Bolborea continuă execuţia «Marii Uniri», deşi Firea nu mai finanţează proiectul

E.b. | 03.08.2017

După ce Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunţat că nu va mai finanţa lucrarea „Marea Unire”, sculptorul Ioan Bolborea, desemnat să realizeze monumentul, a declarat că va continua să lucreze la acest proiect.

Pe aceeași temă

 

 În opinia lui Ioan Bolborea, municipalitatea este obligată să-l plătească, deoarece contractul a fost deja semnat.

 

„Cu doamna Firea nu am discutat, e o problemă destul de aiurea, eu am contract cu ei, s-a făcut un contract anul acesta, s-a semnat şi un contract cadru până în 2020, când se va face monumentul. Vă daţi seama că, având contract semnat şi contract cadru până în 2020, lucrurile nu pot să ducă în altă parte, mai ales că s-a muncit foarte mult pentru monument. Noi trebuie să punem până pe 1 decembrie să fie un sfert le lucrare gata, în ipsos, la scară 1:1, ca anul viitor să se toarne în bronz şi sticlă. Sunt nişte angajamente şi nişte date şi un traseu care trebuie urmate. Eu, bineînţeles că voi respectă contractul şi voi continua să realizez lucrarea”, a declarat Ioan Bolborea, conform Mediafax.

 

Artistul s-a arătat extrem de nedumerit de decizia Primarului General, însă a reiterat că odată semnat contractul, lucrarea va trebui realizată şi banii plătiţi.

 

„Dacă doamna Firea a dat acest comunicat, nimeni nu mai înţelege nimic. Anunţul acesta e total aiurea şi nu ştiu cum a venit. S-a speriat de două articole din ziar? Aici a fost o comisie de artă, de artişti şi Ministerul Culturii a avut comisie, s-a dat avizul, deci a trecut de două ori numai prin Ministerul Culturii, alte două comisii la primărie, oameni de artă, câştig un concurs, sunt rugat să vin să fac, iar acum pentru că cineva zice că nu îi place, se renunţă aşa, pur şi simplu? S-a semnat un contract, un contract cadru, au fost patru comisii care au aprobat, mai este şi Comisia Centenarului care a acceptat şi a semnat contractul. Şi lucrarea şi proiectul cu totul merg mai departe”, a mai spus Bolborea.

 

Sculptorul a câştigat în anul 2007 concursul organizat de Primăria Capitalei pentru a realiza o operă de mari dimensiuni care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Costul acestui monument a fost estimat la aproximativ 43 de milioane de lei, la care se mai adaugă şi TVA în valoare de 16%.

 

„La un momentat dat, dacă nu vor să îmi dea banii, eu îi dau în judecată. E ca în Kafka, nu mai înţelege nimeni nimic. Sper, totuşi, să nu se ajungă în acest stadiu. Lucrurile sunt de neimaginat şi îmi trăiesc şi eu soarta pe care o au toţi cei care doresc să realizeze ceva în ţara asta. Concursul acesta e organizat de 10 ani, a trecut prin Parlament, a fost susţinut de Academia Română, au fost atâtea scrisori de susţinere, s-a depus atâta efort şi acum, de-odată vine un comunicat ca un trăsnet. Nu există nicio baza legală să fie întreruptă finanţarea, niciun motiv să fie sistat contractul”, a conchis Bolborea.

 

Primarul General al Capitalei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că va sista finanţarea pentru acest proiect din cauza discuţiilor apărute în spaţiul public şi va aloca banii pentru alte proiecte.

 

„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit şi avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară”, a declarat Gabriela Firea.

 

Până în prezent, Primăria Capitalei a alocat suma de 30.000 de euro pentru acest proiect, bani care au fost folosiţi la realizarea machetei.

 

În urma includerii acestei lucrări pe lista monumentelor propuse pentru finanţare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti, în bugetul pe 2017 a fost alocată suma de 6,5 milioane lei pentru Etapa I - „Realizare componente artistice din material intermediar”. Valoarea totală a Monumentului a fost estimată la 42,8 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22