Vicepremierul rus Dimitri Rogozin, declarat persoana non grata în Republica Moldova

I.g. | 02.08.2017

Vicepremierul rus însărcinat cu industria de armament şi situaţia din Transnistria a fost declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău, la propunerea ministrului de Externe, Andrei Galbur, potrivit Deschide.md. Emisarul preşedintelui Putin pentru Transnistria a fost declarat persona non grata de Executivul de la Chişinău, la propunerea şefului diplomaţiei moldovene, ministrul Andrei Galbur.

Pe aceeași temă


 

„După cum ați putut observa, în ultimul timp vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a făcut o serie de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său”, a precizat Galbur, potrivit Unimedia. Publicaţia citată mai arată că Ministerul de Externe de la Chișinău l-ar fi convocat pe ambasadorul rus, Farit Muhametșin. Diplomatului i-ar fi fost comunicate nemulţumirile autorităţilor moldovene cu privire la atitudinea lui Dmitri Rogozin, dar şi că în următoarea perioadă acestuia îi va fi interzisă intrarea în Republica Moldova.

 

Potrivit Deschide.md, înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, fusese lansată pe internet o petiţie care cerea declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova. Iniţiator - fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă, iar printre semnatari - mai mulţi lideri de ONG-uri.

 

Informaţia privind statutul de persona non grata apare după ce vicepremierul Dmitri Rogozin s-a arătat deschis să vină, în toamnă, la Chişinău, dacă autorităţile moldovene îi pot garanta securitatea, ca şi posibilitatea de a survola spaţiul aerian al statelor pe care trebuie să le tranziteze.  De altfel, decizia Guvernului vine la scurtă vreme după ce Rogozin acceptase o invitaţie din partea ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, pentru a efectua o nouă vizită în luna septembrie în Republica Moldova. 

 

Rogozin a scandalizat și Bucureştiul

 

Zilele trecute, vicepremierul a declanşat un scandal cu largi ecouri pe axa Bucureşti-Moscova, după ce avionul în care se afla a fost întors din drum de autorităţile de la Bucureşti, întrucât numele său figurează pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile internaţionale. Dmitri Rogozin voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol, scrie Digi 24.

 

A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria. În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă. 

 

Cu privire la acest episod, Moscova a protestat oficial. „Ministerul rus de Externe a adresat protestul însărcinatului cu afaceri al României în Rusia, Viorel Cojocaru, ca urmare a interdicţiei impuse de autorităţile române cu privre la traversarea spaţiului său aerian de către un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chişinău”, anunţa ministerul rus. 

 

De la Bucureşti, a existat o replică şi din partea ministrului Apărării. Întrebat cum califică reacția gravă a lui rogozin, Adrian Țuțuianu a răspuns: „Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22