Olguța Vasilescu: Trebuie să stopăm creşterea pensiilor speciale; sistemul nu mai ține, crapă

E.b. | 31.07.2017

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a afirmat, la Antena 3, că trebuie stopată creşterea pensiilor speciale, în caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat în ansamblul său.

Pe aceeași temă

 

 

Lia Olguţa Vasilescu a spus că România este ”un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii.

 

Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, pentru că așa cum arată legislația la ora acuală, poți să pleci și cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcție de creșterile salariale ale celor care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și ajunge la mai mult decât ia în mână. Asta înseamnă că dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, li se actualizează pensiile cu 25%”, a spus Olguța Vasilescu, la Antena3.

 

O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (...) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”, susține Olguţa Vasilescu.

 

Ea a menţionat că, în momentul de faţă, pensiile speciale cresc în funcţie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestor pensii.

 

Cred că toţi cei din sistem se aşteaptă la acel lucru. Am vorbit cu oameni din sistem şi uneori le era ruşine să spună ce pensie au”, a mai spus Vasilescu.

 

Ministrul Muncii a anunţat că Guvernul va da o ordonanţă săptămâna viitoare prin care pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare.

 

Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, afirmă Lia Olguţa Vasilescu.

 

Olguţa Vasilescu a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. 

 

 

Carmen Dan spune ca OUG privind pensiile speciale va intra in sedinta de guvern de miercuri 

 

 

Ordonanta de urgenta privind pensiile speciale va intra in sedinta de guvern de miercuri, a declarat azi ministrul de interne Carmen Dan, conform HotNews

 

Inteleg ca nu se umbla la varsta de pensionare”, a afirmat Carmen Dan, adaugand ca nu vrea sa se pronunte pe fondul actului normativ. 

 

Pe de alta parte ea a spus ca trebuie sa renuntam la “tema ipocriziei” in conditiile in care din sistem se iese la pensie la 45 de ani, desi MAI are un deficit de 20.000 de angajati, deficit care tot creste.  

 

Trebuie sa facem ceva”, a spus Carmen Dan, adaugand ca asta "nu inseamna ca exista cea mai mica intentie de a elabora un act normativ care sa isi produca efectele peste noapte".  

 

Cei care indeplinesc actualele conditii de pensionare pot opta pana pe 15 septembrie sa iasa din sistem, “ceea ce este corect”, a declarat ministrul de interne. 

 

Ea a spus ca trebuie luate toate masurile necesare pentru a acoperi deficitul din MAI si ca sunt solutii pentru ca in perioada urmatoare sa se aduca in sistem 4.000 de persoane

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22