Fox News, acuzat că a difuzat informații false, la cererea lui Trump, defavorabile democraților

E.b. | 02.08.2017

Postul american de televiziune Fox News, care este favorabil lui Donald Trump, a fost citat marți în justiție de către Rod Wheeler, unul dintre consultanții săi. Rod Wheeler, consultant pe probleme de securitate, poliție și justiție, reproșează canalului de televiziune că a inventat o poveste despre cazul lui Seth Rich.

Pe aceeași temă

 
 

Acesta îl acuză că a publicat, intenționat, informații false defavorabile democraților, la cererea președintelui republican al SUA, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Rod Wheeler, consultant pentru Fox News pe probleme de securitate, poliție și justiție, reproșează canalului de televiziune că a inventat o poveste despre cazul lui Seth Rich, angajat în cadrul Comitetului Național al Partidului Democrat (DNC), care a fost ucis cu gloanțe la jumătatea lunii iulie 2016, nu departe de domiciliul său din Washington.

 

Ancheta oficială a concluzionat că a fost vorba de un jaf cu mână armată care ar fi luat o întorsătură nefericită, dar, de la decesul său, mai multe site-uri și media, identificate ca fiind conservatoare, au lăsat să se înțeleagă că s-ar putea să fie vorba de un asasinat politic. Potrivit acestei teorii, care nu se baza pe nici o probă oficială, Seth Rich ar fi transmis platformei WikiLeaks, care publică documente secrete, email-uri interne ale DNC, înainte de a fi descoperit și asasinat.

 

La jumătatea lunii mai, Fox News a difuzat, pe site-ul său, un articol ce acredita această teză, incluzând citate ale lui Rod Wheeler, care afirma că Seth Rich a transmis sigur email-uri către WikiLeaks și că un înalt responsabil a blocat acest caz.

 

Dar, potrivit lui Rod Wheeler, care a sesizat marți tribunalul din Manhattan, citatele sale, ce constituie singura sursă a articolului, au fost inventate. El afirmă astfel că niciodată nu a făcut astfel de declarații, potrivit citației în justiție care a fost consultată marți de către AFP.

 

La câteva zile după ce articolul a fost postat online, Fox News l-a retras, explicând că el nu a fost supus ''celei mai exigente analize editoriale'' și că nu respectă ''standardele'' canalului de televiziune în materie de informații.

 

Potrivit lui Rod Wheeler, jurnalista de la Fox News care este autoarea articolului ar fi lucrat în colaborare cu un alt consultant al postului, apropiat echipei lui Trump, Ed Butowsky, vizat și el de citație. El susține că ei ar fi pus cap la cap toate elementele acestei povești în scopul de a slăbi poziția democraților și de a atenua presiunile asupra lui Trump și a mai multor membri ai echipei sale, suspectați că au colaborat cu Rusia.

 

Consultantul a dat de asemenea asigurări că însuși președintele a citit articolul înainte de publicarea lui și că ar fi cerut insistent ca el să fie postat online, cu câteva ore înainte de publicare.

 

Șeful departamentului de știri al Fox News, Jay Walace, a calificat marți aceste acuzații ca fiind ''complet false'', potrivit unei declarații scrise, transmisă agenției franceze de presă, precizând că articolul în cauză face obiectul unei anchete interne.

 

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a declarat într-o conferință de presă că președintele Trump ''nu are cunoștință de această poveste și că este total fals (să se spună) că el sau Casa Albă au fost implicați''. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22