DNA sesizează procurorul general pentru compromiterea intereselor justiţiei de către MRP

E.b. | 01.08.2017

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiindcă Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul ar fi difuzat date din anchetă

Pe aceeași temă

 

​Direcția Națională Anticorupție arată într-un comunicat că datele furnizate de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în legătură cu descinderea de ieri a procurorilor afectează desfășurarea anchetei. În consecință, DNA a sesizat procurorul general al Românei.


Aşadar, DNA sezizează procurorul general pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din ancheta care vizează instituţia, respectiv calitatea persoanelor audiate şi natura probelor.

 

Direcția Națională Anticorupție arată într-un comunicat că datele furnizate de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul în legătură cu descinderea de ieri a procurorilor afectează desfășurarea anchetei. În consecință, DNA a sesizat procurorul general.

 

 

COMUNICAT DNA

 

01 august 2017
Nr. 748/VIII/3

 

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiției, în legătură cu împrejurarea că, în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor, se arată într-un comunicat DNA.


Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017).
 

Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală, conchide DNA .

 

 

Aşadar, în opinia DNA, datele din anchetă au fost dezvăluite de către  Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, identificat doar ca "instituţia guvernamentală", în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică.

 

 

Comunicatul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul

 

În cursul zilei de luni , 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria, se arată într-un comunicat al  Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

 

Percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi.

 

Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor.

 

Dorim ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și să aflăm adevărul, astfel încât să știm dacă au fost comise fapte în afara legii.

 

Ne exprimăm pe această cale încrederea în corectitudinea acțiunilor întreprinse de către autoritățile statului, precum și în competența și corectitudinea justiției din România.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul  / 01 august 2017

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22