MAI contra Olguța Vasilescu: Ministerul nu are în lucru un proiect de modificare a pensiilor

E.b. | 31.07.2017

Ministerul de Interne susţine, pe pagina de Facebook, că schimbarea Legislaţiei în domeniul pensiilor militare nu se poate face peste noapte.

Pe aceeași temă

 

 

Referitor la afirmațiile liderului sindical Dumitru Coarnă, precizăm următoarele:

 

Toți angajații MAI care au ieșit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare și statutele profesionale. Au existat situații în care personalul a ieșit la pensie la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. În toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condițiile legale de pensionare și s-a respectat voința angajatului care îndeplinea aceste condiții, screi pe pagina de FacebookMinisterul Afacerilor Interne.

 

Referitor la consilierul ministrului, Alina Popescu, menționăm că aceasta a fost eliberată din funcție și pusă la dispoziție în luna iunie, ca urmare a încetării mandatului demnitarului – odată cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a ieși la pensie, în condițiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul polițistului, modificat prin OUG 21/2016, vârsta acesteia fiind de 44 ani și 7 luni. Ulterior, în luna iulie, după numirea noului Guvern, persoana a fost încadrată în funcția de consilier al ministrului, ca personal contractual, în condițiile Ordonanței 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală.

 

În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceasta situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de siguranță și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru.

 

MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică.

 

 

********************

 

 

Replica Ministerului de interne vine în contextul în care sindicaliştii susţin, inclusiv printr-o postare pe aceeaşi reţea de socializare, că la nivelul Guvernului s-ar pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea Legii pensiilor militare de stat. Modificarea, susține sindicatul, ar limita pensionarea anticipată, ba chiar ar reduce cuantumul pensiei anticipate.

 

Aceeaşi lege s-ar aplica şi angajaţilor din Armată. Ministrul Adrian Ţuţuianu a dat însă asigurări că orice modificare a legii nu va presupune reducerea pensiilor.

 

Am discutat cu domnul Dragnea, am discutat cu doamna Olguţa Vasilescu, cu primul ministru, cu toţii am căzut de acord că algoritmul de calcul al pensiei militare să rămână acelaşi. Deci dacă vor fi nişte modificări ele nu vor afecta şi nu sunt de natură să determine pe cei care ocupă astăzi funcţii în armata română să se pensioneze anticipat pentru a prinde condiţii mai favorabile”, a spus ministrul Apărării.

 

Legea pensiilor militare de stat prevede că angajaţii din sistemul de siguranţă naţională - adică poliţiştii, militarii, angajaţii serviciilor secrete şi cei din Administraţia Penitenciarelor - se pot pensiona anticipat dacă au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, dar nu înainte de a împlini 45 de ani.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22