriat pe Dimitri Rogozin, care a trecut la ameninţări.

Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!”, a scris Dmitri Rogozin pe Twitter.

 

Ameninţărilor la adresa României li s-a alăturat şi preşedintele prorus al Republicii Moldova. Într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă, Igor Dodon a acuzat Bucureştiul şi forţele pro-occidnetale de la Chişinău că vor război, iar pentru asta vor supora consecinţele.

 

 

Noi asistăm în ultimele săptămâni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent. Un show care este îndreptat împotriva cetăţenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relaţiilor noastre bune cu partenerul nostru strategic, Federaţia Rusă. Eu vreau să le spun că o să le iasă pe ochi - la cei care au început acest show. (...) Voi credeţi că - cu blocarea la intrare a unor artişti sau cu blocarea unui avion vă faceţi mare rating la americani?

 

Chişinăul, Bucureştiul sunt parte a unui joc geopolitic al Occidentului, al NATO împotriva oponenţilor săi geopolitici, împotriva Rusiei. Numai noi încercăm să rezolvăm problemele, să apropiem malurile Nistrului şi încep provocări de tipul asta. De ce? Pentru că rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că în niciun fel de NATO Republica Moldova nu va fi. Ei vor conflict, vor război aici”, a declarat președintele Republicii Moldova.

 

*******************

 

Dimitri Rogozin a încercat şi în trecut să ajungă pe cale aeriană în Republica Moldova. În mod similar, în 2014 i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României. Și atunci oficialul rus a reacționat furios. Apoi, în 2016, Rogozin a reușit să tranziteze spațiul aerian în României, la bordul unei aeronave comerciale. El a încălcat astfel sancțiunile UE, pentru că vicepremierul rus are interdicţie de zbor în spaţiul Uniunii Europene.

Sancţiunea a fost impusă după anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea Moscovei în conflictul armat din Donbas, în estul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22